Sprendimas priimtas trečiadienį, tačiau jis paviešintas tik penktadienį.

Susisiekti su „Ditmos projektai ir ko“ atstovais nepavyko nė vienu nurodytu telefonu. Ragelio nekelia ir įgaliotas įmonės asmuo – Edita Masaitytė.

Turizmo departamento atstovė spaudai Edita Gaigalienė sakė, kad įmonės klientai užsienyje nėra įstrigę.

„Buvo priimtas sprendimas nuo rugsėjo 23 dienos iki spalio 6 dienos laikinai stabdyti pažymėjimo galiojimą ir paprašyti įmonės pateikti reikalingus dokumentus. Šiuo laikotarpiu ji privalo vykdyti prisiimtus įsipareigojimus, tačiau negali pasirašyti naujų sutarčių“, - sakė E. Gaigalienė.

Jos teigimu, oficialių skundų dėl „Ditmos projektų ir Ko“ negauta, departamentui paskambino su įmonės atstovais negalėjęs susisiekti keliautojas, todėl rugsėjo 22 dieną tarnautojai nuvyko į įmonės biurą ir rado jį uždarytą.

„Dabar su įmonės atstovais kontaktuojame, jie žino, kokią informaciją privalo pateikti“, - sakė E. Gaigalienė.

Tinklalapio rekvizitai.lt duomenimis, rugsėjo 23 d., kai buvo sustabdyta viešosios įstaigos veikla, joje nedirbo nė vienas žmogus, nors prieš mėnesį „Ditmos projektai ir ko“ turėjo šešis darbuotojus. Įmonė skolų „Sodrai" neturėjo.

Neveikia ir įmonės interneto tinklalapis. Bandant į jį įeiti pasirodo angliškas užrašas, kad puslapis tvarkomas.

Jokios informacijos apie tai, kad įmonės veikla nutraukiama ir ką reikėtų daryti nėra ir jos feisbuko paskyroje. Paskutinė žinutė čia įdėta prieš 5 dienas.

Pastaruoju metu „Ditmos projektai ir ko“ organizavo keliones į Maroką, Austriją, Šveicariją, Vokietiją, Latviją, Gruziją.

Savo ruožtu internete galima rasti ne vieną neigiamą atsiliepimą apie įmonės veiklą. Naudojęsi šios kelionių agentūros paslaugomis skundžiasi itin aplaidžiu požiūriu į kelionių organizavimą, informacijos trūkumu.

Turistų skundų ir pretenzijų negavo

Valstybinis turizmo departamentas (VTD) šiai dienai nėra gavęs turistų pretenzijų ar kitų skundų dėl ,,Ditmos projektai ir ko“ veiklos.

VTD žiniomis, Klaipėdos savivaldybės ir Panevėžio gimnazijos atstovams minėtasis KO sugrąžino įmokėtas sumas, šie asmenys pretenzijų ,,Ditmos projektai ir ko“ neturi.

Kelionių organizatoriaus ,,Ditmos projektai ir ko“ veikla apdrausta Turizmo įstatyme numatytai 43 443 eurų sumai.

Kelionių organizatoriaus ,,Ditmos projektai ir ko“ veiklos tęstinumo klausimas bus sprendžiamas per 10 darbo dienų, jam pateikus prašomą informaciją.

Nepavykus tiesiogiai susiekti su kelionių organizatoriaus, prisiėmusiu įsipareigojimus darbuotojais, turistų prašome kreiptis į VTD Turizmo veiklos priežiūros skyrių.

Reputacija kelia abejonių

„Vertinant kredito riziką vienas esminių dalykų yra savininkų ir vadovų reputacija ir patirtis ankstesniuose versluose. Kalbant apie viešąją įstaigą „Ditmos projektai ir KO", ji yra susijusi su daugiau nei vienu bankrotu, kurie paliko nepadengtų skolų, turto areštų. Be to, įmonė yra susijusi su panašiu pavadinimu veikusia kelionių agentūra viešąja įstaiga „Ditmos projektai“. Pastarosios pažymėjimas panaikintas 2012 m. kovą, šiuo metu ji bankrutuojanti", - komentavo kreditų biuro „Creditinfo“ vyriausioji kredito rizikos analitikė Rasa Maskeliūnienė.

Pasak jos, įdomus faktas, kad viešoji įstaiga "Ditmos projektai ir KO" buvo įsteigta likus nepilniems 4 mėnesiams iki viešosios įstaigos „DITMOS PROJEKTAI“ pažymėjimo panaikinimo.

„Tad šio verslo savininkų reputacija toli gražu neblizga", - apibendrino ji.

Tuo pačiu adresu registruota ir kita įmonė, kelionių organizatorius „Ditmos projektai“. Rekvizitai.lt svetainėje skelbiama, kad šiai įmonei nuo rugsėjo 25 dienos vykdoma bankroto procedūra. Įmonės direktoriumi įvardijamas Nikolajus Pustašnovas. Susisiekti telefonu su juo nepavyko.

Skelbiama, kad rugsėjo 23 dienos pradžioje įmonės „Ditma projektai“ skola „Sodrai“ siekė 1,81 euro.

