TVF ekspertų vertinimu, šiuo metu nėra pastebima jokia tiesioginė rizika Lietuvos finansiniam stabilumui, o investicijas ir augimą skatina atsigaunanti kreditų rinka bei didėjantis susidomėjimas mažų ir vidutinių įmonių (MVĮ) paskolų srityje.

Galutiniame savo pranešime TVF teigia, kad artimiausiu metu galima tikėtis ir spartesnio šalies ekonomikos augimo, kurio pagrindinė varomoji jėga yra didėjantis privatus vartojimas, kurį skatina darbo užmokesčio augimas.

TVF ekspertai teigiamai įvertino ir Lietuvos eksporto padėtį, tačiau atkreipė dėmesį į darbo našumo problemą, taip pat siūlo artimiausiu metu susilaikyti nuo tolesnio minimalaus darbo užmokesčio kėlimo.

„Galima konstatuoti gana didelį atlyginimų augimą, palyginti su gamybos apsukomis, todėl norint išlaikyti konkurencingumą situaciją būtina stebėti. Dabartinė padėtis nėra stabili, nors akivaizdaus nepageidaujamo poveikio eksporto sektoriui dar nepadaryta. Būtina toliau aiškintis pastaruoju metu užsitęsusio darbuotojų našumo sąstingio priežastis. Ypač svarbu nustatyti, ar tokia padėtis rodo, kad įmonėse samdoma daugiau darbuotojų tikintis išplėtoti verslą, ar todėl, kad mąžta darbo jėgos pasiūla. Būtų racionalu numatyti darbo jėgos gausėjimą skatinančias strategijas, o minimalios algos didinimą reikėtų pristabdyti“, - nurodoma TVF ataskaitoje.

Viešųjų finansų naudojimas šiais metais bus gerokai mažesnis, todėl 2017-aissiais galima tikėtis naujų iniciatyvų pernelyg neeikvojant taip sunkiai papildyto biudžeto, kurio dydį būtina išlaikyti.

„Netikėtai didelis atlyginimų ir mažmeninės prekybos masto šuolis paskatino pajamų surinkimą ir gali lemti bendrą 0,25 proc. BVP valdžios sektoriaus biudžeto deficitą (anksčiau jis sudarė 1,2 proc. BVP). Šis pajamų eikvojimo nebuvimas, taip pat tikėtinas tolesnis pajamų stabilumas ir galima nauda iš patobulintos mokesčių administravimo sistemos paskatins naujas kitais metais prognozuojamas iniciatyvas. Ypač verta paminėti gynybos reikmėms skiriamų lėšų didinimą, pensijų indeksavimą, socialinių įmokų mažinimą ir išmokų didinimą, atsižvelgiant į gyventojų pajamų mokestį“, - teigiama ataskaitoje.

TVF misija tikisi, kad geri viešųjų finansų rezultatai bei spartus biudžeto lėšų surinkimas padės šaliai įgyvendinti numatytas iniciatyvas – didinti neapmokestinamųjų pajamų dydį bei finansavimą gynybos reikmėms, mažinti socialines įmokas, o ateityje – palaipsniui mažinti valstybės skolą BVP atžvilgiu. TVF pabrėžia, kad turi būti ir toliau laikomasi fiskalinės drausmės taisyklių.

„Būtų naudinga pakoreguoti naujojo socialinio modelio politines priemones. Atsisakyti priimto Darbo kodekso po prezidentės veto – reikštų prarasti galimybę įgyvendinti reikalingas reformas. Atsisakyti priimto Darbo kodekso po prezidentės veto reikštų prarasti galimybę įgyvendinti reformas. Atsižvelgiant į procedūrinius apribojimus, naujo Darbo kodekso priėmimas ir operatyvus būtinų teisės aktų pataisų rengimas atrodo priimtinesnis. Pagal naująją pensijų sistemą išmokos gerokai padidės trumpuoju laikotarpiu, tačiau panašu, jog ilgainiui jos gali gerokai sumažėti, todėl reikės papildomų pastangų siekiant užtikrinti sistemos tvarumą“, – rašoma TVF pranešime.

Lietuvai taip pat siūloma sutelkti dėmesį į struktūrines reformas ir inovacijas, taip pat - mokesčių administravimo gerinimą, mokesčių naštos mažiausias pajamas gaunantiems mažinimą, išlaidų efektyvumo skatinimą, švietimo sistemos kokybės užtikrinimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)