Šios paslaugos neliks, nes jis neatitinka SEPA reikalavimų. Lietuvos bankų asociacija išplatintame pranešime spaudai žada, kad bankai savo klientams siūlys alternatyvų sprendimą patogiam lėšų iš mokėtojų surinkimui – e. sąskaitų paslaugą.

Stasys Kropas
„Mokėtojams nereikės imtis jokių papildomų veiksmų. Tiesiog dabar galiojantys tiesioginio debeto sutikimai, jei klientas nenuspręs kitaip, bus keičiami į e. sąskaitos automatinio mokėjimo sutartis, todėl papildomai klientui rūpintis niekuo nereikės. Naudodamiesi internetine bankininkyste gyventojai galės pasirinkti – vieno mygtuko paspaudimu lengvai atlikti mokėjimą arba tiesiog pasirinkti automatinį apmokėjimą. Sąskaitas iš įvairių paslaugų tiekėjų mokėtojai gaus vienoje vietoje – bus ypač patogu peržiūrėti ir apmokėti“, – pranešime spaudai cituojamas Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas.

Tačiau kol kas neaišku, ar ši paslauga liks nemokama, tai esą turėtų spręsti kiekvienas bankas atskirai.

„Swdbank" bankas savo klientus jau informavo, kad jei paslaugos teikėjas pateiktoje e. sąskaitoje atsiskaitymams už paslaugas nurodys savo sąskaitą, esančią „Swedbank“, automatinis tokios sąskaitos apmokėjimas klientams nieko nekainuos. Kitu atveju bus taikomas įprastas vietinio mokėjimo pervedimo į kitame banke esančią sąskaitą įkainis.

Pasak pranešimo, paslaugas teikiančios įmonės, planuojančios naudotis e. sąskaita, jau yra informuotos ir skatinamos imtis visų reikalingų veiksmų, kad migravimas iš tiesioginio debeto į e. sąskaitos teikimo sistemą būtų sklandus.

„Naujieji reikalavimai tarp bankų padidins konkurenciją dėl klientų. Į mokėjimų rinką Lietuvoje žengia nauji žaidėjai, o tai gyventojams turėtų suteikti dar daugiau galimybių pasirinkti. Kiekvienas bankas apie galimas e. sąskaitos paslaugos teikimo detales skelbs individualiai“, - tvirtinama pranešime.

SEPA atneš įvairių pokyčių: visų pirma, mokėjimai eurais vyks vienodomis sąlygomis tiek šalies viduje, tiek kitose Europos valstybėse SEPA erdvėje. Kitas svarbus pokytis, kurį pajus gyventojai ir verslas, susijęs su tiesioginio debeto paslauga.

Dabar teikiamos tiesioginio debeto mokėjimo paslaugos nuo 2016-ųjų tiesiog nebeliks, kadangi ji neatitinka SEPA reikalavimų.

Šiuo metu Lietuvoje tiesioginiu debetu naudojasi maždaug milijonas žmonių.

Lietuvos banko tinklalapyje sepa.lt nurodoma, kad po finansų sistemos įsiliejimo į SEPA sutikimą nurašyti lėšas nuo mokėjimo sąskaitos tiesioginio debeto būdu mokėtojai turės pateikti ne savo bankui, kaip įprasta šiuo metu, o įmonei, teikiančiai paslaugas.

Ši bus atsakinga ir už sutikimo saugojimą. SEPA tiesioginio debeto schema taip pat numato galimybę lengvai susigrąžinti sumokėtas lėšas per 8 savaites nuo lėšų nurašymo. SEPA mokėjimų erdvėje mokėjimai nebus skirstomi į nacionalinius ir tarptautinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)