Visuomenė nuogąstauja, kad įsivedus eurą prekių ir paslaugų kainos augs, tačiau kol kas gyventojai didelio maisto produktų brangimo nepastebi.

„Pabrango kažkiek, sakysim, keliais ar keliolika centų“, – sakė kalbintas vyriškis.

„Kol kas [vartojimo prekių] pabrangimo aš nematau, o kalbant apie paslaugas, vyriškas kirpimas labai pabrango. Metų pradžioje vyras kirpdavosi už 15 litų, o dabar, paskutinį kartą, mokėjo 25 litus ir tai buvo nemodelinis kirpimas“, – pasakojo kita pirkėja.

Birželį buvo stebėtos tik 40 prekių ir paslaugų kainos. Buvo apklausta daugiau kaip 600 įmonių ir peržiūrėta daugiau kaip 4000 kainų.

Pasak statistikų, birželį fiksuota nulinė infliacija, tačiau tai nereiškia, kad kainos nekito. Vieni produktai, kaip, pavyzdžiui, seno derliaus daržovės, brango, kiti dėl prekybos tinkluose taikomų nuolaidų pigo.

„Kainos gali kristi dėl sezoniškumo, dėl orų. Pavyzdžiui, tikrai šiemet atpigo ledai – maždaug 15 procentų. Tam įtakos turėjo prieš tai tvyroję šalti orai. Dalis kainų mažėja dėl konkurencijos toje pačioje rinkoje“, – teigė „Maxima LT“ Komunikacijos skyriaus vadovė Renata Saulytė.

Tuo metu paslaugų kainos jau trečią mėnesį iš eilės auga.

„Reikšmingai pabrango keleivių vežimas vandens ir oro transportu, taip pat atliekų rinkimo paslaugos. Tam ypač turėjo įtakos Vilniaus mieste 22 procentais padidėję atliekų rinkimo kainos. Pabrango atostogų išvykos, padidėjo būsto nuomos mokesčiai, pabrango kirpyklų ir kitų asmens priežiūros įstaigų paslaugos. Brango ir aprangos taisymo, valymo ir nuomos paslaugos“, – sakė Statistikos departamento Kainų statistikos skyriaus vedėja Nadežda Alijeva.

Pustrečio procento brango ir viešbučių, kavinių bei restoranų paslaugos. Tačiau darbuotojai tikina, kad tikrai ne dėl euro įvedimo.

„Jeigu kalbėtume apie restoranų sektorių, tai, manyčiau, dabar labai atidžiai reiktų pažiūrėti, kaip brangsta žaliavos. Manau, kad daugelis tiekėjų skuba šiek tiek suapvalinti arba pasikelti kainas. Tad dabar ir mes negalime taip aklai sakyti, kad nekelsime kainų. Jeigu visa tai brangs, tai, be abejo, brangs ir paslaugos“, – kalbėjo Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Pasak analitikų, statistikų informacija rodo, kad euro įvedimas neturi jokios įtakos kainoms ir jos išlieka visiškai stabilios.

„Lietuvos kainų tendencijos labai didele dalimi priklauso ir priklausys nuo pasaulinių kainų tendencijų, ypatingai maisto ir naftos kainų tendencijų. O pats euro įvedimas, jeigu ir turės tam tikros įtakos kainoms, tai ji bus visiškai minimali. Kiek rodo tiek mūsų, tiek ir Lietuvos banko tyrimai, ta įtaka kainoms gali siekti daugiausiai 0,2 procento“, – teigė Lietuvos pramonininkų konfederacijos analitikas Aleksandras Izgorodinas.

Liepos mėnesį Statistikos departamentas žada apžvelgti 100 prekių krepšelį.