Kaip teigia Fondas, padėties pablogėjimą išsivysčiusiose šalyse iš dalies lėmė sulėtėjęs ekonominis augimas. Besivystančiose šalyse krintančios žaliavų kainos neigiamai atsiliepė finansiniam stabilumui. Atskiroje ataskaitoje TVF taip pat perspėja, kad valstybinių finansų būklė pablogėjo, informuoja BBC. Anot Fondo, rizikos, susijusios su valstybiniais finansais, „auga beveik visur“.

Antradienį TVF vėl sumažino pasaulio ekonomikos augimo prognozę, pareikšdamas, kad pasaulio ekonomika dabar labiau pažeidžiama neigiamiems sukrėtimams.

Tie patys veiksniai kelia pavojų ir turtingų valstybių finansų būklei. Lėtas augimas ir žema infliacija kelia dar didesnių iššūkių, mėginant sumažinti valstybinio sektoriaus skolų naštą, nes abu veiksniai mažina mokestines pajamas.

Kaip pažymėjo TVF vadovė Christine Lagarde, „mes esame budrūs, bet nepanikuojame“.

TVF savo ataskaitoje išsako nerimą dėl pernelyg žemos infliacijos kai kuriose šalyse. Netikrumas dėl Kinijos ekonominio aktyvumo taip pat kelia susirūpinimą, teigia TVF.

Jeigu ekonominio augimo ir infliacijos prognozė ir toliau bus mažinamos, gali būti prarastas pasitikėjimas, finansų rinkose vėl gali kilti sumaištis. Be to, tokiu atveju gali padidėti skolinimosi kaina, ypač tiems skolininkams, kuriems gresia bankrotas, perspėja TVF.