Ukmergės rajono savivaldybė įgyvendina ES Leonardo da Vinčio programos finansuojamą projektą „Maitinimo paslaugų kokybės gerinimas skatinant turizmo plėtrą Ukmergės rajone“. Viešojo maitinimo įstaigose dirbantiems jauniems žmonėms suteikiama galimybė vykti į stažuotes užsienio šalių restoranuose ar valgyklose.
Virtuvė, puodai, maisto gaminimas
© Corbis/Scanpix
Šia proga jau pasinaudojo du Vidiškių seniūnijoje, Kurėnų kaime, automagistralės Vilnius-Panevėžys 79-ame kilometre esančios kavinės „Kurėnų užeiga“ darbuotojai, vykę padirbėti į Prancūziją. Sausio 28-ąją septynių rajono įmonių darbuotojai išvyks į stažuotes Italijoje ir Škotijoje. Užsienyje ukmergiškiai darbuosis iki kovo pabaigos.

Seminare dalyvavo škotai

Minėto projekto tikslas – tobulinti darbuotojų praktinius įgūdžius, suteikti reikalingų maisto ruošimo bei aptarnavimo kultūros žinių. Maitinimo įstaigų paslaugų gera kokybė ir įvairovė svarbi, siekiant didinti rajono patrauklumą turistams. Penktadienį apie tai buvo kalbama „Vilkmergės“ restorane vykusiame seminare „Gerosios patirties sklaida“.

Seminare svečiavosi pagal projektą praktiką Lietuvoje atliekantys devyni studentai iš Škotijos, Glasgo miesto. Visi jie išbandys jėgas „Kurėnų užeigos“ virtuvėje.

Svečiai papasakojo ukmergiškiams apie tradicinės škotų virtuvės ypatumus, trumpai pristatė nacionalinę savo šalies daržovių sriubą ir škotų ypač mėgstamą patiekalą hagį – maltomis kepenėlėmis, plaučiais ir širdimi prikimštą ir išvirtą avies skrandį.

Pritaikys įgytas žinias

Stažuotės įspūdžiais iš Prancūzijos pasidalijo „Kurėnų užeigos“ barmenė-padavėja Inesa Pastuškovaitė, kuri nuo spalio iki gruodžio su kolega Audriumi Griškevičiumi stažavosi Albi mieste esančioje greito maisto valgykloje.

„Gaminimui gaudavom jau paruoštus produktus: nuluptas ir supjaustytas bulves, morkas, nuluptus kiaušinius – telikdavo tik viską sudėti į indus“, - pasakojo Inesa. Įspūdį ukmergiškiams paliko itin moderni virtuvės įranga, kuriai skirta didžiulė patalpa – joje plaunami, džiovinami indai, įrankiai. Didelis dėmesys, pasak merginos, skiriamas švarai ir higienai, viskas kruopščiai išdezinfekuojama.

Prancūzijoje įgytas žinias ukmergiškiai pritaikys ir savo darbe. „Parsivežėm daug receptų, išmokom gražiai išpjaustyti vaisius“, - pasakojo I. Pastuškovaitė.

Į „Kurėnų užeigos“ meniu netrukus turėtų būti įtrauktas prancūzų itin mėgstamas patiekalas – vištiena brendžio ir vyno padaže. Juo penktadienį buvo vaišinami seminaro dalyviai.

Cepelinai svečių nesužavėjo

Praėjusią savaitę „Kurėnų užeigoje“ pradėjo stažuotis trys škotai – du vaikinai ir mergina. Šią savaitę praktiką atlikinės kiti trys svečiai, dar kitą grupelė vėl keisis.

Kol darbuojasi Ukmergėje, užsieniečiai gyvena Technologijų ir verslo mokyklos bendrabutyje. Kiti škotai dirba vienoje virtuvės įrangos įmonėje Vilniuje. Seminaro dalyviams studentai išvirė škotų mėgstamos žuvienės iš pieno, bulvių ir juodadėmės menkės.

„Škotai – labai šilti žmonės, - sakė Inesa. – Jau ir cepelinus, ir vėdarus gamino. Tik cepelinai jiems nelabai patiko, vienas vaikinas paragavo ir daugiau nebevalgė, sakė, jog jiems keistas toks patiekalas“. Škotams pasirodė keisti ir kai kurie kiti mūsų gaminimo ypatumai, jie prisipažino kai ką darantys žymiai paprasčiau.

