Didžiosios Britanijos Bendruomenių Rūmų maisto ir kaimo reikalų komiteto pirmininkė Anne McIntosh pasiūlė laikinai uždrausti mėsos importą iš Europos Sąjungos (ES) šalių.

Bendrovė „Findus“, kuri iš parduotuvių atšaukė savo gaminamą šaldytą lazaniją, ketina kreiptis į Prancūzijos teismą, nes mano, kad tapo apgavystės auka. Savo ruožtu mėsą tiekusi Prancūzijos bendrovė „Spanghero“ taip pat tikina buvusi apgauta ir ketina į teismą paduoti Rumunijos skerdyklą, iš kurios mėsa atkeliavo.

Prancūzijos pareigūnai nustatė sudėtingą maisto tiekimo verslo grandinę ES šalyse. Švedijos bendrovė „Findus“, kuri gaminius tiekė Didžiosios Britanijos prekybos centrams, įdarbino Prancūzijos bendrovę „Comigel“, kad ši pagamintų šaldytus patiekalus. „Comigel“, norėdama gauti mėsos savo Nyderlanduose esančiam fabrikui, pasamdė kitą Prancūzijos bendrovę „Spanghero“. Ji pasinaudojo agentu Kipre, kuris savo ruožtu pasinaudojo agento iš Nyderlandų paslaugomos, o šis pateikė užsakymą skerdyklai Rumunijoje.

Prancūzijos vartotojų reikalų ministras Benoit Hamonas mano, kad vietoje jautienos tiekiant arklieną buvo bandoma pasipelnyti. Kaltininkai galėjo uždirbti 290 tūkst. eurų. Prancūzijoje arkliena yra nežymiai pigesnė už jautieną, bet Rumunijoje arklienos kaina neseniai ženkliai sumažėjo.

Rumunijos veterinarijos ir maisto saugos agentūros atstovas sakė, kad šalyje yra daugiau nei 25 skerdyklos, kurios tiekia arklieną ir turi leidimus mėsą eksportuoti į ES šalis. Pasak atstovo, skerdyklos atidžiai stebimos, mėsos kilmė patvirtinama dokumentais ir skerdyklose nėra galimybės neteisėtai pakeisti mėsos rūšies. Tačiau, anot atstovo, jie negali žinoti, kas daroma su mėsa po to, kai ji išvežama iš skerdyklų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)