Parlamentas anksčiau kritikavo gruodį ES vadovų pasiektą susitarimą dėl finansinių problemų turinčių bankų uždarymo procedūros - politikai teigė, kad jis per daug sudėtingas. Ketvirtadienį nesutarimai pagaliau buvo išspręsti.

Europos liaudies partija (EPP) nurodo, kad minėtas procesas bus paspartintas: pavyzdžiui, bankas gali būti uždarytas per vieną savaitgalį - taip jo finansiniai sunkumai nepaveiks prekybos kiekvieną pirmadienį atsidarančių rinkų.

"Tai puikus būdas atkurti pasitikėjimą Europos bankais, - teigia viena iš derybininkių Corien Wortmann-Kool. - Turėtume turėti galimybę problemų turinčius bankus uždaryti kad ir per vieną savaitgalį - tai didelis šio susitarimo pliusas. Prieš metus aiškiai pamatėme, kokios kainos pareikalavo ilgai užtrukusios derybos dėl Kipro bankų".

Susitarimas taip pat sumažins procedūrai tenkančią "nederamą politinę įtaką", nurodo EPP atstovai.

"(Susitarimas) užtikrina, kad bankai bus vienodai traktuojami visoje Europoje, nesvarbu, kurioje šalyje jie yra įsikūrę. Tai mums suteikia garantijų, kad skausmingos, tačiau būtinos priemonės bus tinkamai pritaikomos praktiškai", - sakoma pareiškime.

Ketvirtadienį oficialų pareiškimą pateikti turi ir Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas. Pasiekti susitarimą dėl bankų sąjungos buvo būtina dabar, kol dar yra nemažai laiko jai įtvirtinti iki parlamento rinkimų gegužės mėnesį.

Gruodį ES vadovai sutarė steigti Bendrą bankų pertvarkymo mechanizmą (SRM), kuris padės saugiai uždaryti bankrutuojančias finansines institucijas. Mechanizmo veiklą prižiūrės Europos Komisija. SRM veiks kartu su jau suderintu Bendru bankų priežiūros mechanizmu (SSM), kuriam vadovaus Europos centrinis bankas (ECB): finansų įstaiga reguliuos didžiuosius bankus tiesiogiai, o mažieji bankai bus prižiūrimi nacionalinių institucijų.

R.Šadžius tikisi, kad EP palaikys bankų pertvarkos mechanizmą 

Europos Sąjungos institucijoms ketvirtadienį pasiekus preliminarų susitarimą dėl vieningo bankų pertvarkos mechanizmo, Lietuvos finansų ministras tikisi, kad Europos Parlamentas balandžio viduryje jį palaikys.

„Reikia nepamiršti, kad tai yra derybos, tai yra trialogas, ir susitarimą pasiekė derybininkai, bet galutinai reikia praeiti visas procedūras - kol nėra Europos Parlamento balsavimo, galutinis susitarimas nepasiektas. (...) Bet aš manau, kad pavyks pasiekti susitarimą, noras turėti rezultatą yra labai didelis“, - BNS sakė Rimantas Šadžius.

Pasak jo, svarbiausia, kad derybose pasiektas kompromisas, telpantis į gruodį ES finansų ministrų pasiekto susitarimo rėmus: „Svarbiausia, kad pasiektas susitarimas bazėje to kompromiso, kurį gruodžio 18 dieną mes pasiekėme“.

R.Šadžius aiškino, kad pertvarkos mechanizmas veiks greitai ir, esant poreikiui, sprendimą bus galima priimti per savaitgalį. Anot jo, susitarta ir dėl to, kad „Ecofin“ taryba galės peržiūrėti sprendimus, tik to paprašius Europos Komisijai.

„Tai buvo ir gruodžio mėnesio kompromise. (...) Komisija kreipiasi į tarybą tik tuo atveju, kai pertvarkymo valdybos parengtas sprendimas kažkuo kelia abejonių. Tais retais atvejais Komisija galės paprašyti peržiūrėti sprendimą. (...) Tai gali būti labai retas atvejis, o gali niekada nepasitaikyti“, - aiškino finansų ministras.

Nyderlandų finansų ministras Jeroenas Dijsselbloemas ir Europos Parlamento nariai per 16 valandų trukusias derybas preliminariai susitarė dėl bendro pertvarkymo mechanizmo. Derybininkai siekė susitarti iki gegužę rengiamų Europos Parlamento rinkimų.

Europos parlamentas dėl Bankų sąjungos turėtų balsuoti balandžio 14-17 dienomis.

Pagal susitarimą, sprendžiant bankų likimą, Europos Vadovų Taryba dalyvaus tik tuo atveju, jeigu jos pagalbos paprašys Komisija.

Be to, 55 mlrd. eurų (76 mlrd. JAV dolerių) vertės fondas, kurio lėšomis bus dengiamos bankų uždarymo išlaidos ir kurį planuota baigti formuoti per 10 metų, visu pajėgumu pradės veikti po aštuonerių metų. fondas taip pat galės skolintis finansų rinkose, jei jam prireiktų papildomų lėšų.

ES lyderiai beveik dvejus metus siekė sukurti euro zonos bankų sąjungą, kuri padėtų sutvarkyti finansų sistemą ir apsaugotų nuo galimų krizių.

SRM veiks kartu su naująja programa, kurią vykdo Europos centrinis bankas (ECB) ir kuri nuo lapkričio mėnesio stebės didžiausius euro zonos bankus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)