1,59 euro už kilogramą – tiek sausio 4 d. internetinėje maisto prekių parduotuvėje „Barbora“ buvo prašoma už mandarinus. Rusijos pradėtas taikyti draudimas įvežti vaisius ir daržoves Turkijai, citrusinių vaisių mėgėjams įpūtė vilties, kad Lietuvoje dėl Turkijoje esančio mandarinų pertekliaus galėsime džiaugtis mažesnėmis vaisių kainomis. Tačiau ar taip iš tiesų nutiks?

Prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė teigė, kad šiuo metu šio prekės ženklo parduotuvėse prekiaujama mandarinais iš Ispanijos (1,59 eur/kg) ir didžiaisiais mandarinais klementinais iš Ispanijos (2,15 eur/kg). Pernai gruodį šiame prekybos tinkle parduota 1600 tonų mandarinų.

„Kainų svyramimas – natūralus reiškinys. Atskirų produktų kainų svyravimams įtakos daro tiek lokalios, tiek globalios priežastys – pasaulio šalyse skirtingu metu subręstančio derliaus, žaliavos kainos pasaulinėse rinkose“, – kalbėjo ji.

Turkiškų mandarinų nesiūlo

Kalbėdama konkrečiai apie mandarinus, R. Saulytė tikino, kad dėl prastesnio derliaus Ispanijoje jie šiuo metu apie dešimtadalį brangesni nei pernai. Vis dėlto prieš Kalėdas šie vaisiai „Maxima“ parduotuvėse buvo parduodami po 1,09 eur/kg. Vienu metu gruodį buvo vykdoma akcija, kai šie citrusiniai vaisiai kainavo 0,75 eur/kg.

R. Saulytė prognozavo, kad kol kas didelių pokyčių mandarinų rinkoje nenusimato.

Renata Saulytė
„Viskas priklausys nuo Rusijos ir Turkijos santykių. Jei iš tiekėjų gausime pasiūlymų prekiauti turkiškai mandarinais pigiau, tikėtina, kad mandarinų kainos kris ir visoje rinkoje. Tačiau kol kas jokio realaus pasiūlymo nesame gavę. Be to, turkų siūlomi mandarinai, mūsų duomenimis, bent jau kol kas neatitinka mūsų keliamų kokybinių ir išvaizdos reikalavimų“, – komentavo pašnekovė.

Iš Turkijos dabar neveža

Vaisius importuojančios ir reeksportuojančios bendrovės „Baltic Fresh Fruit“ direktorius Elegijus Jankausas nesiryžo prognozuoti, kaip greitu metu kis didmeninės mandarinų kainos.

„Dar yra nemaži likučiai, kas nebuvo parduota prieš Naujuosius metus. Daugiausia yra likę mandarinų iš Maroko. Kainos įvairios, priklauso nuo kokybės. Didmeninė kaina – nuo 0,4 eur/kg iki 1 eur/kg, – kalbėjo importuotojas. – Esu girdėjęs, kad už labai geros kokybės ispaniškus mandarinus Lenkijoje didmenine kaina prašoma 1,2 eur/kg“.

Kaip teigė įmonės vadovas, „Baltic Fresh Fruit“ bendrovė mandarinus importuoja iš Ispanijos, Turkijos, Maroko, Egipto.

„Bet iš Turkijos šiuo metu nesivežame, nes saldžiosios rūšys pasibaigusios, o tos, kurios prasideda dabar, yra brangesnės už marokietiškus mandarinus“, – komentavo pašnekovas.

Vis dėlto E. Jankauskas prognozuoja, kad artimiausias dvi savaites, kol „išsivalys“ rinka nuo anksčiau užvežtų mandarinų, kainos neturėtų kilti.

„Tačiau dabar prasidės šviežių mandarinų naujos rūšys, kurių kainos yra didesnės. Tai gali būti, kad jau dabar kas nors iš didmenininkų parsiveš naujų vaisių ir bandys pardavinėti didesne kaina“, – kalbėjo importuotojas.

