Turkijos turizmo rinką žlugdo ne tik tarpvyriausybinis konfliktas su Rusija dėl Sirijos pasienyje numušto rusų bombonešio, bet ir nauji kurdų, bei „Islamo valstybės“ teroristų išpuoliai. Naujausi oficialūs Turkijos vyriausybės duomenys rodo, kad praeitą mėnesį į šalį atvykusių užsieniečių skaičius yra tik 10 procentų mažesnis nei pernai, bet vietos verslininkai vertina padėtį gerokai niūriau.

„Tas sumažėjimas 10 procentų, apie kurį kalba kultūros ministerija, iš tikrųjų reiškia 50 procentų nuosmukį per šį Velykų sezoną. Jei tai būtų praeiti metai, net negalėčiau su jumis taip kalbėtis – neturėčiau laiko, nes reikėtų aptarnauti klientus“, –pasakojo padavėjas Serkan Ilter.

Turkijos turizmo pramonės ekspertai sako, kad daugiau turistų atvyksta tik iš persų įlankos šalių, bei Irano, bet, deja, ne jie atneša pagrindinę dalį pajamų. Svarbiausi yra vokiečiai. Iki šiol Turkija buvo viena iš trijų populiariausių šalių vokiečių atostogoms, bet dabar, kai daugelis Europos šalių vyriausybių išvis nerekomenduoja savo piliečiams vykti į Turkiją, ten greičiausiai nevažiuos ir vokiečiai. Stambulo gatvėse pakalbinti kitų šalių turistai sakė taip pat sunerimę dėl saugumo.

„Jei būčiau žinojęs tai, ką žinau dabar – kad praeitą savaitę buvo sprogimas Ankaroje, o ir čia buvo vienas visai neseniai, tikrai būčiau rimtai pagalvojęs, ar nereikėtų atsisakyti kelionės“, – sakė Gerardo Sandovalas, turistas iš JAV.

Sudėtingą Turkijos saugumo padėtį rodo ir toks faktas, kad Amerikos karinė vadovybė liepė nedelsiant išvežti iš šalies visus NATO bazėse dislokuotų Amerikos kariškių šeimų narius. Iki šiol amerikiečiams tokių problemų Turkijoje nebuvo iškilę.