„Pastaruoju metu viešoje erdvėje itin pagausėjo abejonių dėl Lietuvos maisto saugos sistemos patikimumo. Tai kenkia Lietuvos maisto pramonei ir net kelia grėsmę lietuviškų maisto produktų eksportui.

Nepaisant to, kad per pastaruosius metus net 34-ios užsienio valstybių tarnybos įsitikino, kad mūsų maisto produktai yra saugūs, o maisto saugos ir veterinarinė kontrolė yra efektyvi, privalome išsaugoti vartotojų pasitikėjimą lietuviško maisto kokybe, todėl ir prašome atlikti tokį įvertinimą“, - pranešime spaudai sakė Virginija Baltraitienė.

Anot jos, toks vertinimas parodytų, ar Lietuvai reikia tobulinti maisto saugą.

Už sveikatos apsaugą ir maisto saugą atsakingas eurokomisaras Vytenis Andriukaitis BNS sakė, kad EK, tik atsižvelgusi į Lietuvos argumentus, spręs, ar atlikti patikrinimą.

„Mes atliekame planines ir neplanines auditų inspekcijas, priklausomai nuo mūsų randamų duomenų šalyse.

Planinės daromos pastoviai, pagal nustatytas apimtis, o neplanines darome, kai yra ypatingos situacijos arba gali būti šalių narių kreipimaisi. Jei ministrės kreipimasis bus atsiųstas, tai mes jį svarstysime. Mes turėsime išanalizuoti pateiktą medžiagą, argumentus. Viskas priklausys nuo argumentų“, - kalbėjo V. Andriukaitis.

Jo teigimu, sprendžiant, ar pradėti patikrinimą, į politinius aspektus nebus atsižvelgiama.

Lietuvos maisto produktų saugos užtikrinimu suabejota po to, kai teisėsauga atliko kratas ir padėjo tyrimą, ar Kauno koldūnų ir kitų šaldytų produktų gamybos įmonė „Judex“ per Seimo narį Petrą Gražulį siekė paveikti Maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus. Be to, įtariama, kad tarnyba ar jai pavaldus institutas galėjo nuslėpti informaciją apie „Judex“ produkcijoje rastą listerijos bakteriją.

Tarnyba „Judex“ koldūnuose rado salmonelių, o kituose produktuose - didesnę nei leistina žarninių lazdelių koncentraciją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)