Pati priemonė panaši į mobilųjį telefoną ir yra skirta slidininkams, alpinistams bei kitiems sportininkams.

Kai kurios valstybės šį prietaisą ketina naudoti įvykus stichinėms nelaimėms, kai nėra mobiliojo ryšio, o susisiekti būtina, kad būtų suteikta pagalba. „Gotoky“ galima įsigyti internetu, jis kainuoja apie 130 eurų, praneša LRT RADIJAS apžvelgdamas Slovėnijos verslo naujienas.

Prognozuojamas ekonomikos augimas

Šiais metais nepriklausomybės 25-metį švenčiančioje Slovėnijoje ekonomikos rodikliai gerėja. Europos Komisija (EK) 2016 m. Slovėnijai prognozuoja 1,7 proc. ekonomikos augimą.

Ekspertai teigia, kad biudžeto deficitas šiais metais sieks 2,4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o Slovėnijos finansų ministras džiaugiasi, kad pavyko sumažinti biudžeto deficitą ir jis neviršija 3 proc., t.y. ribos, kuri nurodyta Mastrichto kriterijuose.

„Nors tarptautinė bendruomenė nesitikėjo, kad 2015 m. Slovėnijai pavyks sumažinti šalies biudžeto deficitą ir jis neviršys 3 proc. BVP, mums tai pavyko“, – pabrėžia Dušanas Mramoras. Pernai šalies biudžeto deficitas siekė 2,9 proc.

Šių metų gegužės mėnesį EK pateikė pasiūlymą užbaigti procedūrą dėl per didelio biudžeto deficito. Procedūra tęsėsi nuo 2009 m., t. y. nuo tada, kai šalies biudžeto deficitas viršijo 3 proc. Kol kas tai tik pasiūlymas, kurį birželio mėnesį svarstys Europos Taryba.

Finansų ministras taip pat patenkintas, kad EK patvirtino Slovėnijos pareiškimą, jog egzistuojanti metodologija, pagal kurią apskaičiuojama, kiek turi būti sumažintas šalies biudžeto deficitas, yra netinkama. Kitais metais prognozuojamas 2,1 proc. BVP biudžeto deficitas.

Šiuo metu valstybės skola viršija Mastrichto kriterijus. EK prognozuoja, kad šiais metais ji padidės dar 4 proc. bei sieks 80,2 proc. BVP. Kitų metų prognozės yra pozityvesnės ir numato, kad valstybes skola sieks 78 proc. BVP.

Mažėja nedarbas

EK prognozuoja, kad Slovėnijoje šiais metais nedarbas sumažės iki 8,6 proc. Slovėnijos statistikos departamento duomenimis, kovo mėnesį nedarbas šalyje siekė 12 proc. Tarp moterų buvo didesnis bedarbių procentas nei tarp vyrų.

Pernai ekonomikos augimas šalyje siekė beveik 3 proc. Ekonomikos augimą veikė padidėjęs vartojimas ir eksportas.

Vidutinis neto darbo užmokestis kovą Slovėnijoje buvo apie 1000 Eur. Didžiausi darbo užmokesčiai buvo elektros energijos bei dujų aprūpinimo srityse ir sieke maždaug 1 500 Eur. Didesni darbo užmokesčiai taip pat užfiksuoti finansų, draudimo kompanijų, informacijos ir komunikacijos įmonėse (1300–1400 Eur).