Kodėl TVF nenori pridėti tų 3 mlrd. JAV dolerių, kad Ukraina galėtų sugrąžinti skolą?“ – vyriausybės posėdyje klausė V.Putinas, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūros.

Rusija blokuoja TVF 17,5 mlrd. JAV dolerių gelbėjimo planą, tuo ribodama Kijevo galimybes restruktūrizuoti milijardinę skolą, dalis kurios priklauso Maskvai.

Maskva toliau reikalauja, kad Ukraina iki gruodžio mėnesį sugrąžintų 3 mlrd. JAV dolerių, kuriuos Rusija buvo paskolinusi prorusiškam prezidentui Viktorui Janukovyčiui dar prieš 2014 metų vasarį,kai jį nuvertė provakarietiški protestai.

Rusija tvirtina, kad Ukrainos skolos negrąžinimas iki nustatyto termino pabaigos bus laikomas finansinių įsipareigojimų nevykdymu, o finansų ministras Antonas Siluanovas sako, kad jau yra paruoštas „konkretus veiksmų planas Ukrainos finansinių įsipareigojimų nevykdymo atveju“.

A.Siluanovui ir jo Ukrainos kolegei Natalijai Jeresko nepavyko susitarti dėl 3 mlrd. JAV dolerių skolos praėjusią savaitę vykusiuose kasmetiniuose Pasaulio Banko susitikimuose Peru sostinėje Limoje.
Su prorusiškais separatistais šalies rytuose kovojančiai Ukrainos naujajai provakarietiškai vyriausybei yra labai reikalinga finansinė pagalba.

V.Putinas stebėjosi, kam TVF reikia „keisti savo taisykles dėl konkrečios šalies, iš esmės griaunant pačią sistemą,TVF funkcionavimo taisykles“.

Jis dar pareiškė, kad Maskva, būdama TVF narė, prisideda prie pagalbos Ukrainai.

„Man rodos, būtų paprasčiau toliau eiti tokiu keliu: pridėti Ukrainai tuos 3 mlrd. JAV dolerių, kad ji galėtų susimokėti, ir visi būtų laimingi, dirtų sau ramiu režimu“, – sakė V.Putinas, prašydamas A.Siluanovo aparti tokią galimybę su TVF.

Ukrainos vyriausybei artimas šaltinis praėjusią savaitę naujienų agentūrai AFP sakė, kad Maskvai nepavyks „įkaitu“ išlaikyti TVF finansinės pagalbos paketą.

Tarptautinės reitingų agentūros „Standard & Poor' s“ bei „Fitch“ jau paskelbė, kad Ukraina nevykdo savo finansinių įsipareigojimų grąžinti skolas, nepaisant praėjusį rugpjūtį pasiekto susitarimo su privačiais kreditoriais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (378)