TVF ataskaita pateikiama prieš savaitgalį Šanchajuje susitinkant G20 šalių grupės finansų ministrams ir centrinių bankų valdytojams, praneša BBC.

Dokumente nurodoma, kad nuosmukis Kinijoje prisideda prie nerimą keliančių augimo slopinimo veiksnių. Kinijos ekonomika laikoma antrąja stambiausia pasaulyje, tačiau šiuo metu jos augimas smuko žemiausiai per pastaruosius 25 metus.

„Išsivysčiusiose ekonomikose vidutinis augimas jau priėjo žemiausią ribą, nes silpna paklausa kai kuriose šalyse bei plataus masto potencialaus augimo mažėjimas sulaiko aktyvesnį atsigavimą“, – teigia Vašingtone įsikūrusio TVF ekspertai.

„Be šių problemų, dar kyla nerimas dėl pereinančios prie labiau subalansuoto augimo Kinijos bei šio pokyčio įtakos pasauliui, kitose besivystančiose ekonomikose matomų nesklandumų, pavyzdžiui, smunkančių žaliavų kainų“, – priduriama dokumente.

Taip pat TVF atkreipia dėmesį, kad bet kokias pasaulio ūkio augimo galimybes „gali pakirsti rinkose susidariusi turbulencija, naftos kainų krytis ir geopolitiniai konfliktai“.

Tarptautinė institucija ragina G20 grupės šalis imtis planuoti naujus mechanizmus, kurie apsaugotų labiausiai pažeidžiamas šalis.

Kiek anksčiau šiais metais TVF sumažino savo prognozes dėl pasaulio ekonomikos augimo šiemet. Dabar laukiama, kad ekonominis aktyvumas 2016 m. kils 3,4 proc., o 2017-aisiais išaugs iki 3,6 procento.

TVF: neaiški Didžiosios Britanijos situacija smukdo augimo prognozes

Neaiški Didžiosios Britanijos ateitis Europos Sąjungoje grasina neigiamai paveikti šalies ekonomikos augimo prognozes, nurodo Tarptautinio valiutos fondo (TVF) pareigūnai. Apie tai praneša „EUbusiness“.

Britanijos ekonomika šiais ir ateinančiais metais turėtų augti 2,2 proc. – toks oficialusis BVP augimas buvo registruotas pernai metais, nurodo TVF pareigūnai. Tiesa, specialistai įspėja, kad „artėjant referendumui dėl narystės Europos Sąjungoje jo rezultatų keliama nežinomybė smukdo augimo prognozes“ kartu su nemažai kitų veiksnių, pavyzdžiui, „potencialiomis grėsmėmis pasauliniam augimui ir aktyvų kainomis“.

Britanija ruošiasi birželio 23 d. vyksiančiam referendumui, o šalies premjeras Davidas Cameronas jau įspėjo, kad šalies pasitraukimas iš ES sukels grėsmę ekonominiam ir nacionaliniam saugumui. Savo ruožtu Londono meras Borisas Johnsonas palaiko pasitraukimo galimybes.

„Sunku įvertinti, kaip sprendimas palikti ES paveiks ekonomiką, nes sąlygos, kuriomis pasilikti sutinkama, vis dar derinamos, be to, nežinoma, kokie būtų regionų tarpusavio santykiai pasitraukus iš ES, – teigiama naujausioje TVF prognozėje Britanijai. – Tiesa, analitikai reiškia nerimą, neva pasitraukimas galėtų sukelti nežinomybės laikotarpį, smukdysiantį investicijas“.

Dar antradienį bendrame laiške publikuota maždaug 200 britų bendrovių vadovų nuomonė parodė: šalies pasitraukimas iš ES atbaidytų investicijas į Jungtinę Karalystę, sukeltų grėsmę darbo vietoms. Svaro kursas JAV dolerio atžvilgiu dar trečiadienį smuko žemiausiai per septynerius metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)