FED vadovas Benas Bernanke ir A. Kubilius aptarė pasaulinės ekonomikos būklę ir pasidalino mintimis apie krizės įveikimo strategiją. Anot Vyriausybės spaudos tarnybos, B. Bernanke teigiamai vertino griežto taupymo priemones, kurių pagalba Lietuvos Vyriausybė suvaldė krizę ir dabar gali tikėtis ūkio augimo.

Kartu jis apgailestavo, kad ne visos Europos Sąjungos valstybės laikosi tokios pat nuoseklios biudžeto politikos, todėl prognozavo, kad visos Europos Sąjungos ūkio atsigavimas vėluos, palyginti su Azijos ir JAV ekonomikų atsigavimu.

Pasak B. Bernanke, pasaulio ūkis atsigaus „skirtingais greičiais“. Jo nuomone, didžiausias iššūkis JAV ekonomikai – nedarbas, kuris išlieka aukštas, nors kai kurie pagrindiniai ūkio rodikliai jau rodo atsigavimą.

Pokalbyje su ministru pirmininku prezidento B.Obamos patarėjas L. Summersas taip pat prognozavo, jog pasaulio ūkio atsigavimas bus nevienalytis. Jo nuomone, Europos Sąjungos ūkio kreivė bus „L“ formos, JAV – „U“, o Azijos ūkis atsigaus greičiausiai ir atrodys kaip „V“ raidė.

Džiaugėsi, kad nereikia taupyti

JAV iždo sekretorius Timothy F. Geithneris negailėjo pagyrų griežtai biudžeto deficito mažinimo politikai, kurią vykdo dešiniųjų vyriausybė. JAV ministras pasidžiaugė, jog jo šaliai pasisekė, kad jiems nereikėjo vykdyti panašios politikos dėl to, kad JAV doleris yra rezervinė viso pasaulio valiuta.

Kartu T. F. Geithneris pažymėjo, kad Lietuva ir kitos Baltijos valstybės neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik griežtos taupymo politikos kursas. „Toks žingsnis Lietuvos Vyriausybei buvo sunkus, bet tai buvo – drąsus, atsakingas ir teisingas žingsnis. Žaviuosi tuo, ką jūsų Vyriausybė nuveikė praeitais metais“, –Vyriausybės pranešime cituojamas JAV iždo sekretorius.

Jis pažymėjo, kad kai kurioms kitoms ES valstybėms trūksta ryžto imtis griežtos fiskalinės politikos, todėl ES ūkis, skirtingai nuo Baltijos valstybių, atsigaus vėliau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją