Remiantis nauja mokesčių tvarka, įsigaliojusia lapkritį po prezidento dekreto, Rusijos gyventojai nuo 2015 metų privalo mokėti mokesčius nuo 13 proc. pajamų, gautų iš bendrovių užsienyje ir jų kontroliuojamų fondų. Jeigu bus įrodyta, kad minėtosios bendrovės valdomos iš Rusijos ir užsienyje neturi nei didelio turto, nei daug darbuotojų, mokesčio dydis išauga iki 20 proc.

„Dauguma verslininkų pradėjo verslus ir turtą grąžinti į Rusiją. Tarptautinės struktūros pastaruoju metu sukelia daugiau pavojų ir rizikų nei duoda naudos, nors dažniausiai ir toliau užtikrina geresnę turto apsaugą, suteikia korporacinės teisės lakstumą ir galimybių spręsti konfliktus tarptautinio arbitražo keliu“, – teigia Maskvoje dirbantis „Goltsblat BLP“, užsiimančios tarptautinių mokesčių reikalais, specialistas Artiomas Toropovas.

Rusijos politikos strategai iš visų jėgų stengiasi sutramdyti baisiausią nuo 1998 metų šalies valiutos krizę, kurią sukėlė atpigusi nafta ir JAV bei Europos Sąjungos pritaikytos sankcijos. Naujas mokestis įsigaliojo praėjus trejiems metams nuo V. Putino iniciatyvos iš lengvatinių mokesčių zonų – nuo Kipro iki Šveicarijos – į Rusiją grąžinti daugiau trilijoną ten laikomų dolerių (0,86 trilijono Eur).

„USM Holdings Ltd“, Jungtinės Karalystės Mergelių salose registruota bendrovė, kurios vienas iš savininkų yra Ališeris Usmanovas, gruodžio 19 dieną pranešė kontrolinius bendrovės „MegaFon“ ir „Metalloinvest Holding Co“ akcijų paketus perleidusi Rusijos verslams, nes minėtosios bendrovės „strategiškai itin svarbios Rusijos ekonomikai“. A. Usmanovas – antrasis turtingiausias rusas, jo grynasis turtas vertinamas 14 mlrd. dolerių (12,09 mlrd. Eur).

Tą pačią dieną V. Putino rinkimų kampanijos vadovas, šias pareigas ėjęs per 2000 ir 2004 metų rinkimus, Vladimiras Litvinenka pareiškė 4,81 proc. trąšų gamintojo „OAO PhosAgro“ akcijų iš užsienio perkėlęs į fondą Rusijoje. Jo turimas akcijų kiekis šoktelėjo iki 14,54 proc. V. Litvinenka taip pat vadovauja ir Sankt Peterburgo kasybos universitetui, kur 1997 metais V. Putinas gavo daktaro laipsnį.

Maskvos Vnukovo oro uosto savininkai taip pat priėmė sprendimą beveik 81 proc. bendrovės akcijų iš dviejų Kipro bendrovių perduoti į Rusijoje registruotą bendrovę „OOO Vnukovo Aliance“, teigiama bendrovės dokumentuose. Vnukovo oro uosto savininkai, paisydami įstatymo, pakeitė nuosavybės struktūrą, sausio 16 dieną „RIA Novosti“ sakė pirmininkas Vitalijus Vancevas.

Visi 20 turtingiausių Rusijos žmonių dalį savo turto kontroliuoja per holdingo bendroves, registruotas užsienyje, skelbiama „Bloomberg Billionaires Index“. Iš viso Rusijos milijardieriai valdo 181 mlrd. dolerių (156,32 mlrd. Eur).

Nors oligarchai ir gali būti suinteresuoti grąžinti savo turtą atgal į Rusiją ir taip parodyti ištikimybę V. Putinui bei pasirūpinti valstybiniais užsakymais, rusai, turintys nuo 100 iki 200 milijonų dolerių (86,36-172,73 mln. Eur), ir toliau laikosi įsikibę lengvatinių mokesčių zonų, kur užtikrinamos nuosavybės teisės, sako buvęs „Deutsche Bank“ pirmininkas Rytų Europai Igoris Lojevskis.

Skaičius rusų, norinčių pakeisti savo gyvenamąją vietą ir taip išvengti būtinybės atskleisti užsienyje turimus turtus, pastebimai išaugo. Populiariausios šalys – Jungtinė Karalystė ir Šveicarija.

„Milijardieriai, turintys didelių verslų, savo turtą perkelia į Rusiją, nes taip padeda pasirūpinti tam tikromis saugaus gyvenimo garantijomis. Tie, kurie turi mažiau ir jaučiasi pažeidžiami, galbūt neturi įtakingų ryšių Kremliuje, ir toliau ieškos būdų, kaip savo veiklą vykdyti užsienyje“, – sako „Paragon Advice Group“ partneris Aleksandras Zacharovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)