H. Zazua Egipte leidžiamam laikraščiui „Al-Shorouk“ pranešė, kad šis siūlymas susijęs su Rusijos nacionalinės valiutos būkle ir noru padidinti turistų srautą iš Rusijos. H. Zazua rekomendavo šioms šalims turizmo ir prekybos segmentuose vykdyti atsiskaitymus rubliais: rubliais būtų galima apmokėti keliones, o egiptiečiai galėtų atsiskaityti rubliais už iš Rusijos importuojamas prekes. 

H. Zazua teigimu, šalys jau tariasi dėl dvišalių susitarimų mechanizmo, leisiančio atsisakyti JAV dolerių, kuriais dažniausiai yra atsiskaitoma, praneša vedomosti.ru. Susitarimai ir sandoriai bus vykdomi pasitelkus abiejų šalių centrinius bankus. Egipto centrinio banko ir šios šalies turizmo ministerijos atstovai situacijos nekomentuoja. Rusijos vicepremjerės Olgos Golodec atstovas Aleksejus Levčenka pranešė, kad informacijos dėl šių derybų kol kas neturi. 

Vienos iš Egipto turizmo agentūrų atstovas patikino, kad sprendimas turbūt bus priimtas po Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizito į Egiptą. V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas patvirtino, kad V. Putinas gavo kvietimą apsilankyti Egipte, tačiau kol kas nėra sutarta dėl tikslios vizito datos. 

Rusijos turizmo pramonės sąjungos atstovė spaudai Irina Tiurina informavo, kad Rusija kol kas nežino, kaip techniškai galėtų veikti šis mechanizmas. „Tai tiesiog turizmo ministerijos deklaracija, kurioje pranešama, kad jie pasirengę pereiti prie atsiskaitymų rubliais vos ne nuo vasario mėn., tačiau turizmo operatoriai kol kas tokios informacijos neturi“, - patikino ji. I. Tiurinos manymu, Egiptas siūlydamas atsisakyti atsiskaitymų JAV doleriais mėgina sustabdyti turistų iš Rusijos srauto mažėjimą – gruodžio mėn. paklausa smuko 50 proc. 

Tai jau ne pirma Egipto iniciatyva, skirta pritraukti turistus iš Rusijos – nuo sausio 15 iki balandžio 30 d. rusams panaikintas 25 JAV dolerių (apie 22 eurų) vizos mokestis. 

„Tez Tour“ komercijos direktorius Aleksandras Burtinas informavo, kad Egipto valdžia svarsto galimybę taikyti tiesioginį Rusijos rublių konvertavimą į Egipto svarus, nenaudojant tarpinio konvertavimo į JAV dolerius ar eurus, kaip tai yra daroma šiuo metu. Jo manymu, ši idėja nėra nauja – panašus atsiskaitymų mechanizmas taikomas valstybėse, kurias sieja didelio masto prekybos saitai. 

Egiptas – didžiausias Rusijoje pagaminamos žemės ūkio produkcijos importuotojas. „Sovekon“ agentūros vykdomojo direktoriaus Andrejaus Sizovo pateikiamais duomenimis, 2014 m. Egiptas importavo iš Rusijos 3,6 mln. tonų kviečių ir 441 tūkst. tonų saulėgrąžų aliejaus. 

Turistų srautas tarp Rusijos ir Egipto, A. Sizovo teigimu, išlieka stabiliai aukštas, todėl toks sprendimas būtų naudingas ne tik egiptiečiams, tačiau taip pat ir rusams. Kol kas nėra iki galo aišku, kaip būtų nustatomas valiutos keitimo kursas – nėra nuspręsta, ar kursas būtų fiksuotas, ar lankstus. Vis dėlto jau dabar galima teigti, kad šis sprendimas dabartinėmis aplinkybėmis atrodo tinkamas. Nors šis egiptiečių siūlymas atrodo logiškas, jis vis dėlto pernelyg egzotiškas tam, kad būtų įgyvendintas, – anot A. Sizovo, šio siūlymo įgyvendinimui būtų reikalingos biržos, kuriose Egipto svarai būtų keičiami į Rusijos rublius, mechanizmai, skirti valiutų rizikoms suvaldyti, ir t.t.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (381)