Euro temos aktualumą visuomenėje iliustruoja aktyvūs komentarai portale DELFI prie su euru susijusių temų. Dažniausiai diskutuojama apie būsimus ar jau dabar pastebimus kainų pokyčius.

Vilniumi pasivadinęs skaitytojas konstatuoja, kad euro įvedimas bus sąžinės egzaminas Lietuvos verslininkams.

„Kol kas jie šito egzamino neišlaikė. Akivaizdžiai kelia kainas visur, pradedant kavinėmis, baigiant valgyklomis“, - tekste „Kainos litais darosi įtartinos“ teigia jis.

Kainas sureguliuos konkurencija?

Ekonomistai dažnai pabrėžia, kad augant ekonomikai kainų augimas yra natūralus dalykas, o artėjančio euro kaltinti nevalia: rinka pati sureguliuos kainas. Jei verslininkas per daug piktnaudžiaus keldamas kainas, klientas tiesiog nueis pas kitą pardavėją.

Tačiau šiuo klausimu turi ką pasisakyti ir skaitytojai.

„Sutinku, tačiau kiek mes turime konkurencijos? Gal kokiame turguje ir yra, bet pažiūrėkite į prekybos centrus, kur žmonės išleidžia daugiausia pinigų? Ar yra konkurencija? Ten dabar jau vienodos kainos, o, pavyzdžiui, pienas jau dabar vos ne kas savaitę brangsta ir brangsta visur vienodai. Lietuvoje dominuoja oligopolijos ir monopolijos, kurioms duotas laikas sėkmingai pasikelti kainas iki naujų metų“, - rašo skaitytojas, pasivadinęs „juokingiausia“.

Kitas skaitytojas su pastaruoju nesutinka: „Karteliniai susitarimai yra galimi tik oligopolinėje ir monopolinėje rinkoje. Kiek oligopolių Lietuvoje žinote? Aš žinau tik du – ryšio operatoriai ir prekybos centrai. Kaip ryšio operatoriai „kelia“ kainas mes matome kiekvieną savaitę, kai jie visiems skambinėja siūlydami 1 Lt pigesnį planą nei konkurentais. Dar geriau tas akivaizdu, kai pažiūrime, kiek kainavo ryšio paslaugos prieš 5 metus ir kiek kainuoja dabar. Kaip prekybos centrai gali kelti kainas „kaip tik panorėję“ mes kiekvieną dieną matome taip pat – juose niekada nesibaigia „akcijų karuselės“.

Lietuvos bankas skaičiuoja, kad dėl euro įvedimo kainos gali kilstelėti 0,2-0,3 proc., tačiau DELFI skaitytojai siūlo skaičiuoti ne bendrą kainų pakilimą, o tų produktų, kuriuos perkama dažniausiai.

„Jau seniai kyla maisto kainos. Viskas pabrango jau ne centais, o litais. Nereikia suplakti buitinės technikos, baldų, batų ir maisto. Pramonės prekių žmogui reikia palyginus retai, o valgome kasdien. Todėl analizės turi būti atskiros, tada nereikės sakyti, kad kainų didėjimo vidurkis 0,2-0,3 proc. Kadangi euro įvedimui nesame pasiruošę, tai pensijos turi būti indeksuotos, kas ir buvo žadėta prieš kelis metus, o algos pakeltos“, - samprotauja skaitytojas.

Vis dėlto ne visi skaitytojai kainų pasikeitimą nurašo euro įvedimui: „Kada baigsis ta absurdiška spekuliacija su kainomis ir euro įvedimu. Paaiškinu visiems, kad kainas reguliuoja rinka, o ne euras ar litas“.

Vardija, kas pabrango

Tuo metu kita skaitytoja rašo, kad pagal jos kaupiamus čekius pagrindinių produktų, kuriuos moteris perka, kainos nuo naujų metų pakilo apie 8 proc.

Kai kurie skaitytojai dalijasi savo asmenine patirtimi dėl kainų pasikeitimo.

„Jau prieš mėnesį pastebėjau, kad kainos yra keliamos ne tik maisto parduotuvėse, bet ir kosmetikos. Kaip gali kovo mėnesį kremas kainuoti 68 Lt, o dabar jau 79 Lt? Užklausiau parduotuvės vadovės, kaip čia taip yra, tai, spėkite, ar ji atsakė“, - rašo skaitytoja Aistė.

Gyventojų nerimą dėl artėjančio euro iliustruoja ir vienišos mamos komentaras: „Gaunu minimumą, viena auginu dukrytę. Jau dabar vos pragyvename. Nežinau, ką reikės daryti toliau. Tai tegu pirma padaro europinę algą, o paskui Europos pinigus“.

Kita skaitytoja dalijasi patirtimi nuolat perkant vienoje mėsos produktų parduotuvėje: „Prieš savaitę šviežios kiaulienos dešrelės pabrango nuo 11,9 Lt iki 12,5 Lt. Kai paklausiau pardavėjos kodėl, sakė, kad pabrango skerdiena. Bet kažkodėl ne visi gaminiai pabrango“.

„Kad kainos kils – faktas. Sakykime, dabar nuvažiavęs pas žmogų susitvarkyti kokį šarnyrą moku 60 Lt. Negi jis ims 17,39 euro? Tikrai ne. Ims iškart 20 ar 25 eurus”, - rašo vairuotojas.

Dėl kainų pokyčių pastabą išsakė ir kitas skaitytojas, kuris mini, kad kioske pamatė, jog atvirukai, kurie anksčiau kainavo 1,3 Lt, dabar kainuoja 1,38 Lt arba 0,4 euro.

Besikeičiančias kainas skaitytojai pastebi ne tik Lietuvoje, bet ir šiais metais eurą įsivedusioje Latvijoje.

„Gyvas kainų „nedidėjimo" pavyzdys Latvijoje – įvažiavimas į Jūrmalą buvo 1 latas, dabar 2 eurai”, - rašo vienas iš skaitytojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)