Creditreform Lietuva“ duomenimis, ne visoms įmonėms gimimas 13 d. penktadienį atnešė nesėkmę. Įmonių sąraše – daugybė sėkmingų ir perspektyvių bendrovių. Kelios iš jų sutiko pasidalinti savo sėkme ir požiūrį į nepasitvirtinančius prietarus.

Prieš aštuonerius metus spalio 13 d., penktadienį, buvo įkurta kompiuterių programavimo paslaugas teikianti UAB „Exigen Services Lietuva“. Kaip portalui DELFI pasakojo įmonės direktorius Tomas Vaičiunas, įmonė pradėjo veikti, turėdama apie 70-80 darbuotojų. Dabar kompanijoje darbuotojų skaičius padvigubėjo.

„Niekada nesusimąsčiau, kad įsikūrėme 13-tą dieną penktadienį, tačiau toks sutapimas tikrai jokios įtakos mūsų veiklai neturėjo. Nuo 2006 m. tik tai augome, persikėlėme į naujas patalpas“, - sakė jis.

Paklaustas, ar komandoje sklando prietarai, kuriais yra tikima, T. Vaičiūnas nusijuokė: „Dirbame IT sferoje, tai vienintelis prietaras yra tas, kad kai ateina administratorius – tai visos bėdos susitvarko. Kompiuteriai, kurie genda, iškart atsistato“.

Prieš dvylika metų rugsėjo 13 d., penktadienį, buvo įkurta popieriaus ir kartono gaminių gamykla. UAB „Bigso“ direktorius Gintautas Sluckas teigė, kad per daugiau nei dešimtmetį darbuotojų skaičius išaugo nuo 40 iki daugiau nei pusės tūkstančio.

„O pilnatis buvo? Nes dabar dar ir pilnatis“, - paklaustas apie įmonės įkūrimo dieną šmaikštavo pašnekovas.

Atrodytų, kad „velnio tuzinas“ UAB „Bigso“ kojos nepakišo. Beveik visa gamyklos produkcija keliauja į užsienį – Europą, Aziją, Ameriką ir net Australiją.

2000 m. spalio 13 d., penktadienį, įsikūrė apsaugos sistemų įmonė UAB „Šiaulių sauga“. Įmonės vadovas Aleksandras Laričevas teigė, kad skaičius 13 jį persekioja visą gyvenimą.

„Gimiau 13 dieną, gyvenau 13-tame name, 13 metų dirbau 13-tame ceche”, - vardijo pašnekovas. Pasak jo, be 13 laimę jam nešą dar ir 7 bei 11. Pašnekovas teigė, kad visus keturiolika metų įmonė dirbo stabiliai, o krizę taip pat pavyko ramiai išgyventi.

„Creditreform Lietuva“ duomenimis, 13-tą dieną penktadienį prieš ketverius metus taip pat buvo įkurta mažmeninės prekybos „Lidl“ įmonė.

Bijoti ar ne?

„Creditreform Lietuva“ skaičiuoja, kad Lietuvoje penktadienį 13-tąją iš viso yra įkurtų 691 įmonė ir organizacija. Tarp organizacijų ir Lietuvos sveikatos mokslų institutas, politinė partija „Sąjunga Taip“.

Penktadienis 13-toji – ne toks retas reiškinys. Nuo 2000 m. tokių dienų buvo 25.

Daugiausia įmonių penktadienį 13-tąją užderėjo 2012 m. - 106. Mažiausiai 2003 m. - 16.

Tarp gimusių „nesėkmingiausią dieną“ turime ir dvi partijas, vieną žemės ūkio bendrovę, keturis labdaros ir paramos fondus bei dvi tradicines religines bendruomenes. Tik ketvirtadaliui įmonių vadovauja moterys.

Tarp gimusių penktadienį, tryliktą, net 73 narystės organizacijos. 63 įmonės vykdo mažmeninę, o 48 – didmeninę prekybą, 43 teikia transporto paslaugas, 31 vykdo pastatų statybą. Nemažai – net 28 įmonės - užsiima pagrindinių buveinių veikla, t.y. valdo kitas įmones.

„Nesėkmingą dieną“ gimusių būrelis jau patyrė nuostolių. 67 įmonės šiuo metu yra išregistruotos, 10 bankrutavusių. Tarp jau neveikiančių tokios kaip Yukos Finance B.V. filialas Lietuvoje, Všį Nacionalinė dizaino ir mados galerija, UAB Literatų svetainė, minėtas UAB Trotilas, UAB Patikimos investicijos. Dabar bankrutuoja 3, likviduojamos 14 ir restruktūrizuojama 1 įmonė.

Šių metų birželio pradžioje nė vieno darbuotojo jau nebeturėjo 346 įmonės, arba pusė visų, registruotų velnio tuzino dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)