„Ji visais būdais siekia trikdyti mūsų asmeninį gyvenimą, ji nėra susirūpinusi savo pačios turtine padėtimi ar, kaip sako, siekia įgyvendinti teisėtus savo interesus“, – atsakyme teismui pareiškė po santuokos su naftos magnatu ir visoje JAV akimirksniu išgarsėjusi 29 metų milijonieriaus žmona iš Lietuvos. Ji – buvęs modelis, dar gyvendama Lietuvoje taip pat vadovavo modelių agentūrai.

Tačiau šiuo metu Niujorko širdyje, Manhetene, su antruoju sutuoktiniu įsikūrusi Inga bent artimiausios savo ateities su savo gimtine, ko gero, jau nebesieja.

Visą turtą padovanojo jį sužavėjusiai lietuvaitei

„Lietuvoje praktiškai nebesilankau ir negyvenu“, – teismui pareiškė Inga, nutarusi parduoti Vilniuje laikytus ir kurį laiką nenaudojamus jai priklausiusius du prabangius automobilius. Juos moteris buvo gavusi dovanų iš savo sutuoktinio.

Visureigį „Land Rover Range Rover Sport“ buvęs modelis pardavė už 47 tūkst. eurų, o išskirtinį „Bentley Continental Supersport S“ – už 126 tūkst. Eur.

Šių automobilių pardavimas sukėlė tikrą pyktį buvusiai T. Kozelio žmonai Ashley, jau kurį laiką nesėkmingai bandančiai atgauti daugiau kaip 34 mln. 611 tūkst. JAV dolerių, kuriuos jai iš buvusio sutuoktinio yra priteisęs JAV Floridos teismas.

Šį sprendimą jau yra pripažinęs ir teismas Lietuvoje, jis gali būti vykdomas, tik, deja, turto už tokią sumą buvęs naftos magnatas oficialiai neturi nei JAV, nei Lietuvoje, nei kur kitur.

O neturi todėl (kaip teigia buvusi 47 metų sutuoktinė Ashley), kad po antrųjų savo gyvenimo vestuvių viską padovanojo savo žmonai Ingai – staigiai praturtėjusios lietuvaitės vardu yra registruota daugybė pastatų Vilniuje. Ir ne tik – taip pat ir JAV.

Inga neslepia, kad po santuokos įregistravimo su 48 metų T. Kozeliu sudarė povedybinę sutartį, be to, mylimasis jai padovanojo nekilnojamojo turto, esančio Lietuvoje ir už Atlanto. O dovanos – negrąžinamos.

Inga Kozel
Bet su tuo kategoriškai nesutinka Ashley – moteris įsitikinusi, kad tai tik apsimestiniai sandoriai, nes buvęs jos sutuoktinis siekia išvengti teismo sprendimo dėl 34 mln. JAV dolerių sumokėjimo įvykdymo.

Amerikietė nenuleidžia rankų ir buvusio sutuoktinio turto ieško ne tik už Atlanto, kur gyvena, bet ir Lietuvoje – Vilniaus apygardos teismui yra pateiktas ir jau nagrinėjamas Ashley ieškinys, pareikštas ne tik T. Kozeliui, bet ir naujajai jo žmonai.

Ashley siekia, kad būtų panaikintos dovanojimo sutartys ir pritaikyta restitucija – Ingai dovanotas turtas grįžtų į buvusio jos sutuoktinio rankas. O tada moteriai atsirastų galimybė atgauti bent dalį jai priteistų pinigų.

Į Šveicarijos banką pervedė 270 tūkst. Eur: tai – mano pinigai

Pasisamdžiusi brangiai apmokamus Lietuvos advokatus Ashley pasiekė, kad teismas pritaikytų laikinąsias apsaugos priemones ir leistų areštuoti Ingai ne tik dovanotus administracinius ir gyvenamuosius pastatus, bet ir jai bei jos sutuoktiniui priklausančias pinigines lėšas – beveik 617 tūkst. Eur.

Vilniaus teisme Ashley iš pradžių buvo pareiškusi 699 tūkst. Eur ieškinį, bet netrukus, sužinojusi apie kitą Ingai priklausantį nekilnojamąjį turtą, jį padidino beveik penkis kartus – iki 3 mln. 283 tūkst. Eur. Ingai priklausantis turtas yra laikinai areštuotas.

Teismas buvo leidęs areštuoti ir Ingai priklausiusius prabangius automobilius, tačiau ji spėjo juos parduoti dar iki teisėjams priimant sprendimą dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo.

Ji taip pat suspėjo iš savo sąskaitos SEB banke į sąskaitą viename Šveicarijos banke pervesti 270 tūkst. Eur – tai moteris padarė pusantros valandos anksčiau, nei buvo įregistruotas turto areštas.

Ashley neabejoja, kad Inga taip bando išsaugoti savo turtą, tuo metu lietuvaitė atkerta, jog automobilius pardavė tada, kai dar teismas nebuvo priėmęs nutarties dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo. O pinigai yra jos, todėl kaip nori, taip juos ir leidžia – esą tvarkydama savo asmeninius finansus priėmė jai patogesnius sprendimus, atsižvelgdama į savo realią gyvenamąją vietą.

