Tai antradienį spaudos konferencijoje sakė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Birutė Visokavičienė.

"Reikia stabdyti savavališkus "Sodros" veiksmus ir įpareigoti Vyriausybę vis dėlto laikytis priimtos Vyriausybės programos. Jei netenka didinti pensijų, tai bent jau negalima jų mažinti", teigė Seimo narė.

Pasak B. Visokavičienės, sprendimą dėl pensijų sumažinimo turėtų priimti pirmiausia "Sodros" taryba, o paskui jį turėtų tvirtinti Vyriausybė. Dabar, anot B. Visokavičienės, fondo direktorius neteisėtai išleido įsakymą mažinti pensijas asmenims, išeinantiems į pensiją nuo šių metų gegužės 1 dienos.

"Tai precendento neturintis atvejis. Vyriausybė neturėtų leisti savavaliauti pensininkų sąskaita", tvirtino B. Visokavičienė.

"Sodros" direktoriaus pavaduotoja Česlava Zabulėnienė BNS sakė, kad jei fondas ir nusižengė įstatymams, tai nusižengė dėl to, kad paliko tas pačias draudžiamąsias pajamas tiems pensininkams, kuriems pensijos buvo paskirtos iki gegužės 1-osios.

Pasak Č. Zabulėnienės, įstatymas reglamentuoja, kad yra apskaičiuojamos kiekvieno praėjusio ketvirčio draudžiamosios pajamos, kurios taikomos ateinantiems trims mėnesiams.

"Sodros" skaičiavimais, pensininkams, išeinantiems į pensiją nuo gegužės 1 dienos, senatvės pensija sumažės vidutiniškai 4,68 lito, o pats fondas iki metų pabaigos sutaupys apie 190 tūkst. litų.

B. Visokavičienė taip pat sakė, kad komitetas vienbalsiai nutarė sugrąžinti Vyriausybei Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymą, kuriame numatyta sumažinti minimalią motinystės atostogų išmoką beveik tris kartus. Anot Seimo narės, "Sodra" dirbančių motinų, išėjusių motinystės atostogų, sąskaita nori sutaupyti 14 mln. litų per metus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją