Tūkstančiai iš Lietuvos išvykusių gyventojų sunerimo, kad nuo jų sąskaitų automatiškai gali būti nuskaičiuotos lėšos – nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų.

Daugeliui skolos imtos skaičiuoti nuo 2016 m. pradžios, kai įsigaliojo nuostata, kad mokėti įmokas turi visi, kurie nedeklaravo išvykimo arba nepateikė įrodymų, kad yra drausti kitose ES šalyse.

Šiuo metu „Sodros“ skaičiavimais, apie 280 tūkst. asmenų yra skolingi apie 80 mln. Eur.

Beje, tarp PSD skolininkų buvo patekusi ir Ispanijoje gyvenanti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio žmona.

Nors nemažai asmenų esą patys sumokėjo skolą, tačiau daliai jų buvo pritaikytos priverstinės priemonės. Vis dėlto dalies skolininkų rasti ir nepavyko.

DELFI TV laidoje „Gyvai“ dalyvavęs „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius tvirtino, kad skolos ir toliau bus išieškomos, tačiau užsiminė, kad Seime esą yra iniciatyvų pakeisti įstatymą taip, kad kai kurie asmenys iš skolininkų sąrašo būtų išbraukti.

Mindaugas Sinkevičius

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas pripažino, kad atitinkamą įstatymo pataisą registruoti ketina jis pats. Esą tokį projektą ketino registruoti trečiadienį, bet veikiausiai registruos ketvirtadienį.

„Esmė būtų tokia. Jeigu daugiau kaip metams pilietis dingsta iš akiračio, jeigu jis niekur nepasirodo ir koks nors mūsų registras jo neužfiksuoja, tada jam nebūtų skaičiuojama ta PSD skola ir nebūtų skiriami administraciniai resursai rašant jam laiškus, skambinant ir pan.

Žinote, tuos, kuriuos gali „Sodra“ „ištraukia“, o kiti lieka „kaboti“. Juos reikia padėti į kokią nors dėžutę ir sakyti, kad neieškotų paramos. Na, o jeigu toks grįžtų, tada elementariai turėtų susimokėti“, – DELFI sakė A. Sysas.

Jo teigimu, pataisose numatyta, kad draudžiamu PSD nebūtų laikomi Lietuvos piliečiai ir užsieniečiai, kurie ne mažiau, kaip 1 metus iš eilės nebuvo realiai apdrausti PSD, nes Lietuvoje nedirbo nei pagal darbo sutartį, nei kitas sutartis, negavo pajamų pagal autorinę sutartį, pajamų iš sporto ar atlikėjo veiklos ir pan.

Kada Seimas galėtų balsuoti už tokią pataisą ir kada ji įsigaliotų, kol kas neaišku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)