„Daugelio metų darbo patirtį turinti viešoji įstaiga „Ditmos projektai“ gerbia ir vertina kiekvieną savo klientą, puoselėja turizmo ir kelionių tradicijas, atsižvelgdama į kiekvieno keliautojo poreikius ir pageidavimus. Aktyvus poilsis kalnuose, išskirtinės, pažintinės, pramoginės kelionės po Europą, Baltijos šalis, edukacinės ar pramoginės išvykos moksleiviams, įmonių, įstaigų darbuotojams, tarptautiniai kvalifikacijos kėlimo seminarai pedagogams, sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams, savivaldybių administracijų darbuotojams, sveikatinimo kelionės, slidinėjimas – tokias mūsų teikiamas turizmo paslaugas vertina ir gerbia mūsų klientai“, – taip įmonė prisistatydavo viešoje erdvėje.

Nuo lapkričio - didesnės garantijos keliautojams

DELFI primena, kad Seimas dar gegužės mėnesį priėmė Turizmo įstatymo pataisas, kuriomis sustiprino vartotojų (turistų) apsaugą ir turizmo paslaugų teikėjų stebėseną. Šie pakeitimai parengti atsižvelgiant į paskutinius praėjusiais metais vykusius kelionių organizatorių nemokumo ir bankroto atvejus, dėl kurių tiesioginę žalą patyrė vartotojai – turistai. Jos įsigalios nuo lapkričio 1 dienos.

Priimtomis pataisomis nuspręsta išplėsti reikalavimus kelionių organizatoriaus pažymėjimui gauti. Teikdamas Valstybinio turizmo departamento nustatytos formos deklaraciją dėl nepriekaištingos reputacijos pareiškėjas privalės pateikti patvirtinimą apie asmenų nedalyvavimą per pastaruosius penkerius metus kitame kelionių organizatoriuje, kuriam buvo iškelta bankroto byla, kuris tapo nemokus ar pripažintas bankrutavusiu ir dėl tokių veiksmų atsirado žala turistams.

Asmenys negalės būti laikomi nepriekaištingos reputacijos, jeigu buvo pripažinti kaltais dėl bet kokios tyčinės nusikalstamos veikos padarymo ir turės neišnykusį ar nepanaikintą teistumą arba per pastaruosius penkerius metus buvo bausti už administracinius teisės pažeidimus nuosavybės, prekybos, finansų, apskaitos ar statistikos srityje.

Seimas taip pat nustatė griežtesnes prievolių užtikrinimo sąlygas, terminus ir patikslino prievolių užtikrinimo sumas. Įstatyme įtvirtinta bendra pareiga kelionių organizatoriams užtikrinti, kad prievolių įvykdymo užtikrinimo suma būtų pakankama ir prireikus ją padidinti. Jeigu kelionių organizatoriaus prievolių įvykdymo užtikrinimo suma taps mažesnė negu nustatyta, kelionių organizatorius privalės nedelsiant, bet ne vėliau kaip per 1 darbo dieną, kreiptis į draudimo įmonę ar finansų įstaigą dėl prievolių įvykdymo užtikrinimo sumos patikslinimo.

Pakeitimais padidintos ribinės draudimo sumos, kai kelionių organizatorius verčiasi išvykstamuoju turizmu. Kai neorganizuojamos kelionės užsakomaisiais skrydžiais, draudimo suma nustatoma 50 tūkst. eurų, o kai verčiamasi išvykstamuoju turizmu, organizuojant keliones užsakomaisiais skrydžiais, draudimo suma turės siekti 200 tūkst. eurų.

Abiem šiais atvejais draudimo suma bus skaičiuojama ne mažesnė kaip 7 proc. nuo planuojamų organizuotų turistinių kelionių pardavimo įplaukų sumos per ateinančius keturis ketvirčius, bet ne mažiau kaip nuo metinių (skaičiuojant pagal paeiliui einančius paskutinius praėjusius ir pasibaigusius keturis ketvirčius), įplaukų sumos už organizuotų turistinių kelionių pardavimą pagal visas kelionių organizatoriaus sudarytas turizmo paslaugų teikimo sutartis. Kelionių organizatoriams, kurie verčiasi vietiniu turizmu, draudimo suma mažinama iki 3 000 eurų (vietoj 14 481 eurų).

Siekiant užtikrinti tinkamą turisto teisių apsaugą įstatyme nustatyta pareiga kelionių organizatoriui paslaugų teikimo sutartyse su turistu privalomai nurodyti draudimo įmonės, išdavusios prievolių įvykdymo laidavimo draudimą, arba finansų įstaigos, išdavusios laidavimą ar garantiją, rekvizitus ir kontaktinius duomenis.

Jei prievolių įvykdymo užtikrinimas baigsis anksčiau nei prasidės turistinė kelionė, kelionių organizatorius iki kelionės pradžios raštu (paštu, faksu, el. paštu, trumpąja žinute ar kitu sutartyje nurodytu būdu) privalės informuoti turistą apie naują prievolių įvykdymo užtikrinimą. Informacija apie kelionių organizatoriaus turimo prievolių įvykdymo užtikrinimo dokumento numerį, prievolių įvykdymo užtikrinimo subjektą ir prievolių įvykdymo užtikrinimo dokumento galiojimo terminą bus skelbiami Valstybinio turizmo departamento interneto svetainėje.

Įstatyme taip pat įtvirtinama, jog ūkio subjektams, nuotolinės prekybos būdu parduodantiems organizuotas turistines keliones ir (ar) atskiras turizmo paslaugas, taikomi tokie pat reikalavimai kaip kelionių pardavimo agentams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)