Skolintis planuojama nepaisant to, kad šių metų savivaldybės biudžetas siekia 1,221 mlrd. Lt, tai yra apie 140 mln. Lt daugiau nei prieš metus. Jis paaugo dėl didesnės skiriamos gyventojų pajamų mokesčių dalies.

Kartu su privatizavimo fondo lėšomis, kelių priežiūros programa, ES paramos ir skolintomis lėšomis bendras Vilniaus miesto biudžetas siekia daugiau nei 1,5 mlrd. Lt.

Savivaldybė šiemet planuoja dalį skolų grąžinti. Per savivaldybės tarybos posėdį meras Artūras Zuokas kalbėjo, jog šiemet planuojama grąžinti 373 mln. Lt paskolų ir skolų, kurių daugiau nei 216 mln. Lt – bankams, skolinusiems savivaldybei ir jos įmonėms.

Dar 160 mln. Lt planuojama grąžinti bendrovėms už atliktus arba atliekamus darbus. Meras vardijo, jog skolos bus grąžinamos miestą tvarkančioms, šildančioms, elektrą tiekiančioms ir kitoms įmonėms, kurios teikia būtinas paslaugas.

„Bet kuriuo atveju, visi skolinimosi parametrai yra neviršijami ir, aišku, dar daug kas priklausys nuo paskolų restruktūrizavimo, kurį planuojame baigti iki vasaros“, - teigė A. Zuokas.

Liepą planuojama patikslinti savivaldybės biudžetą, nes dalį savivaldybės skolų numatoma restruktūrizuoti.

„Nors Vyriausybė šįkart įsikišo detaliau reglamentuoti sostinės biudžetą, aišku, finansavimas yra nepakankamas ir savivaldybė toliau grimzta į finansinį krachą“, - sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos taryboje seniūnas Valdas Benkunskas.

Pasak jo, ne visos suplanuotos savivaldybės investicijos yra būtinos, pavyzdžiui, šiemet nėra atsisakyta planų statyti baseiną ar stadioną, kai ES struktūrinių lėšų panaudojimui skiriamas nepakankamas dėmesys, nes planuojamas įsisavinimas siekia 30 proc.

“Paskutiniai metai iki rinkimų, juos kažkaip reikia išgyventi, išgyventi bus bandoma skolinantis iki maksimalių leistinų rodiklių, o kas bus 2015 m. - labai sunku prognozuoti”, - kritikavo V. Benkunskas.

Jis dėsto, jog nors sakoma, kad savivaldybei nori skolinti bankai, tačiau kol kas vieninteliu skolintoju galima pavadinti Finansų ministeriją.

Už kiek savivaldybė galėtų pasiskolinti trūkstamą sumą – dar neaišku. Tai turėtų būti paskelbta, kai paaiškės konkurso rezultatai.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos kadencija baigiasi 2015-ais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)