Skelbime, patalpintame ne viename regioniniame laikraštyje ar skelbimų portale, už kilogramą šių džiovintų nuodingų grybų kepurėlių žadama net 150 eurų.

Kol supirkėjas pasakoja, kad musmirės superkamos parduoti užsienyje dėl savo gydomųjų savybių, fitoterapeutas, farmacininkas Virgilijus Skirkevičius atkreipia dėmesį, kad musmirės pasižymi ir haliucinogeniniu poveikiu.

Parduoda užsienyje

„Visoje Lietuvoje superkame džiovintas raudonąsias musmires. Kilogramas – 150 eurų“, rašoma viename Lazdijų rajono laikraštyje.

Skelbimo autorius Arnoldas Skyrimas, susisiekus nurodytu telefonu, paaiškina esantis paprastas prekybininkas ir grybus perparduoda.

Skelbimas apie superkamas raudonąsias musmires

Vyras džiaugiasi, kad veikiausia Lietuvoje jis vienas superka nuodingus grybus, todėl konkurencijos nėra, tačiau žmonių, renkančių ir džiovinančių musmires, labai trūksta, taigi tai nėra aukso gysla, iš kurios lengva uždirbti.

„Kaina nustatyta tokia, kad žmonės domėtųsi, skambintų. Praeitais metais kaina buvo mažesnė, tačiau kai žmonės pradėjo rinkti, džiovinti, pamatė, kad tai didelis darbas, ir ne toks lengvas, kaip gali pasirodyti“, – sako jis.

A. Skyrimas nemano, kad tai lengvas uždarbis ir dėl to, kad daug kas priklauso nuo oro sąlygų, grybingi metai, ar ne.

Jis pasakoja supirktus grybus parduodantis užsienyje: „Didžiausios rinkos – austrai, vokiečiai, amerikiečiai. Sakykime, Austrijoje yra žmonių ar šeimos, ištisi šeimos verslai, kur sunku atskirti, ar tai yra juridinis asmuo, ar tiesiog grupelė asmenų, užsiimančių ta netradicine medicina, kurie perka tą žaliavą.“

Verslininkas superka tik musmirių kepurėles, kurios turi būti delno dydžio. Paskui jos turi būti kruopščiai išdžiovintos tam tikroje temperatūroje, laikantis nurodymų.

Net prisilietimas prie musmirės gali turėti rimtų pasekmių

Tuo tarpu ilgus metus Lietuvos grybų augintojų ir perdirbėjų asociacijai prezidentavęs Gintautas Milius sako nėra girdėjęs, kad Lietuvoje kas nors supirkinėtų musmires.

„Prisimenu, vaikystėje musmires rinkdavo musėms baidyti, kai cheminių medžiagų trūkdavo. Kažkaip grybo skystį išsunkdavo ir palaistydavo sienas, bet šiaip nesu girdėjęs, kad kas supirktų“, – teigia jis.

G. Milių musmirių supirkimas itin nustebino, kadangi tai – labai nuodingas grybas: „Esu girdėjęs apie gydomąsias savybes, bet negaliu konkrečiai pasakyti. Turbūt kiekvieną nuodą protingai panaudojus galima kažką naudingo išgauti, bet manau, kad tai labai sunkus dalykas. Net prisilietimas prie musmirės gali turėti rimtų pasekmių, reikia labai plautis rankas“, – atkreipia dėmesį.
GRYNAS.lt / Inga Labutytė

Uogų ir grybų supirkimo, perdirbimo, pardavimo įmonės „Girios“ direktorius Modestas Masevičius taip pat sako, kad musmirių supirkimas skamba labai neįprastai.

„Esame girdėję apie gydomąsias savybes, bet jeigu pradėsime pirkti musmires, įsivaizduokite, kas tada bus. Rinkėjas tame pačiame krepšyje rinks ir voveraites, ir musmires, ir gali būti, kad tas musmirių nuodas pereis ant kitų grybų. Tokius grybus būtinai reikia atskirti, o kaip tą dalyką sukontroliuoti – nežinia.

Vien dėl maisto saugos nepirktume ir, matomai, nepirksime. Mes perkame valgomus grybus: baravykus, voveraites.“

Įmonė superka tik šviežius grybus. Pavyzdžiui, baravykų kilogramą, priklausomai nuo rūšies, superka už 1,5–4 eurų.

Jis pažymi, kad džiovinti grybai supirkinėjami kur kas brangiau, kadangi džiovinamų grybų masė bene 10 kartų sumažėja. „Lieka grubiai tik kokie 10 proc.“, – sako jis.

Labai pavojingas grybas, ypač nuodinga kepurėlė

Fitoterapeutas, farmacininkas Virgilijus Skirkevičius pripažįsta: pirma mintis, išgirdus apie superkamas raudonąsias musmires, – jų haliucinogeninis poveikis.

„Tai haliucinacijas sukeliantis augalas. Tik vėliau galima kalbėti apie gydomąsias jo savybes. Taigi šita vieta man keista.

Tie, kurie superka, gal turi kitų paaiškinimų, nenoriu įtarinėti. Nors man keista, kodėl superka, manau, čia ne mokslininkų grupė sėdi ir superka, kad darytų kažkokius tyrimus, kažkas čia šiaip sugalvojo. Bet nenoriu nieko įtarinėti“, – kartojo jis.
Virgilijus Skirkevičius

V. Skirkevičius pasakoja, kad senovėje musmirę naudojo įvairūs šamanai, norėdami susisiekti su kitu pasauliu, siekiant priimti sprendimą dėl šio pasaulio. Skirtingose kultūrose jis kartais vadinamas soma.

„Tai iš esmės nuodingas augalas, o jei nuodingas – gali veikti onkologijoje, mažinti uždegimą. Bet tai yra labai aiškus tabu, kadangi žmonės nežino, gali prisigalvoti, kad čia labai gerai, gydyti ligas ir paskui nusinuodyti.

Mokslininkai nuolat tiria jų išskiriamas medžiagas, priešuždegiminį, priešvėžinį veikimą. Fitoterapeutai net gamybos būdo nenurodo, bijodami, kad žmonės apsinuodys, tai galima tik su specialisto priežiūra, nes tos medžiagos dar daug klausimų, kelia, daug tyrimų vykdoma“, – pabrėžia jis.

Anot jo, grybą galima vartoti ir kaip haliucinogeną: „Bet tai yra labai pavojinga, kadangi jis veikia centrinę nervų sistemą, ir jeigu žmogus pasidarytų kokius spiritinius ekstraktus, tinktūras, pirmiausia, jam veiktų kaip haliucinogenas – stogas važiuotų.“

Nuodingiausios, anot jo, būtent grybo kepurėlės, ypatingai – jauno grybo.

Tokias raudonąsias musmires gana paprasta sumaišyti su raudonikiais, įspėja jis.
Musmirė

Tuo tarp A. Skyrimas nemano, kad jo perparduodamos raudonosios musmirės galėtų būti naudojamos haliucinogeniniams tikslams: „Šis grybas (musmirė – DELFI) turi aibę toksinių medžiagų. Taigi iškyla toks klausimas: kam pirkti tokius grybus, kurie yra pavojingi tavo sveikatai ir gyvybei ir bandyti svaigintis? Tuo užsiimti tikrai neverta“, – teigia jis.

DELFI primena, kad Lietuvoje kone kasmet fiksuoji mirtini apsinuodijimo grybais atvejai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)