Agentūros Interfax-BNS duomenimis, Rusijoje padidinus degalų akcizą, jie kainuos 28–30% brangiau negu dabar. Šios šalies vyriausybė tikisi, kad antrąjį pusmetį, kaip planuojama, naftos produktų bus gaminama daugiau, tad dėl išaugusios pasiūlos degalai neturėtų labai brangti.

Dabar naftos produktai Baltijos valstybėse yra daugiau nei dvigubai brangesni negu Rusijoje, todėl akcizo padidinimas kainų atotrūkį sušvelnintų.

"Tiesioginis akcizų Rusijoje padidinimo poveikis bus tik toks, kad Lietuvoje daugiau bus naudojama Mažeikiuose gaminamų naftos produktų, nes gabenti degalus kontrabanda iš Kaliningrado srities jau neapsimokės",– VŽ prognozavo Vidmantas Mončiunskas, UAB "Lukoil Baltija" finansų direktorius.

Jo žiniomis, oficialiai iš Rusijos degalų įsivežama labai mažai dėl Lietuvoje nustatyto 15% naftos produktų importo iš Rytų Europos šalių muito. Be to, didžiųjų šalies didmenininkių sutartyse su AB "Mažeikių nafta" dėl naftos produktų pirkimo, VŽ duomenimis, yra smarkiai apribotos degalų importo galimybės.

Taigi naftos produktai gali brangti tik pasienyje su Kaliningrado sritimi esančiose degalinėse, kurios dabar, kai degalų kontrabanda iš Kaliningrado srities nepažabojama, priverstos nustatyti mažesnes kainas.