Lietuva, Latvija ir Estija turi daug privalumų verslui: mokesčių dydis, didžiulis talentų potencialas, vyriausybės parama, liberalios priemonės, verslui palankūs įstatymai, aktyvi rizikos kapitalo pramonė, pažangi technologijų kultūra ir daugybė kitų.

Šiuo metu Baltijos valstybėse veikia daug pasaulinio garso prekės ženklų, tarp jų „Skype“, „Google“, „Barclays“, „Western Union“, „Uber“, „Nasdaq“ ir kt., rašo huffingtonpost.com.

Be to, Baltijos regioną pamėgo ir pradedančiosios įmonės.

Pastaraisiais metais Lietuva yra tarp sparčiausiai ekonomiškai besivystančių Europos šalių, jos bendrasis vidaus produkto (BVP) augimas – kur kas didesnis už kitų Europos valstybių.

Pagal „Bloomberg“ 2017 m. Inovacijų indeksą, Lietuva lenkia kitas dvi Baltijos šalis ir yra viena inovatyviausių pasaulio valstybių.

Lietuva – ir tarp 30 pažangiausių šalių Pasaulio banko „Doing Business“ indekse, na, o prestižinis amerikiečių verslo žurnalas „Forbes“ įtraukė Lietuvą į 15 kasmetinį Palankiausių verslui valstybių sąrašą.

Pasak leidinio, tai – stulbinamas pasiekimas po pasaulinės finansų krizės. Po paskutinės recesijos prasidėjo nauja verslo ir pradedančiųjų įmonių era.

Pokrizinis 2012 m. laikotarpis, kai patyrę verslininkai susikoncentravo į naujų verslo optimizavimo būdų paiešką, ieškojo būdų, kaip išlikti konkurencingiems rinkoje, buvo labai palankus metas verslininkas žengti į rinką ir pristatyti naujus produktus. Tuo pat metu rizikos kapitalo įmonės pradėjo aktyviai ieškoti perspektyvių investicijų regione.

Tuo metu pradedančioji internetinė lietuvių įmonė „Vinted“ pritraukė apie 6,6 mln. dolerių investiciją iš fondo „Accel Partners“ („Series A“ etapo investicija). Šiuo metu „Vinted“ pritraukė jau „Series C“ etapo investiciją, kurios apimtis – 60 mln. dolerių.

Ambicinga pradedančioji įmonė „Deeper“ ėmė kurti naudingus prietaisus, sukūrė net pirmą pasaulyje išmanųjį hidrolokatorių. Po sėkmingos pradžios kompanija pradėjo kitą projektą – išmanųjį dviračių užraktą.

Įkurta pinigų pervedimo paslaugų įmonė „TransferGo“. Kurta Įmonių projektų valdymo sistema „Teamgate“, ją remia informacijos technologijų kompanija „Blue Bridge Baltic“.

Nors pradedančiųjų įmonių ekosistema – ankstyvoje stadijoje, ji sparčiai vystosi. Lyginant su kaimynėmis, Lietuvai puikiai sekasi. 2016 m. pabaigoje Lietuvoje buvo apie 320 veikiančių technologijų pradedančiųjų įmonių.

Per 10 metų, nuo 2005 iki 216 m. Lietuvos pradedančiųjų įmonių pelnas padidėjo iki 165,3 mln. eurų, lyginant su 103,3 mln. eurų Latvijoje ir 280,6 mln. eurų Estijoje.

„Eurostat“ duomenimis, Lietuvoje yra didžiausias jaunų žmonių skaičius iš 1,5 mln. dirbančiųjų. 97 proc. darbingo amžiaus asmenų Lietuvoje kalba mažiausiai viena užsienio kalba. Centrinėje ir Rytų Europoje Lietuva pirmauja pagal matematikos, gamtos mokslų ir technologijų studentų skaičių vienam piliečiui, šalyje daug talentingų IT specialistų.

Pasak „The Huffington Post“, Lietuva – Europos geografinis centras, Šiaurinės Europos dalis, yra šalia trijų didelių rinkų – šalia Vakarų Europos, Skandinavijos, Rusijos ir Nepriklausomų valstybių sandraugos.

Dėl patogios geografinės padėties Lietuva turi ambicijų tapti patraukliausia pradedančiosioms įmonėms šalimi Baltijos regione. Su savo daugiakalbe, tarptautine darbo jėga Lietuva gali pasiūlyti geriausių įvairių sričių specialistų.

Ekosistema. Ji klesti. Mažai kainuojanti Lietuvos ekosistema, galimybė per tris dienas pradėti verslą, taigi šalyje – didžiulė pradedančiųjų įmonių bendruomenė, tokių įmonių paramos programos, pažangi IT infrastruktūra, gana maži mokesčiai, daugybė erdvių bendradarbiauti.

Vienas iš svarbiausių veiksnių, kodėl Lietuva traukia pradedančiąsias įmones, – interneto infrastruktūra. Lietuva teikia geriausia bevielio interneto paslaugas, lenkia net Singapūrą ir Jungtinę Karalystę. Viešasis bevielis internetas – didelis privalumas.

Istoriniai faktai rodo, kad Lietuva davė Europai vieną seniausių kalbų, konstituciją, demokratiją ir duoną. Šiuo metu Lietuva garsėja talentais, infrastruktūra ir verslininkiška dvasia. Vienai iš greičiausiai augančių Europos šalių gali tapti erdve daugeliui pasaulinių prekės ženklų, Europos pažangiausiu technologijų centru.

Lietuva – perspektyvi šalis kurti verslą, turinti daugybę privalumų. Baltijos šalys su Lietuva priešaky – ne Silicio slėnis, bet eina teisinga kryptimi. Ekosistema klesti, verslininkai nusiteikę kurti ateities technologijas, būti pastebėti, darosi vis įdomiau ir įdomiau, kaip Lietuva vystysis ateinančiais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)