Per tą dešimt metų jis patyrė daug sunkumų – jam trukdė kalbos barjeras, teko įveikti didžiulę konkurenciją, apsirūpinti verslo kapitalu, bet šiandien jis gali savimi didžiuotis, nes yra Mardene įsteigtos savo bendrovės „MJ Exhibitions“ direktorius.

Jo įsteigtas ekspozicijų stendų dizaino verslas iš kuklios įmonės išsivystė į klestinčią bendrovę, kurios metinė apyvarta siekia 800 tūkst. svarų (daugiau nei 1 mln. EUR).

M. Jonuškis, kuris gyvena Sautbore, papasakojo, kad prieš nusprendžiant įkurti savo verslo įmonę, jam teko imtis trumpalaikių darbų.

2011 metais įkūręs savo įmonę jis nebesigręžiojo atgal. Dabar jo įmonėje dirba aštuoni žmonės, planuojama tolesnė plėtra – kuriama papildoma gamybos bazė Vokietijoje.

Vienas iš didžiausių bendrovės pasiekimų – sutartis su Nacionaliniu parodų centru Birmingame dėl stendų, pagamintų pagal užsakymą, tiekimo. Ši sutartis akivaizdžiai sustiprino bendrovės pozicijas rinkoje.

Taip pat svarbu tai, kad jie sukūrė pažangią plastiko gamybos metodiką, o tai savo ruožtu suteikė galimybę gaminti didesnius parodų stendus. Tai užtikrino įmonei esminį pranašumą perpildytoje specialistų rinkoje.

M. Jonuškis pridūrė: „Net jei turėčiau galimybę, nekeisčiau jokių savo sprendimų. Man patinka čia gyventi. Dabar jaučiuosi čia kaip namie. Čia susiradau daug draugų, o prieš tapdamas tuo, kas esu dabar, pakeičiau nemažai trumpalaikių darbų.“

Jis paaiškino, jog tam, kad savo lėšomis įsteigtų bendrovę, jam reikėjo tikėti tuo, ką daro. Toks vyro ryžtas pasiteisino – bendrovė gavo daug užsakymų iš įvairiausių klientų: nuo „ExCeL“ klasikinių automobilių parodos Londone iki nekilnojamojo turto stendų Dubajaus karališkajai šeimai.
Bendrovės devizas „You Dream it, we build It“ („Mes įgyvendiname jūsų svajones“) parodo, kad ambicijų šiam verslininkui netrūksta.

M. Jonuškis mano, kad jam labai pravertė Lietuvoje įgyta patirtis, ypač ta, kurią jis įgijo tarnaudamas kariuomenėje.

Jis prisimena: „Tarnauti Lietuvos kariuomenėje pradėjau būdamas 20-ies. Buvau jaunas ir ambicingas, norėjau būti geriausias. Įstojau į karininkus ruošiančią mokymo įstaigą, lankiau įvairius kursus, kad įgyčiau kuo geresnę kvalifikaciją. Visa tai padėjo man gana greit tapti karininkų instruktoriumi. Bet po trejų metų pajutau, kad darausi atbukęs, nebesimokau naujų dalykų, ir būtent tada susimąsčiau apie nuosavą verslą. Kaip tik tuo metu vienas draugas, kuris gyveno Jungtinėje Karalystėje, pasakė, kad šioje šalyje ir man yra galimybių.

Atvykus į Jungtinę Karalystę 2005 m., galimybę susirasti pirmuosius savo darbus jam suteikė Lietuvoje įgytas 2 kategorijos vairuotojo pažymėjimas, suteikiantis teisę vairuoti komercines transporto priemones – jis dirbo siuntų pristatymo tarnybose, įskaitant UPS.

Jis prisipažino, kad anglų kalbą išmoko taikydamas gan neįprastą būdą – iš vaikiškų knygelių, kurias skolinosi iš draugo, su kuriuo savo ruožtu susipažino dirbdamas statybose. Vėliau jis įgijo kalbos sertifikatus Vakarų Kento koledže. Tai leido jam pasijusti labiau integruotam į britų kultūrą.
Įleisti šaknis Jungtinėje Karalystėje jam padėjo ir žmona Rasa, kuri jo įmonėje dirba projektų vadove, bei du jųdviejų sūnūs.

„Labiausiai mano darbe man patinka bendravimas su žmonėmis, taip pat produktų kūrimas. Nors mes dalyvaujame pardavimo procese, aš visada sakau, kad mes nesame pardavėjai. Mūsų misija – konsultuoti bendroves, kaip jos gali geriausiai save pristatyti parodose ir renginiuose“, – pasakoja verslininkas.

„Norėčiau, kad mano įmonė taptų multimilijonine, nes, manau, reikia kelti sau didelius tikslus, kitaip kam apskritai imtis verslo?“, - sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)