Po derybų su Italijos premjeru Matteo Renzi, per kurias aiškino, kad Vakarų šalių sankcijos dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje atsieis Italijos verslui milijardą eurų, V.Putinas dar 50 min. kalbėjosi su popiežiumi Vatikane.

Pasisakydamas praėjus dviem dienoms po to, kai Didysis septynetas (G-7) pagrasino padidinti spaudimą Maskvai, V.Putinas pareiškė per spaudos konferenciją Milane, kad daugelis sutarčių, pasirašytų su Italijos bendrovėmis, įstrigo dėl sankcijų ir tikriausiai turės būti nutrauktos.

„Italijos kompanijos neteko milijardo eurų, – sakė jis. – Jie galėjo duoti darbo savo įmonėms, sukurti darbo vietų. Dėl sankcijų tai neįvyko.“

V.Putinas taip pat sakė esąs įsitikinęs, kad sankcijos negalios neribotą laiką.

„Kliaujuosi faktu, kad anksčiau ar vėliau mes atsikratysime apribojimų, su kuriais susiduriame šiandien“, – kalbėjo jis.

Jis taip pat nepraleido progos įgelti Didžiajam septynetui, kurį sudaro Britanija, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija ir JAV, sakydamas, kad tai „ne organizacija, o tik klubas“.

M.Renzi suskubo švelninti padėtį ir pabrėžė, kad pasaulis nori, jog Rusija sugrįžtų ir padėtų spręsti problemas Irake, Sirijoje ir Libijoje.

Pasak jo, aktyvus Rusijos palaikymas pastangoms užtikrinti taiką Ukrainoje „leistų mums pašalinti nuo stalo vieną nesutarimų elementą“.

Šie Italijos premjero komentarai labai skyrėsi nuo išsakytų JAV prezidento Baracko Obamos, kuris anksčiau šią savaitę pareiškė, kad V.Putinas mėgina atgaivinti sovietinės imperijos šlovę.

Pasak Italijos lyderio, V.Putinas sutinka, kad Minsko paliaubų susitarimas turi būti „kelrodė žvaigždė, kompasas ir atspirties taškas“ sprendžiant krizę Ukrainoje.

Italija yra Rusijos trečioji didžiausia prekybos partnerė po Kinijos ir Vokietijos, o praeitais metais abi šalys sudarė verslo sandorių už daugiau negu 30 mlrd. eurų.

Pasak analitikų, V.Putino susitikimai su M.Renzi, neseniai išrinktu prezidentu Sergio Mattarella ir popiežiumi bus palankiai įvertintos Rusijoje, sudarydami įspūdį, kad jis išlieka svarbiu žaidėju pasaulinėje arenoje.

V.Putino vizitas baigėsi Romos pagrindiniame oro uoste, kur jis trumpai susitiko su savo ilgamečiu draugu Silvio Berlusconi – verslo magnatą ir susikompromitavusį buvusį Italijos premjerą.

Kaip praneša žiniasklaida, S.Berlusconi pažadėjo, kad jo partija „Forza Italia“ („Pirmyn, Italia“) pasiūlys parlamentui priimti deklaraciją, raginančią Italiją atšaukti sankcijas Rusijai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (330)