Tuo metu LSDP rinkimų štabo vadovas Algirdas Sysas sako, kad šių Seimo rinkimų socialdemokratų rinkiminė programa nuo ankstesnių skiriasi tuo, kad yra atvira.

„Mes užsibrėžę skaičius, dėl kurių galima ginčytis. Gyventojai galės teikti pasiūlymas šiai „beta“ versijai tiek elektroniniu būdu, tiek per susitikimus su partijos nariais“, – kalbėjo jis.

Galutinė socialdemokratų rinkiminės programos versija turėtų būti patvirtinta rugpjūtį.

Žada didesnes algas

Ketvirtadienį Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI) LSDP pristatė kertinius savo rinkiminės programos punktus: ekonominės ir socialinės politikos gaires bei švietimo sistemos viziją.

„LSDP veiklos tikslai ateinantiems metams – stipraus visuomenės viduriniojo sluoksnio sukūrimas ir tolesnis socialinės atskirties mažinimas, gerėjanti šeimų finansinė padėtis, augantis gimstamumas ir vis stiprėjantis šalies saugumas“, – sakė Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus.

Socialdemokratai teigia, kad to sieks dirbdami su užsienio partneriais ir aktyviai skatindami užsienio investicijas, kurios šalyje padės sukurti gerai apmokamas ir aukštos kvalifikacijos reikalaujančias darbo vietas.

Jų rinkiminėje programoje numatoma, kad 2020 metais vidutinis šalies atlyginimas, neatskaičius mokesčių, sieks 1,1 tūkst. eurų, o minimalus – 550 eurų, tai yra mažiausiai pusė vidutinio šalies darbo užmokesčio.

NPD didinimą vadina mokestine reforma

„Socialdemokratai yra sena vertybinė partija, Lietuvoje gyvenanti jau 120 metų, kurios svarbiausi veiklos principai: laisvė, solidarumas, socialinis teisingumas, lygios galimybės“, – sakė R. Vaitkus.

Jis aiškino, kad į socialdemokratų rinkiminę programą žiūrima kitaip nei į kitų partijų, nes reikia parodyti, kas padaryta per 4 buvimo valdžioje metus.

„Situacija Lietuvoje yra gerėjanti tiek ekonomine, tiek socialine prasme“, – kalbėjo Vyriausybės vicekancleris ir akcentavo, jog 2017 metams yra užprogramavę subalansuotą biudžetą.

R. Vaitkus tvirtino, kad socialdemokratai ir toliau didins neapmokestinamų pajamų dydį (NPD) šeimoms, auginančioms vaikus, bus teikiama mokestinė parama asmenims, gaunantiems mažesnes nei vidutines pajamas.

Programoje teigiama, kad jau kitąmet NPD mažiau uždirbantiems darbuotojams bus didinamas iki 310 eurų, o papildomai už kiekvieną vaiką NPD siektų 200 eurų, nepriklausomai nuo šeimoje gaunamų pajamų.

R. Vaitkus pasakojo, kad nauja savivaldybių finansavimo metodika sukurs sąlygas pritraukti investicijų į regionus, užimtumas regionuose padidės penktadaliu, o nedarbas visoje šalyje sumažės iki 6 proc. ir taip Lietuvos socialinės atskirties ir pajamų nelygybės indeksas sumažės iki euro zonos šalių vidurkio.

„Mūsų tikslas – socialiai saugi Lietuva, – teigiama socialdemokratų programoje. – Savivaldybėse plėsime paslaugų tinklą šeimoms, įsteigsime dienos užimtumo centrus socialinės rizikos ir skurstančių šeimų vaikams. Dėmesys bus skiriamas ir senjorams – pasisakome už šiuolaikiškus senelių namus su kokybiškomis, senjorų amžių atitinkančiomis paslaugomis.“

Jie teigia, kad aktyvi alkoholio ir narkotikų vartojimo prevencija – esminis darbas vykdant pokyčius socialinėje srityje. Svaigalais piktnaudžiaujantys asmenys kelia grėsmę šeimoms ir vietos bendruomenėms, todėl LSDP žada daugiau dėmesio skirti sveikos gyvensenos ugdymui, švietimo programoms, socialinei reklamai, bendruomenių iniciatyvoms remti, kurios skirtos alkoholio vartojimo mažinimui.