Patys svečiai patenkinti gyvenimu ir darbu Lietuvoje. Ukmergę jie apibūdino kaip tylų miestą, ukmergiškius – uždarus žmones. „Smagu dirbti gražioje vietoje prie ežero“, - sakė škotas Shaunas Cullenas.

Studentus į Ukmergę atlydėjusi Vakarų Škotijos koledžų partnerystės projektų vadovė Viktorija Žilinskaitė sakė, jog svečiams nekyla problemų bendraujant su įmonės personalu ir mokantis gaminimo subtilybių. Studentus itin sužavėjo Vilnius, jo senamiesčio architektūra.

"Ukmergės žinios"
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Darbdavys sugalvojo būdą tikrinti, kiek laiko darbuotojai praleidžia darbo vietoje (1)

Didžiosios Britanijos bankas „ Barclays “ įrengė įtaisus, per kuriuos stebi, kiek laiko...

„Augmos“ rezultatus apkarpė nepalankios bananų rinkos tendencijos (1)

Daržovių importo ir eksporto bendrovė „ Augma “ praėjusiais metais gavo 91,014 mln. eurų...

D. Grybauskaitė siūlo didinti baudas už nepagrįstas pajamas (23)

Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo didinti baudas už neaiškios kilmės pajamas ir nesumokėtus...

Kinija reiškia „stiprų nepasitenkinimą“ dėl JAV pradėto prekybos tyrimo (7)

Kinija pirmadienį išreiškė „stiprų nepasitenkinimą“ dėl JAV pradėto tyrimo, kuriame...

Lietuvos pašto grupės nuostoliai šiemet augo keturiskart (9)

Lietuvos pašto grupė pirmąjį šių metų pusmetį gavo 35,402 mln. eurų konsoliduotų pajamų -...

Top naujienos

Smūgis A. Bosui: prabangų namą prašoma sulyginti su žeme (170)

Vilniaus pašonėje, miškų apsuptyje, prasidėjusias Lietuvoje žinomo verslininko Antano Boso...

Grėsmė šalia mūsų: Europoje slepiasi šimtai „Islamo valstybės“ apmokytų žudikų (251)

Europą sudrebino dar vienas teroro aktas: per dvi atakas, kai ketvirtadienį ir penktadienį...

VGT uždegė žalią šviesą: į kovą su „Islamo valstybe“ stos Lietuvos specialiosios pajėgos (593)

Pirmadienį posėdžiavusi Valstybės gynimo taryba aptarė ne tik krašto apsaugos sistemos...

Darbdavys sugalvojo būdą tikrinti, kiek laiko darbuotojai praleidžia darbo vietoje (1)

Didžiosios Britanijos bankas „ Barclays “ įrengė įtaisus, per kuriuos stebi, kiek laiko...

Ketinantiems nuomotis butą – teisininkės patarimai (4)

Planuojantys nuomotis būstą neišvengiamai susiduria su įvairiais teisiniais klausimais: į ką...

5 patarimai, kaip supjaustyti svogūną be ašarų

Be svogūnų neapsieina beveik nė vienas rimtesnis patiekalas, jie kaip niekas kitas papildo ir...

Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas trumpėja: treneriai padėkojo D. Gailiui (96)

Likus daugiau nei savaitei iki Europos vyrų krepšinio čempionato Lietuvos rinktinės treniruotėse...

Asmeninė trenerė: norint numesti svorio, pradėti reikia ne nuo sporto (5)

Knygą „ Ideali figūra “ pristatanti asmeninė trenerė Rūta Beišytė sako, kad norint...

Miela princesės Dianos laikrodžių paslaptis: kodėl vienu metu segėjo net du? (5)

Paskelbus nuotrauką , kurioje princesė Diana užfiksuota su dviem laikrodžiais ant rankos,...

„Feel Felt“ prekės ženklą įkūrusio lietuvio sėkmė: kad uždirbtum, visai nebūtina emigruoti (8)

Prieš trejus metus veltinio ir odos aksesuarų prekės ženklą „Feel Felt“ įkūręs Karolis...