Suomijos tyrimų centras „Labour Institute for Economic Research“ prognozuoja 0,3 proc. šalies BVP nuosmukį 2014 metais ir vos 1 proc. prieaugį 2015 metais, tuo tarpu anksčiau prognozuotas atitinkamai 0,9 ir 2,2 proc. prieaugis, informuoja newsru.com.

Instituto ekspertų vertinimu, Ukrainos konfliktas pablogins Suomijos BVP dinamiką 1,5 proc.

Danijos banko „Danske Bank“ ekspertai trečiadienį pakeitė Suomijos BVP nuosmukio prognozę 2014 metais nuo 0,2 iki 0,4 proc., o prieaugio prognozę 2015 metais – nuo 1,5 iki 0,8 procento.

Dalis Suomijos ekonomikos, orientuota į eksportą, patiria nuostolių dėl sumažėjusios prekybos su Rusija, šio nuosmukio niekaip negali padengti ir gausesnis tiekimas į Vakarų šalis, teigiama „Danske Bank“ analitikų apžvalgoje.

Suomija yra viena iš šalių, labiausiai nukentėjusių dėl pablogėjusių santykių tarp Rusijos ir ES. Rusija yra trečia svarbiausia eksporto rinka Suomijai, – jai tenka apie 10 proc. visų Suomijos produkcijos pardavimų užsienyje. Rusijos turistai Suomijoje kasmet išleidžia maždaug 2 mlrd. eurų. Pernai Suomijos maisto produktų eksportas į Rusiją siekė 400 mln. eurų. Pirmąjį šių metų pusmetį šis rodiklis toliau augo.

Pastaruoju metu pastebimas nuosmukis ir pagrindinėse šalies pramonės šakose – mobiliųjų telefonų ir popieriaus gamybos sektoriuose. Antrąjį metų ketvirtį Suomijos BVP padidėjo 0,1 proc. Dėl krizės Ukrainoje šalies ekonomikos atsigavimas gali strigti, baiminasi vietos verslininkai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)