Kalnų slidinėjimo centras Ignalinoje nuo praėjusių metų gruodžio 18 d. pilnu pajėgumu dirba be laisvadienių. „Dirbsime, kol bus sniego. Pernai darbą baigėme balandžio 6-ą, planuojame ir šįmet kovą dirbti. Sniego prigaminta daug. Jeigu lietus pasipils, bus atšilimas, gal tik iki pusės kovo dirbsime, bet jei pavasaris bus normalus, manau, dirbsime iki kovo pabaigos“, - kalbėjo Lietuvos kalnų slidinėjimo centro direktorius Bronius Cicėnas.

Pasak B. Cicėno, dirbtinis sniegas staigiai netirpsta, tačiau atsiranda kita problema – šalyje nutirpus sniegui, žmonės nebetiki, kad sniego yra kalnų slidinėjimo trasose. Taip nuo kovo vidurio norinčiųjų slidinėti gerokai sumažėja.

„Neblogas sezonas krizės metais, nereikia verkšlenti. Atvirai sakant, galvojome, kad bus trigubai blogiau. Slidinėjančių yra, nors visi rėkia, kad pinigus išveža latviams - nė velnio – pinigus palieka ir Lietuvoje. Jeigu atmestume visų metų išlaidas, tai apie pelną kalbėti negalime – stovime ant stipraus nulio. Mums ir praėjusi žiema buvo nebloga, nes sniego prisigaminome ir dirbome 100 dienų. Dar žiūrėsime, koks bus finišas, dar ankstoka kalbėti, bet sezonas neblogas“, - sakė B. Cicėnas.

Pasak B. Cicėno, Latvijoje kalnų slidinėjimo centrų konkurencija kur kas didesnė. Tai skatina pasitempti ir lietuvius. „Bet Latvijoje iš 20 kalnų slidinėjimo centrų yra kokie 5 labai geri. Kiti žymiai prastesni už mūsų. Ir latviai atvažiavę sako, kad į latvių centrų dešimtuką patenkame - gal pirmas penketukas ir geresnis nei pas mus, bet kitiems nenusileidžiame“, - tikino jis.

Anykščiai sezonu irgi patenkinti

„Žiema padėjo labai stipriai. Buvo normali žiema, kokią seniai beturėjome – ir sniegą gaminti sąlygos buvo palankios, ir sniegas laikėsi visą laiką“, - džiaugiasi kalnų slidinėjimo centro „Kalita“ Anykščiuose vadovas Liudvikas Avietė.

Sezoną anykštėnai žada baigti kovo pabaigoje, nebent savaitę laikytųsi maždaug 10 laipsnių aukščiau nulio ir lytų. Skaičiuojama, kad Anykščių slidinėjimo trasas šįmet jau aplankė per 10 tūkst. žmonių – panašiai kiek ir pernai, tačiau sezonas dar nesibaigė.

„Sezonas sėkmingas. Apie investicijų atsipirkimą kalbėti sudėtinga, kadangi įranga visada reikalauja atnaujinimo. Galima sakyti, kad mes galime už uždirbtus pinigus išgyventi, bet tik tiek – apie investicijų atsipirkimą kalbėti ankstoka“, - sakė L. Avietė.

Pašnekovo teigimu, viena kita šiltesnė dienelė neigiamos įtakos trasoms nepadaro. Tik va patys žmonės, pavyzdžiui, Vilniuje pro langą matydami lietų įsitikinę, kad sniegas nutirpo ir Anykščių trasose.

Vilniuje apie pelną – nė kalbos

„Trasos paruoštos, sniego yra, bet žmonių jau nesirenka. Kai už lango vanduo, ateina tik patys prisiekusieji. Štai antradienį buvo 20 žmonių, šeštadienį, kai lijo, nebuvo visai“, - teigė Vilniaus slidinėjimo sporto centro vadovas Romualdas Glazauskas. Trasose žmonių sulaukta panašiai kaip ir pernai – apie 5-6 tūkst.

Liepkalnyje sezonas prasidėjo kaip niekada anksti – gruodžio 19 d. Tačiau paskui sekė atšilimas, kol pikas prasidėjo po Naujųjų ir tęsėsi iki Vasario 16-osios. „Turėjome gerą mėnesį darbo. Malonu, kad buvo šaltis, kartais net per šalta. Kai nėra atlydžių, didelis pliusas ruošiant trasas“, - kalbėjo R. Glazauskas.

Pernai Liepkalnis klientus galėjo priimti iki balandžio 1-os, tačiau norinčiųjų slidinėti nebuvo. Situacija esą pasikeistų, jeigu šalia trasų išdygtų viešbutis.

„Pelno tikrai nebus, kadangi esame skolingi ir statybininkams, ir mokesčiams – apie pelnus per anksti šnekėti - reikia sukuti infrastruktūrą, įrengti kalną“, - sakė slidinėjimo sporto centro vadovas.

Šiuo metu Liepkalnis vargsta ir dėl to, kad, pasipriešinus aplinkiniams gyventojams, dėl sniego mašinų keliamo triukšmo naktimis negalima gaminti sniego.

R. Glazauskas pripažįsta, kad nemažai žmonių išvažiuoja slidinėti į užsienį, o vilniečiai centrą esą dažnai aplenkia, nes ir taip turi daug pramogų. Pašnekovas pastebi, kad slidinėjimas populiarėja ir rajonuose – savadarbių trasų atsiranda miesteliuose, kaimuose, yra bandžiusių pasigaminti sniego gaminimo mašiną. „Kuo daugiau žmonės išeis į gryną orą, nuo to visiems tik geriau“, - teigė R. Glazauskas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)