„Tam būtinas dėmesys socialiniams darbuotojams, iki 50 proc. didinsime jų darbo užmokestį. Švietimo sistemai reikalinga reforma. Tačiau kaimo mokyklos turi būti ne uždaromos, o jungiamos su gimnazijomis į vientisą mokyklų tinklą. Taip pat ir universitetai su kolegijomis turi jungtis į stambesnius ir konkurencingesnius vienetus, o pagal valstybės užsakymą priimti abiturientai aukštosiose mokyklose mokytis nemokamai“, – prieš Seimo rinkimus sako socialdemokratai.

Kas to nenorėtų

„O kas nenorėtų saugios, išsilavinusios Lietuvos? Galbūt programa galėtų būti ne tokia abstrakti ir kažkuo išsiskirti iš kitų partijų?“ – komentuodamas socdemų viziją sakė VU TSPMI dr. Vytautas Kuokštis.

Jis pasigedo nuoseklumo, ir rodiklių, kurie leistų pamatuoti, ar iškelti tikslai yra pasiekiami.

„Vietomis painiojami tikslai ir priemonės. Nėra aišku, kaip, pavyzdžiui, pasiekti nelygybės mažinimo. Taip pat ketinama didinti įvairias išlaidas, tik neaišku, iš kur paimsite pinigų, kuriuos mokesčius didinsite“, – sakė politologas.

Jo kolegė doc. Nerija Putinaitė teigė, kad pagrindinis programos privalumas ir bendras bruožas – optimizmas.

„Iškelti tikslai – labai gražūs, kurie gali sužavėti bet ką. Tačiau kai žavesys praeina, kyla klausimas, kokiomis priemonėmis jie bus pasiekti?“ – sakė ji.

N. Putinaitę labiausiai neramina programoje numatytas valstybės galių plėtimas ir privačių iniciatyvų slopinimas.

„Deklaracijos ir atsitiktinės pastabos, bet neįvardijama, kaip tas problemas spręsti“, – apibendrino politologė.

Dėl emigracijos – lengva nebus

Atsakinėdamas į pateiktas pastabas G. Paluckas aiškino, jog konkrečiai šneka apie Vyriausybės remiamų pajamų didinimą iki santykinio skurdo ribos.

„Šiandien šis dydis yra 102 eurai, kai santykinė skurdo riba yra apie 250 eurų. Tai reiškia, kad 31 proc. Lietuvos gyventojų egzistuoja žemiau santykinio skurdo ribos. Tai yra kairiųjų partijų užduotis tą skirtumą mažinti“, – sakė jis.

„Iš kur pinigai? Jeigu šiandien padidintume vyriausybės remiamų pajamų dydį dvigubai, galėtume tai laisvai aprūpinti. Priežastis ta, kad didelę dalį tų socialinėms reikmėms skiriamų lėšų savivaldybės panaudoja kitoms reikmėms – skolų teikimui, šaligatvių tiesimui ir panašiai“, – sakė G. Paluckas.

Socialdemokratas taip pat kalbėjo apie socialinių paslaugų plėtrą, kurios, jo teigimu, ypač aktualios mažas pajamas gaunantiems asmenims, sergantiems priklausomybės ligomis.

„Šios paslaugos, kalbant subtiliai, netenkina poreikio“, – nurodė jis.

G. Paluckas taip pat pripažino, kad šiandien šeimai, turinčiai vaikus, sunku ne tik dėl mažų pajamų, bet ir dėl paslaugų neišvystymo.

„Šnekant apie mažos kvalifikacijos darbo jėgą, jos emigraciją sustabdyti paprasta tikrai nebus, nes žmonės internetu naudojasi, žino, kiek jie gautų už tą patį darbą užsienyje ir kiek gauna čia, gali palyginti perkamąją galią – kiek gali kalafiorų nupirkti už tą pačią minimalią algą, todėl sustabdyti juos – užduotis labai sudėtinga“, – sakė Vilniaus vicemeras.

Apie Artūro Zuoko partijos rinkiminę programą skaitykite čia. Apie konservatorių pažadus – čia. Apie kitų artėjančiuose Seimo rinkimuose, kurie vyks spalio 9 dieną, dalyvausiančių politinių partijų ekonomines programas DELFI skaitykite artimiausiu metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (437)