Prognozuojama, kad pasaulio ekonomikos augimas šiais metais bus 3,5 proc., t.y. kiek daugiau, palyginti su 3,2 proc. augimu prieš metus. 2014 metais jis turėtų paspartėti iki 4,1 proc. Tačiau šie duomenys 0,1 proc. mažesni, nei buvo prognozuota spalio mėnesio ataskaitoje. TVF ataskaita grindžiama tuo, kad pagrindinis pasaulio ekonomikos "greičio šaltinis" tebėra besivystančių rinkų šalys.

Naujoje ataskaitoje TVF pastebi, kad "politinės priemonės", kurių ėmėsi labiausiai išsivysčiusių pasaulio valstybių institucijos, "sumažino staigios krizės riziką euro zonoje ir JAV". O. Blanchardas patvirtino, kad "vieni iš rimčiausių iššūkių lieka euro zonos periferijoje."

Kitaip nei išsamios ataskaitos, platinamos pavasarį ir rudenį, tarpinės ataskaitos apima ne visas, o tik pagrindines šalis. Iš Vakarų Europos šalių šį kartą paminėta Didžioji Britanija, kuriai TVF 2013 m. žada 1,0 proc. augimą - šiek tiek mažiau nei spalio mėnesį.

Atsakydamas į klausimą apie tai, kodėl priemonės, kurias ėmėsi įgyvendinti Europos institucijos, nedavė norimų rezultatų, O. Blanchardas pasiūlė tiesiog būti kantriems. Jis pakartojo, kad mato pagrindą "atsargiam optimizmui".

JAV praėjusių metų trečiąjį ketvirtį augimas viršijo lūkesčius. Tačiau, atsižvelgiant į tai, kad lapkričio mėnesį vyko visuotiniai rinkimai, tai ekonominės tendencijos galėjo turėti politinių motyvų. Tačiau TVF atstovas sako, kad ataskaitoje apie tai kalbama nebuvo. TVF dabar žada JAV 2 proc. augimą šiais metais ir 3 proc. - kitais metais. Palyginti su spalio mėnesiu, pirmasis rodiklis nusileido 0,1 proc., o antrasis tiek pat pakilo.

TVF taip pat primena, kad JAV išlieka "didelio fiskalinio konsolidavimo" grėsmė, ir raginama "nedelsiant imtis veiksmų", siekiant užkirsti jam kelią. Tai reiškia, kad išlieka priverstinio radikalaus biudžeto išlaidų mažinimo JAV rizika, jei Baltieji rūmai ir Kongresas nepasieks kompromiso. Be to, TVF paragino Vašingtoną "nedelsiant padidinti valstybės skolos lubas" ir sukurti "patikimą vidutinės trukmės planą" "fiskalinio konsolidavimo" atvejui.

Į klausimą, ar JAV labai gresia krizė, vienas iš naujosios ataskaitos autorių Tomas Helblingas sakė, kad "finansines JAV biudžeto problemas galima spręsti" ir "fiskalinis koregavimas yra įmanomas". Ekspertai mano, kad per kelerius metus ji turėtų sudaryti apie 5 proc. BVP.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)