Vyriausybė siūlymą atidėti tabako reklamos draudimą aiškina šiuo metu šalyje susiklosčiusia ekonominę situacija.

Vyriausybės manymu, uždraudus tabako reklamą, buvo suvaržytos reklamos ūkio subjektų verslo galimybės, o dėl to sumažėjo valstybės iš šio verslo gaunamos pajamos.

Vyriausybė taip pat atsižvelgė į tai, kad Europos Teisingumo teismas pripažino netekusia galios Europos parlamento ir Europos Tarybos direktyvą, pagal kurią ES valstybėse -narėse nuo 2001 metų sausio 1 dienos turėjo būti uždrausta bet kokia tabako gaminių reklama.

Tačiau Vyriausybė siūlo Seimui palikti galioti tabako reklamos draudimą televizijoje, nes Europos Tarybos direktyva draudžia bet kokią cigarečių ir kitų tabako gaminių reklamą televizijoje.

Be to, Lietuva yra ratifikavusi Europos Tarybos konvenciją "Televizija be sienų", pagal kurią tabako gaminių reklama televizijos programose taip pat yra draudžiama.

Parengti Tabako kontrolės įstatymo pataisas, atitinkančias "sveiką protą" ir Europos Sąjungos normas, Vyriausybė Ūkio ministerijai pavedė po incidento, kai aukštojo pilotažo meistras Jurgis Kairys buvo nubaustas 5000 litų bauda.

Rugsėjo 2 dieną J. Kairys aukštyn ratais praskrido po Kauno pėsčiųjų tiltu. Valstybinė tabako ir alkoholio kontrolės tarnyba tuomet jam paskyrė 5 tūkst. litų baudą, nes ant lėktuvo buvo pavaizduota "West" cigarečių reklama.

Tuometinis Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis sumokėjo J. Kairiui skirtą 5 tūkst. litų baudą, o Andriaus Kubiliaus Vyriausybė ėmėsi rengti įstatymo pataisas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją