Ketvirtadienį Ukraina paskelbė sudariusi susitarimą dėl skolų restruktūrizavimo, pagal kurį šalies skolininkai sutinka nurašyti 20 proc. jų valdomų obligacijų nominaliosios vertės. Taip skolų išvargintai šaliai bus išsaugoma prieiga prie pasaulinių finansų rinkų.

Nors Ukrainos valdžios atstovams pavyko susitarti dėl valstybės skolos restruktūrizavimo, tarptautinė reitingų agentūra „Fitch“ sumažino Ukrainos ilgalaikio skolinimosi užsienio valiuta reitingą nuo CC iki C lygmens.

„Jeigu atkreipsime dėmesį į Tarptautinį valiutos fondą (TVF), ką jis yra pasakęs dar mėnesio pradžioje, nesvarbu, ar pavyks šie susitarimai, ar ne, TVF stengsis palaikyti visus pinigų srautus einančius. Pasaulio banko grupė irgi nori užtikrinti finansų prieigą Ukrainai tam, kad galėtų įgyvendinti atitinkamas reformas. Tarptautinė bendruomenė su TVF, su Pasaulio banku veda tikrai didelius darbus ir stengiasi, kad tas priėjimas būtų“, - laidoje „Žvilgsnis“ sakė J. Preikša.

Tačiau skolų nukamuotai Ukrainai kredito reitingų kompanijos pranašauja prastą situaciją. Vis dėlto, pasak analitiko J. Preikšos, tą patį buvo galima pranašauti ir Graikijai, kuri tikrai buvo ant visiško bankroto ribos.

„Šiuo atveju Ukraina galbūt irgi yra panašioj situacijoj, bet sugebėjimas susitarti su kreditoriais nukelia juodąją dieną į ateitį“, - teigė Lietuvos pramoninkų konfederacijos analitikas.

Kadangi Rusija nėra prisijungusi prie susitarimo atidėti skolas Ukrainai, analitikas įžvelgia dar vieną problemą šaliai.

„Metų pabaigoje Ukraina turės didesnę problemą – tai 3 mlrd. dolerių skolos padengimas Rusijai. Klausimas, kaip pavyks susitarti su Rusija dėl šito dalyko, nes tuo pačiu metu derybos yra ir dėl galimai nuolaidos dujų kainai. Ukraina turi labai daug iššūkių šią minutę“, - laidoje sakė J. Preikša.