Skundėsi patirianti neteisėtą spaudimą

Teisme paaiškėjo, kad Inga neatsitiktinai 270 tūkst. Eur pervedė į Šveicarijos banką – kai vykdydamas teismo nutartį antstolis nutarė areštuoti bendroje T. Kozelio ir Ingos sąskaitoje buvusias pinigines lėšas, moteris į pagalbą pasitelkė teisininkus, kurie pasiekė, kad netrukus areštas būtų panaikintas pusei sumos, priklausančios Ingai. O tada šie pinigai ir iškeliavo į Šveicariją.

Tokie sandoriai papiktino ne tik Ashley, bet ir jai atstovaujančius advokatus – jie net teismo prašė kreiptis į prokuratūrą ir inicijuoti ikiteisminį tyrimą ne tik lietuvaitei, bet ir jos pinigus pervedusiems SEB banko darbuotojams. Bet teismas šio prašymo netenkino.

Nors lietuvaitės turtui iki šiol taikomas areštas, moteriai neuždrausta juo disponuoti. Tačiau, kaip teigia ji, buvusiai T. Kozelio žmonai iš tikrųjų net nerūpi, ar bus pritaikytas areštas – esą jos tikslai visai kiti.

Inga Kozel
„Ji visais būdais siekia trikdyti mūsų asmeninį gyvenimą, ji nėra susirūpinusi savo pačios turtine padėtimi ar siekia įgyvendinti teisėtus savo interesus“, – viename raštų Lietuvos teismui nurodė Inga.

Anot jos, amerikietė piktnaudžiauja procesinėmis teisėmis ir jai bando daryti neteisėtą spaudimą – net pareikalavo areštuoti nekilnojamąjį turtą, kuris priklauso jai asmeniškai ir T. Kozelis jo net nedovanojo.

T. Kozelis: tikrieji tikslai – visai kitokie

Į žmonos pusę stoja ir T. Kozelis, kurį laiką gyvenęs Vilniuje. Jis sako, kad buvusi sutuoktinė, reikalaudama panaikinti sandorius, kuriais nekilnojamasis turtas buvo dovanotas Ingai, nepateikė jokių įrodymų, kad jis elgėsi neteisėtai ar kad šiais sandoriais būtų buvę pažeisti jos interesai.

„Ji taip pat nepateikia jokių įrodymų, kad tapau nemokus ir nepajėgsiu įvykdyti jos reikalavimų“, – teismui nurodė buvęs naftos magnatas.

Milijonierius taip pat įsitikinęs, kad tikrieji tikslai, kokių siekia buvusi sutuoktinė, yra visai kiti, nei ji viešai deklaruoja.

„Jos interesams patenkinti nėra svarbus konkretaus turto areštas“, – užuominomis teismui pareiškė T. Kozelis.

Tuo metu ieškinį pareiškusi buvusi T. Kozelio sutuoktinė Ashley teismui nurodė, kad jai terūpi, jog būtų įvykdytas teismo sprendimas ir jos vaikų tėvas atsiskaitytų pagal anksčiau pasirašytą susitarimą. Moteris teigia, kad dėl to ir buvo būtina areštuoti Ingos turtą Lietuvoje – be arešto vėliau teismo sprendimas galėtų būti neįvykdytas. Ir esą tai patvirtina Ingos elgesys – ji ne tik į Šveicarijos banką pervedė dalį areštuotų pinigų, bet ir perleido areštuotas prabangias transporto priemones užsienyje registruotiems juridiniams asmenims.

Pasak moters, Inga savo gyvenimą sieja su gyvenimu JAV, todėl bet kada Lietuvoje esantį turtą gali parduoti. O tai ir gali įvykti, nes esą Inga supranta, kad jai keliamos pretenzijos yra pagrįstos, ji esą gali bylą pralaimėti, o tada neteks turto ir pinigų, kuriuos jai buvo dovanojęs T. Kozelis.

Buvusiai žmonai jau sumokėjo 130 mln. JAV dolerių

JAV Floridos teisme patvirtintame susitarime tarp T. Kozelio ir buvusios jo žmonos Ashley yra nurodyta, kad verslininkas dviejų savo nepilnamečių vaikų išlaikymui kas mėnesį turi skirti 12 tūkst. dolerių (po 6 tūkst. dolerių), be to, jis privalo padengti vaikų privačios mokyklos mokesčius – 25 tūkst. dolerių per metus, sumokėti vaikų medicinines ir stomatologines ir kitas jų išlaidas.

JAV Floridos teismo sprendimas, kuriuo T. Kozelis yra įpareigotas buvusiai sutuoktinei sumokėti daugiau kaip 34 mln. JAV dolerių, yra apskųstas, tačiau pagal JAV įstatymus yra pradėtas vykdyti.

„Kiekvienam valstijos šerifui yra nurodoma areštuoti turtą, priklausantį T. Kozeliui, 34 mln. 611 tūkst. 702 dolerių sumai su 4,75 proc. metinėmis palūkanomis nuo 2015 m. rugsėjo 11 d. iki tol, kol bus sumokėta, ir įvykdžius šis teismo įsakymas bus pristatytas teismu“, – teigiama teismo išduotame vykdomajame rašte.

Tiesa, šerifams turto nepavyko rasti, gal dėl to T. Kozelis net nebandė apskųsti šios teismo sprendimo vykdymo procedūros.

Santuoką T. Kozelis su žmona Ashley nutraukė dar 2012 m. sausio 12 d. Jų susitarime dėl turto padalijimo buvo nurodyta, kad T. Kozelis buvusiai sutuoktiniai sumoka 130 mln. JAV dolerių bei per dvi savaites privalo perduoti 23 mln. įmonės „Gulf Keystone Petroleum Ltd“ paprastųjų akcijų. Tačiau verslininkas susitarimo neįvykdė ir akcijų neperdavė, o vėliau jų vertė nukrito, todėl vietoj jų iš T. Kozelio buvo priteisti daugiau kaip 34 mln. JAV dolerių.

Meilės lizdelis – prabangiuose Manheteno apartamentuose

Byla dėl 34 mln. JAV dolerių jau kurį laiką yra plačiai aptarinėjama JAV spaudoje, o teismo procesuose paaiškėja vis skandalingesnių detalių apie buvusių sutuoktinių gyvenimą.

JAV spauda rašė, kad buvusi T. Kozelio žmona išsiaiškino, kad buvęs sutuoktinis tik bando apsimesti, jog neturi pinigų, nes vien praėjusių metų liepos mėnesį išleido 9 tūkst. dolerių (apytikriai 8 tūkst. EUR) „Nikki Beach“ klube, dar 4 tūkst. dolerių (apytikriai 3,6 tūkst. EUR) „Christian Dior“ mados namuose ir 10 tūkst. dolerių (apytikriai 9 tūkst. EUR) jachtų bendrovėje.

Taip pat pranešama, kad Inga savo vyro „Visa“ kortele atsiskaitė už viešnagę „Le Bristol“ viešbutyje Paryžiuje, kur sumokėjo 9 tūkst. dolerių (apytikriai 8 tūkst. EUR).

„Jis gyvena prabangų gyvenimą, – teisme sakė Ashley interesams atstovaujantis advokatas. – Yra žinoma, kad visai neseniai jis buvo Paryžiuje ir pirko savo žmonai naujų aukštosios mados drabužių.“

Sužinojusi apie T. Kozelio išlaidavimą, bylą nagrinėjusi teisėja nurodė jam įsileisti buvusią žmoną į savo prabangius, 12,7 mln. dolerių (apytikriai 11,37 mln. EUR) vertės apartamentus, esančius Niujorko Manheteno rajone. Paaiškėjo, kad šis būstas taip pat jau priklauso Ingai – tai dar viena vyro dovana.

Problemos baigsis, kai sumokės 34 mln. dolerių

Pranešama, kad Ashley nori inventorizuoti bute esančius prabangius baldus, meno kūrinius ir įrangą, įskaitant 12,5 tūkst. dolerių (apytikriai 11,2 tūkst. EUR) vertės Serengečio liūtų būrio nuotrauką, 45 tūkst. dolerių (apytikriai 40,3 tūkst. EUR) vertės automatines langų žaliuzes ir 30 tūkst. dolerių (apytikriai 27 tūkst. EUR) vertės sofas.

Pasak Ashley, jos buvęs vyras švaisto jai pagal teismo nutarimą priklausančius pinigus, įrenginėdamas meilės lizdelį, kuriame jis gyvena su savo naująja žmona.

Tuo metu T. Kozelis teigia, kad minėti daiktai priklauso jam, o buvusios žmonos reikalavimą apžiūrėti jo apartamentus vadina kėsinimusi į jo ir naujosios žmonos Ingos privatumą bei mėginimu sudrumsti jų ramybę ir apsunkinti gyvenimą.

„Tai peržengia visas padorumo ir teisės į asmeninę nuosavybę ribas. Buvusiai žmonai neturi būti leidžiama knistis mano ir Ingos daiktuose“, – piktinosi T. Kozelis.

Jo advokatas dar labiau pasipiktino, kai Ashley vienam Manheteno medikui, gydančiam Ingą, nusiuntė laišką, kuriame nurodė nepriimti jokių mokėjimų iš T. Kozelio.

„Niekada nesu girdėjusi, kad moteris eitų taip toli, bandydama surinkti pinigus. Trukdyti moteriai, siekiančiai medicininio gydymo, yra nepadoru ir traumuoja“, – įsitikinusi kita T. Kozelio advokatė.

Teismas į tai irgi sureagavo stodamas į Ashley pusę – pasiūlė greičiau T. Kozeliui sumokėti priteistus pinigus ir visos jo bėdos baigsis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (489)