“Verslininkai ir toliau apkraunami visokiais papildomais, niekam nereikalingais popieriniais darbais, atimančiais dalį brangaus laiko tiek iš vadovų, tiek iš kitų įmonės darbuotojų, - piktinasi Lietuviškų degalinių sąjungos vykdantysis direktorius Vidas Šukys. - Jei anksčiau ataskaitas reikėdavo teikti konkrečiame popieriniame variante, tai dabar tą patį reikia daryti internetinėje erdvėje ar pildant elektronines ataskaitų formas. Įdomiausia, kad kiekviena susireikšminusi Lietuvos biurokratinė institucija bando susikurti naują savo el. deklaravimo sistemą, o vieningos sistemos – nėra.”

Jis vardija, jog el. deklaravimo sistemas jau turi Mokesčių inspekcija, „Sodra“, Muitinės departamentas, Statistikos departamentas, o į privalomąjį klausimyną iki šių metų pabaigos reikalauja atsakyti Valstybinė darbo inspekcija.

DELFI primena, kad darbdaviai šiemet turi išsiųsti Valstybinei darbo inspekcijai atsakytą klausimyną apie tai, kokiomis sąlygomis dirba žmonės: ar jų darbo vietos atitinka darbo saugos ir sveikatos reikalavimus. Skaičiuojama, kad šį klausimyną turi užpildyti apie 100 tūkst. darbdavių.

„Dabar dar išlindo ir Valstybines darbo inspekcija su savo elektronine privalomąja deklaravimo sistema. Būtent, privalomąją, kitaip niekas neteiktų jokių duomenų. Bet kaipgi mums, valdininkams, susireikšminti, pasiremiame mūsų pačių sau sukurtais palankiais įstatymais ir pirmyn, o jūs durneliai atsakinėkite, drebėkite“, - kritikos negaili V. Šukys.

Jis sako kelis kartus skaitęs rekomendaciją, kaip pildyti klausimyną ir jam tai priminė pasaką.

Vidas Šukys
“Prieš pradedant pildyti klausimyną, rekomenduojama atidžiai išnagrinėti pateiktus pagrindinius (paryškintus) bei žemiau esančius pagalbinius klausimus, kurie detalizuoja bei paaiškina pagrindinį klausimą. Tik atsakius į visus papildomus (pagalbinius) klausimus, bus galima teisingai atsakyti į pagrindinį klausimą”, - rekomendaciją cituoja V. Šukys.

“Juokinga? Man ne. Kada pagaliau baigsis pasityčiojimai iš verslo struktūrų, kada mus pradės gerbti mūsų pačių Valstybės institucijos? Taip, seniai yra kalbama, kad kontroliuojančių struktūrų yra per daug, buvo ir tebėra Saulėlydžio komisija, bet ji vis nieko “nenuleidžia”, jokio realaus pokyčio šioje vietoje nematyti. Biudžete vis trūksta pinigų valdininkų išlaikymui, tai gal pamažinkime jų užuot tuščiai kalbėję?“, - siūlo V. Šukys.

Valstybinė darbo inspekcija skelbė, kad visi Lietuvoje registruoti privatūs ir viešieji juridiniai asmenys, ūkininkai ir savarankiškai dirbantys fiziniai asmenys, kurie vykdo veiklą ir turi samdomų darbuotojų privalo iki metų pabaigos inspekcijai pateikti informaciją apie darbuotojų saugos, sveikatos bei darbo santykius reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų laikymąsi.

Bendrąjį klausimyną „Darbuotojų saugos ir sveikatos ir darbo teisės būklė“ vyriausias valstybinis darbo inspektorius patvirtino šiemet rugsėjį. Jame prašoma pateikti informacijos apie darbdavį, veikiančias profsąjungas ir atstovus saugai, darbo sutartis ir kitą informaciją.

Klausimynas yra paruoštas įgyvendinant Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymo 39 straipsnio 5 dalies nuostatas, kuriomis nurodoma, jog darbdaviai vyriausiojo valstybinio darbo inspektoriaus nustatyta tvarka privalo inspekcijai deklaruoti jų darbuotojų saugos ir sveikatos bei darbo teisės aktų vykdymo būklę.

Deklaruoti darbuotojų saugos ir sveikatos būklę galima Elektroninių paslaugų darbdaviams sistemoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (410)