Europos Teisingumo Teismas nusprendė, kad darbuotojai, kurių darbo laikas nėra pastovus, turi teisę reikalauti užmokesčio už valandas, kurias praleidžia vykdami į darbo vietą ir iš jos. Šiuo metu tokia taisyklė negalioja.

Tai reiškia, kad bendrovės, įdarbinusios tokius darbuotojus kaip elektrikai, dujininkai, techninio aptarnavimo specialistai ir pardavimų vadybininkai ir nenustačiusios tikslių darbo valandų bei nemokančios už keliones į ir iš darbo, pažeidžia Europos Sąjungos teisės aktus.

Europos Teisingumo Teismas teigia, kad, remdamasis Europos Sąjungos darbo laiko direktyva, jis gina darbuotojų „sveikatą ir saugą“. Teismo sprendimas priimtas byloje, su kuria susijusi Ispanijos saugumo sistemų bendrovė „Tyco“.

Teismo nutarime teigiama: „Faktas, kad darbuotojai pradeda ir baigia kelionę į darbą iš namų, tiesiogiai susijęs su darbdavio sprendimu atsisakyti regioninių atstovybių, o ne pačių darbuotojų pageidavimu“.

„Reikalavimas ant savo pečių prisiimti darbdavio pasirinkimo naštą prieštarauja pagrindiniam direktyvoje įvardijamam tikslui rūpintis dirbančiųjų sauga ir sveikata, kuriame numatyta ir būtinybė užtikrinti darbuotojams bent minimalų poilsio laiką“, – teigiama teismo nutarime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)