Pieno perdirbėjų pozicija aiški: supirkimo kaina yra mažinama žemdirbiams, o vartotojams pieno produktai nepinga – apie tai kalbėjo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Vien per mėnesį, iki rugpjūčio vidurio, pieno supirkimo kaina yra kritusi apie 20 proc., skaičiavo žemės ūkio ministrė. Penktadienį ūkininkų ir pieno perdirbėjų atstovai susitiko su premjeru Algirdu Butkevičiumi ir žemės ūkio ministre Vyriausybėje.

Nors premjeras A. Butkevičius minėjo, kad pieno perdirbėjams rekomenduota pieno supirkimo kainos nemažinti daugiau nei 12 proc., pieno perdirbėjai jas mažino apie 20-30 proc.

Pieno perdirbėjams neplanuojama išmokėti kompensacijų, nors V. Baltraitienė priminė, kad jiems buvo siūloma, kad jei supirkimo kainų ūkininkams nemažins, galimos kompensacijos. Prognozuota, kad tokiu atveju didžiųjų pieno perdirbėjų nuostolis per mėnesį siektų apie 20 mln. Lt.

„Kai kainos akivaizdžiai mažėjo, mes pasakėme aiškiai: perdirbėjams paramos nėra ko tikėtis. Kalbame apie žemdirbius, kurie parduoda pieną. Skaičiuojame nuotolius, kurie susidaro pienininkams ir mėsininkams žemdirbiams, - kalbėjo V. Baltraitienė. - Vyriausybėje patvirtinome limitą, kad atkelti išmokas iš kitų metų ir jas sumokėti šiemet, gal ne visas, bet 50 proc.”

Pasak jos, žemdirbiams planuoti savo išlaidas sunku, nes jie neturi apyvartinių lėšų - dėl to dalis jų nori bandas išpjauti ir parduoti mėsą. Planuojama dėl šios priežasties skubiau ūkininkams išmokėti planuotas išmokas.

„Toliau su Europos Komisija kalbame, kiek mums reikia papildomų pinigų, kad padengtume žemdirbių nuostolį dėl kainų kritimo. Pirminiais skaičiavimais, už pirmus tris mėnesius reikėtų 47 mln. Lt, jeigu iki metų pabaigos - 114 mln. Lt“, - dėstė V. Baltraitienė.

Kalbėjo ir apie kainas parduotuvėse

V.Baltraitienė po susitikimo su ūkininkų ir pieno perdirbėjų atstovais komentavo, kad kalbėta ir apie kainas parduotuvėse.

„Matome, kad produktų kainos nesikeičia, nebent yra kelių dienų akcijos. Perdirbėjai sako, kad jiems tai yra didelis smūgis, bet jie ir patys pripažino, kad į prekybos tinklus pristatydami savo produkciją kainų beveik nemažino, nes, pasak jų, kitaip turėtų dar labiau mažinti pieno supirkimo kainas“, - sakė ji.

Pasak jos, kitą savaitę premjeras planuoja susitikti su prekybininkais ir kalbėti apie kainų mažinimą vartotojams.

„Didžiausias smūgis tenka žemdirbiams", - apibendrino ji.

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos pirmininkas Jonas Vilionis, pats auginantis 200 karvių, o iš viso daugiau kaip 600 gyvulių, sako, jog po Rusijos sankcijų Lietuvai, ūkininkų dalis pieno produktų kainoje sumažėjo drastiškai: preliminariai, nuo 23 proc. iki 18 proc.

Likusią dalį pieno kainoje sudaro prekybininkų dalis (apie 30 proc.), perdirbėjų (apie 28 proc.), dar 21 proc. sudaro PVM.

„Galime šnekėti, kaip norime, nei vienas perdirbėjas pas mus nebankrutuos, nes pagal tipinės sutarties 32 punktą jie gali įspėję prieš 15-a dienų pieno supirkimo kainą sumažinti. Mes galime ką? Galime sumažinti karvei sojos, rapsų neduoti, patys valgyti mažiau, prasčiau apsirengti, daugiau nieko negalime padaryti. Lietuvoje yra oligopolinė sistema: yra penki stambiausi perdirbėjai ir penki prekybininkai”, - sakė J. Vilionis.

Pasak jo, metų pradžioje pieno litro supirkimo kaina buvo didesnė nei 1 Lt, o dabar siekia vos 0,6-0,7 Lt, priklausomai nuo parduodamo pieno kainos.

Į Vyriausybę atvykę pieno perdirbėjai situacijos nekomentavo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (262)