Apie tai praneša LRT RADIJAS, apžvelgdamas Italijos verslo naujienas.

Skaičiuojama, kad šiemet bent keliomis atostogų dienomis pasimėgaus 84 proc. italų – tai 8 proc. daugiau nei pernai.

Absoliuti dauguma atgaivos ieškos prie jūros, tačiau vis daugiau italų rinksis ne savo gimtinės kurortus, o Ispanijos ir Graikijos paplūdimius.

Vis dėlto geidžiamiausios italų kryptys yra Karibų salos, JAV, Maldyvai, Polinezija, Australija bei Italijai priklausančios Sicilijos ir Sardinijos salos.

Dauguma apklaustųjų teigė, kad atostogauti važiuoja ne tik tam, kad atsipalaiduotų ir patirtų naujų išgyvenimų, bet ir kad pasisemtų naujų gražių vaizdų. Penktadaliui italų atostogos yra pramogų sinonimas, o vienas iš dešimties atostogauti važiuoja į naujo ar bent trumpalaikio partnerio „medžioklę“.

Italijos Nacionalinis statistikos institutas „Istat“ džiaugsmingai pranešė, kad šalies ekonominės sveikatos rodikliu laikomas bendrasis vidaus produktas (BVP) vis gerėja.

„2017 m. prognozuojamas realus 1 proc. augimas“, – gegužės mėnesio ataskaitoje rašo „Istat“.

Analitikų teigimu, augimą paskatins ne tik eksportas, bet ir vidaus rinkos poreikiai. „Istat“ ekspertai teigia, kad italų vartojimo augimas yra mažėjančio nedarbo pasekmė. Suskaičiuota, kad bedarbių balandį sumažėjo iki 11 proc.

Tai žemiausias rodiklis per paskutinius penkerius metus.

Tačiau pastebima, kad nedarbo lygis sumažėjo tik tarp penktąją dešimtį perkopusių italų, o jaunimo nedarbo rodiklis išlieka pastovus – 34 proc. Ypač analitikams nerimą kelia tai, kad didėja darbo neturinčių ir jo neieškančių jaunuolių skaičius.

Problemos – dėl per žemos infliacijos

Statistikai pripažįsta, kad, nepaisant teigiamų BVP prošvaisčių, Italija vis dar nepasiveja savo partnerių Europoje. Pirmąjį šių metų trimestrą Italijos vidaus produktas ūgtelėjo beveik 2 proc. O euro zonoje per tą patį periodą užregistruotas 3,5 proc. augimas.

Taline vykusiame susirinkime Centrinio Europos banko vadovas Mario Draghi sakė, kad euro zonos ekonomika stiprėja ir augimas gali būti netgi didesnis, nei prognozuojama. Tačiau žemyno ir savo šalies augimo problemas jis įžvelgia per žemoje infliacijoje. Todėl ragina vyriausybes įgyvendinti struktūrines reformas, kurios padidintų atsparumą, sumažintų nedarbą ir padidintų produktyvumą bei augimo potencialą.

Rasta italų laimės formulė

Kol ekonomistai ir bankininkai diskutuoja apie skaičius, italai laimės vis labiau ieško ne skaičiuose.

„Istat“ duomenimis, italų laimės barometru virsta praėjusio amžiaus pradžioje vyravusi keturių asmenų šeimos formulė. Statistikai pastebėjo, kad per šimtmetį keturių asmenų šeimų skaičius šalyje sumažėjo tris kartus, tiek pat išaugo šeimos nesukūrusių asmenų skaičius.

Tačiau paskutinės apklausos duomenimis, būtent keturių asmenų šeimoje gyvenantys italai yra labiau patenkinti gyvenimu ir netgi laiko save laimingesniais.

„Per devynerius ekonominių sunkumų metus italai jautėsi vis labiau vieniši ir mažiau patenkinti. Tačiau išanalizavę duomenis pastebime, kad laimė atsispindi klasikinėje formulėje: su mama ir tėčiu gyvenantys du vaikai“, – reziumavo statistikai.