Ukrainos valiutos atsargos, kaip teigia S. Hankė, sumažėjo iki 6,42 mlrd. JAV dolerių, faktiškai Kijevas nebeturi užsienio valiutos šaltinių. Tokiomis sąlygomis pareigūnai negali palaikyti grivinos kurso, nuo 2014 metų pradžios JAV dolerio atžvilgiu jau sumenkusio daugiau kaip tris kartus - nuo 8 iki 27,2 grivinos už JAV dolerį.

Toks Ukrainos valiutos nuosmukis, anot specialisto, rodo, kad metinės infliacijos lygis Ukrainoje jau pasiekė 272 proc. ir toliau kyla. Per mėnesį susidarantis vidutinis infliacijos lygis siekia 64,5 proc. - tai hiperinfliacija, teigia S. Hanke.

Jo nuomone, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) finansinė parama turėtų stabilizuoti grivinos kursą. Vis dėlto yra ir blogų naujienų, nurodo specialistas, - centriniam bankui teks padidinti bazines palūkanas ir taip suvaldyti infliaciją. Toks žingsnis trumpalaikėje perspektyvoje dar labiau pablogins šalyje susidariusią ekonominę situaciją.

"Net jeigu viskas įvyks sklandžiai, Ukrainai vis tiek gresia nemažai problemų. Kai priartėjate prie bankroto, nebelieka jokių gerų alternatyvių sprendimų", - pabrėžė JAV Džonso Hopkinso universiteto profesorius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (215)