Dėl mandarinų derliaus E. Jankauskas nesiskundžia. Pasak jo, paskutinius penkerius metus jie buvo geri, tačiau vaisių prekybai įtaką daro ir daug kitų faktorių. Vienas iš jų – geopolitinė situacija.

„Pavyzdžiui, yra reikalaujami papildomi dokumentai įvežti vaisius į Rusiją, Baltarusiją, Kazachstaną – į tas rinkas, lietuviai ir lenkai taip pat nemažai eksportuoja. Kiekvieną savaitę vis kokios naujienos: iš pradžių reikalauja vienų dokumentų, mes prisitaikome, paskui prašo dar papildomai kitų. Ir jei suplanavai krovinį siųsti į Kazachstaną ar Rusiją, bet negauni patvirtinimo iš fitosanitarinių tarnybų, tai jau negali įvežti ir turi vidinėje rinkoje realizuoti“, – pasakojo pašnekovas.

Pasak jo, per paskutinius metus tokios situacijos – vos ne kasdienės.

„Ir nutinka taip, kad kai kurių vaisių gali čia nusipirkti pigiau nei pačioje Ispanijoje, Maroke ar Egipte“, – pridėjo jis.

Pasiteiravus, kaip E. Jankauskui atrodo vaisių kainos parduotuvėse, pažiūrėjus didmenininko akimis, pašnekovo nuomone, mažmenininkai reaguoja į didmeninių kainų pasikeitimus: „Visuomenės reakcija nėra teisinga. Dažnai tenka girdėti, kad kažkuri prekė daug kainuoja, bet yra daug prekių, kurios kainuoja ir pigiau, gal net mažiau nei kilmės šalies rinkoje. Niekas nesidžiaugė, kad kai Rusija uždraudė įsileisti vaisius, persikai kainavo Lietuvoje tik 1,99 Lt/kg. Šito niekas net nepastebėjo“.

Be to, E. Jankausko teigimu, negalima konkretaus suprasti kaip vienos prekės, nes tiek mandarinų rūšys yra skirtingos ir vieni gali būti brangesni, kiti – pigesni dėl savo kokybės, rūšies ar net pakuotės.

Apelsinų ir citrinų pardavimai augo daugiau

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pastebėjo, kad minėto prekybos tinklo parduotuvėse mandarinai šiais metais kainuoja panašiai kaip ir pernai.

„Nors kokybiškų, tinkamo dydžio mandarinų pirkimo kaina šiai metais yra šiek tiek aukštesnė nei pernai, bet mūsų tinkle akcijas siūlome na mažiau patrauklias“, – pridėjo ji.

Pasak jos, jau šią savaitę turėtų būti aiškesnės ateities kainų prognozės: „Po Naujųjų metų rinka yra išsibalansavusi – vieni siūlo brangesnius vaisius, kiti – pigesniu. Tai priklauso nuo turimų likučių. Tradiciškai sausio mėnesį kainos turėtų sumažėti, nes pinga transportas, taip pat ir patys vaisiai“.

Kaip pastebėjo „Iki“ tinklo atstovė, šį šventinį laikotarpį apelsinų ir citrinų pardavimai išaugo daugiau nei mandarinų. Šie išlaikė dar prieš metus vykusių švenčių apimtis.

Giedrė Bielskytė
„Rimi“ prekybos tinklo ryšių su visuomene vadovė Giedrė Bielskytė pastebėjo, kad 2015 m. sezono pradžioje mandarinų reguliari kaina buvo didesnė nei 2014 m.
„Tai lėmė tarptautinės rinkos tendencijos. Tačiau pernai gruodį mandarinų kaina sumažėjo ir buvo mažesnė nei tuo pačiu metu 2014 m. Gruodį 97 proc. visų mandarinų buvo parduodami su nuolaida. Šiuo metu mandarinų pardavimo kaina rinkoje krinta“, – pridėjo pašnekovė.

Vis dėlto G. Bielskytė pastebėjo, kad tai yra laikina, nes gruodį baigiasi paklausiausių veislių sezonas, jas pakeičia kitos. Tačiau dėl riboto kiekio sezono pradžioje jų kaina didėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (267)