Sudėtingi tyrimai atliekami akredituotose Europos laboratorijose, kuriose vertinamas aliejaus skonis ir kvapas, nustatomi aliejaus sudėtyje esančių laisvųjų riebalų rūgščių, peroksido, vaškų, trans riebalų, etilo esterių, kitų maisto priedų kiekiai.

2015 – 2016 m. Lietuvoje buvo atrinkta ir Graikijos bei Italijos laboratorijose ištirta 10 alyvuogių aliejaus mėginių, iš kurių vienas neatitiko reikalavimų.

Aliejaus „Estorach“ (kilmės šalis – Ispanija) ženklinimo etiketėse buvo deklaruoti aukščiausią kokybę apibūdinantys rodikliai, tačiau tyrimų metu nustatyta, kad aliejaus mėginys neatitiko nei skonio, nei kvapo, nei cheminės sudėties (rūgštingumo, vaškų kiekio) kriterijų, kurie privalomi aukščiausios rūšies alyvuogių aliejui.

„Tiriant šį atvejį paaiškėjo, kad aliejus buvo pirktas iš tiekėjo, neturinčio VMVT leidimo maisto tvarkymo veiklai vykdyti. Šis galimo klastojimo atvejis rodo, kad neatsakingai vertinat produktų ar žaliavų tiekėjus, galima skaudžiai nukentėti ir už gerokai prastenės rūšies produktą sumokėti kaip už itin kokybišką, aukščiausios rūšies. Verslininkams reikėtų būti budresniems, tiekėjų patikimumo vertinimas turėtų būti vienu esminių įmonių savikontrolės klausimų“, – pranešime komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jurgita Bakasėnienė.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad 30 l šio aliejaus iš ispanų tiekėjo „Productes Agricoles Serveis Proagrise“ nupirko UAB „Omega plius“ (Geležinkelio g. 3-14 A, Vilnius), kuri neturėjo Vilniaus VMVT išduoto leidimo maisto tvarkymo veiklai. Visą šio aliejaus kiekį įmonė pardavė viešojo maitinimo įmonei kaip aukščiausios rūšies alyvuogių aliejų.

Vilniaus VMVT sprendimu, buvo sustabdyta UAB „Omega Plius“ maisto tvarkymo veikla, aliejų „Estorach“ uždrausta vartoti, už nustatytus pažeidimus atsakingam įmonės asmeniui skirta bauda.

Apie galimai suklastotą aliejų, pateiktą Lietuvos rinkoje VMVT informavo Europos Komisiją (EK) ir Ispanijos kompetentingą instituciją, kad būtų atliktas patikrinimas aliejaus gamybos įmonėje ir išsiaiškintos kokybės neatitikimo priežastys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)