„Turime informacijos, kad vyksta nelabai skaidrūs pirkimai. Susisiekimo ministras yra pavedęs atlikti vidaus auditą ir kai bus audito rezultatai, tada galėsime kažką detaliau pakomentuoti“, - BNS sakė susisiekimo viceministras Paulius Martinkus.

Jis teigė nenorintis atskleisti, dėl kokių „Infostruktūros“ viešųjų pirkimų ministerijai kilo įtarimų. Audito išvadų, anot viceministro, tikimasi per mėnesį.

„Ministerijos Vidaus audito skyrius įpareigotas kuo skubiau atlikti valstybės įmonės „Infostruktūra“ veiklos auditą ir viešųjų pirkimų procedūrų patikrinimą, įvertinant valstybės lėšų panaudojimo efektyvumą“, - rašoma pranešime spaudai.

BNS žiniomis, tyrimas padėtas dėl galimų laikinojo „Infostruktūros“ vadovo Dariaus Didžgalvio ryšių su informacinių technologijų bendrovėmis „Blue Bridge“ ir „Santa Monica Networks“, kurių nuo 2007 metų iki 2015-ųjų vasaros nebuvo tarp „Infostruktūros“ tiekėjų, o vėliau, 2015-ųjų rugpjūtį pradėjus vadovauti D. Didžgalviui, su šiomis bendrovėmis jis pasirašė sutarčių už maždaug 388 tūkst. eurų.

„Infostruktūros“ vadovas BNS teigė negavęs jokios informacijos apie ministerijos planuojamą įmonės vidaus auditą.

„Nieko dar nežinau, jūs pirmi man pranešėte, kaip dažnai pasitaiko, tai nelabai ką galiu ir pasakyti. (...) Kai jie (Susisiekimo ministerija - BNS) kažkokią informaciją duos, tada bus galima daugiau pakomentuoti“, - BNS sakė D. Didžgalvis.

Anot jo, bendrovės „Blue Bridge“ ir „Santa Monica Networks“, kaip ir daugelis kitų IT įmonių, yra vienos iš „Infostruktūros“ paslaugų teikėjų, tačiau jis negalėjo pasakyti, kokias paslaugas jos teikė.

„Kadangi nesu viešųjų pirkimų komisijoje, tai man sunku pakomentuoti bent jau šiuo metu. Tikrai neturiu jokių indikacijų. (...) Jeigu atvirai sakant, kadangi tikrai nesikišu į tuos viešuosius pirkimus, nei komisijoje esu, nei kažkur, tai reiktų surinkti informacijos tų žmonių, kurie yra atsakingi už tuos pirkimus ir detalizuoti tą informaciją“, - kalbėjo D. Didžgalvis.

Vėliau DELFI atsiųstame komentare jis tvirtino, informacija apie šiuos tiekėjus yra iki šiol renkama ir tikslinama.

„Laikinuoju įmonės vadovu buvau paskirtas prieš pusantrų metų, 2015-ųjų liepą. Atėjau čia su konkrečia misija – panaudodamas savo patirtį versle, peržiūrėti ir optimizuoti įmonės vidaus procesus bei atstatyti pakenktą reputaciją. Iki 2015 m. bendrovė susidurdavo su dideliais viešųjų pirkimų vykdymo skaidrumo iššūkiais. Dėl to laikotarpio vedamos viešųjų pirkimų registracijos, sutarčių valdymo specifikos bei skaidrios veiklos trūkumo informacijos tikrinimas užtrunka.

Pirminiai duomenys rodo, kad 2012 iki 2015 metais „Blue Bridge” ir „Santa Monica Networks” buvo tarp tiekėjų, o pirkimų suma siekia apie 73 tūkst. EUR be PVM. Informacija apie bendradarbiavimas su šiais tiekėjais iki 2012 m. šiuo metu renkama ir tikslinama. Preliminarūs duomenys rodo, kad 2006 – 2007 m. „Santa Monica Networks” buvo aktyvus bendrovės partneris.
Nuo 2015 m. liepos bendrovėje „Infostruktūra” buvo įgyvendinta daug skaidrumą bei efektyvumą didinančių viešųjų pirkimų proceso pokyčių. Tad, pavyzdžiui, palyginus anksčiau įsigytą analogišką įrangą, jos įsigijimo kaina mažėjo 20 proc.", - nurodoma D. Didžgalvio komentare.

BNS žiniomis, „Infostruktūros“ viešųjų pirkimų komisijos narys yra įmonės Tinklo technologijų departamento vadovas Gintaras Monkevičius, kuris kartu su D. Didžgalviu yra dirbęs bendrovėje „Teo LT“ - jie kartu dirba apie 30 metų.

„Blue Bridge“ vadovas ir smulkusis akcininkas Dalius Butkus valdo 33 proc. įmonės „Inovatyvių procesų sprendimai“ akcijų - joje 34 proc. akcijų valdo ir D. Didžgalvio žmona Jolanta Didžgalvienė, o dar 33 proc. priklauso Kęstučio Beržansko įmonei „Sajan Group“.

D. Didžgalvis BNS teigė, kad „Inovatyvių procesų sprendimai“ niekaip nėra susiję su „Infostruktūros“ veikla: „Aš jums garantuoju, kad ta veikla niekaip nesusijusi jokiais parametrais su „Infostruktūra“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)