Tuo skundžiasi mažųjų aludarių asociacija, kuri tiki, kad šie Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimai suduos smūgį mažiesiems alaus gamintojams ir įtaria, kad įstatymo pataisos gina didžiųjų aludarių interesus.

„Tai kova ne su visuomenės sveikata, o su smulkiuoju verslu. Priimant šį įstatymą nebuvo atlikti tyrimai, kad taros ir alkoholio kiekio ribojimas turės įtakos visuomenės sveikatingumui. Alkoholio tara, manytina, nėra veiksnys, kuris nulems pasirinkimą, ar vartoti alkoholį, ar ne, - įsitikinusi Mažųjų aludarių asociacijos pirmininkė Lina Šileikienė. - Esame priversti konstatuoti, kad valstybėje aukščiausiu lygiu yra palaikoma nesąžininga konkurencija“.

Mažuosius aludarius atstovaujanti moteris skundėsi, kad prieš priimant Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, projektas nebuvo pateiktas Konkurencijos tarnybai, kuri būtų išnagrinėjus, ar tokie ribojimai turės įtakos konkurencijai. Įstatymo projekto nevertino ir kitos susijusios tarnybos.

„Mes negalėsime konkuruoti. Šie ribojimai pamins mūsų teisę ir suduos mums skaudų smūgį, - tikino L. Šileikienė. - Didžioji dalis mažųjų aludarių turi firmines parduotuves, kur vyksta prekyba statinaitėmis (30-40 l), jas perka šeimos šventėms. Realijos yra tokios, kad šituo alumi irgi negalėsime prekiauti“.

Naujame pasiūlyme draudimai sujungti

Advokato patarėja, atstovaujanti „Veto LT” advokatų profesinei bendrijai, Renata Jatužytė-Mulevičienė teigė, kad Alkoholio kontrolės pakeitimai buvo priimti nesilaikant Europos Sąjungos reikalavimų.

„Draudimai laikytini techniniu reglamentu, juos Lietuva privalėjo notifikuoti Europos Komisijai. Tai privaloma procedūra ir jos neatlikus, tokie draudimai negali būti taikomi asmenų atžvilgiu“, - spaudos konferencijoje kalbėjo teisininkė.

Pasak jos, atsakyme EK Lietuva sutiko su komisijos nuomone ir įsipareigojo pakeisti Alkoholio kontrolės įstatymą.

„Ką turime? Lapkričio 30 d. Ūkio ministerija parengė projektą, siūlantį draudimą atšaukti ir siūlo įvesti bendrą draudimą dėl taros (1 l) ir 7,5 proc. (stiprumo) alui, alaus mišiniui ir sidrui”, - aiškino teisininkė.

Nuo sausio 1 d. įsigalios draudimas prekiauti alumi didesnėje pakuotėje nei 1 l arba stipresniu nei 7,5 proc. alkoholio koncentracijos. Naujame projekte šiuos draudimus norima sujungti ir taikyti vieną draudimą – pardavinėti stipresnį nei 7,5 proc. alkoholio koncentracijos alų, alaus mišinius, sidrą, kuris išpilstytas į didesnę nei 1 l tarą.

Didieji aludariai naujam draudimui pasiruošę

Saulius Galadauskas
Kol mažieji aludariai įspėja, kad nuo kitų metų įsigaliojęs prekybos alkoholiu draudimas gali kirsti paskutinį smūgi gamintojams, didieji aludariai spaudos pranešime teigia, kad yra pasiruošę naujai tvarkai.

„Didieji Lietuvos aludariai jau investavo apie 5 mln. Lt į gamybos pakeitimus ir yra pilnai pasiruošę įstatymo vykdymui“, - rašoma pranešime.

„Investavome ir esame pasirengę vykdyti naujus įstatymus ir nepalaikome šiandien rinkoje pasigirstančių prašymų atidėti naujų įstatymų įsigaliojimą, nes tai būtų žalinga visam sektoriui. Įstatymo pataisų atšaukimas ar įsigaliojimo nukėlimas net ir pusmečiui yra nepriimtinas, nes tai sudarys nelygią konkurencinę aplinką rinkoje ir atneš dar papildomai daugiau nei 2 mln. Lt nuostolių toms įmonėms, kurios jau investavo milijonus į persitvarkymą. Toks blaškymasis labai pakenktų visos verslo aplinkos stabilumui ir mažintų verslo pasitikėjimą valdžios sprendimais“, - cituojamas Lietuvos aludarių gildijos vadovas Saulius Galadauskas.

Stambieji aludariai taip pat pasisako prieš naują Ūkio ministerijos pateiktą projektą. Jie norėtų, kad būtų uždrausta prekiauti stipresniu nei 6 proc. alumi, alaus mišiniais, sidru mažmeninėje prekyboje didesnėje nei 0,5 l pakuotėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)