Šiuo metu 15 proc. gyventojų pajamų mokesčiu apmokestinamos ligos, motinystės ir motinystės (tėvystės) pašalpos. Siūloma, kad ateityje šiuo mokesčiu būtų apmokestintos ir bedarbiams mokamos socialinio draudimo išmokos.

Projekto iniciatoriai argumentuoja, kad nedarbo išmokomis, kaip ir ligos, motinystės ar motinystės (tėvystės) pašalpomis kompensuojamos gyventojo pajamos. Taigi, esą yra teisinga joms taikyti tokį patį mokestį.

Beje, daugelyje Europos šalių, taip pat Latvijoje ir Estijoje apmokestinamos ir kitos išmokos, pavyzdžiui, senatvės pensijos (tai atvejais, jeigu viršija nustatytą ribą).

Komiteto priimtoms pataisoms dar turės pritarti visas Seimas.

Šiuo metu nedarbo socialinio draudimo išmokas gali gauti darbo biržoje registruoti asmenys, kuriems suteiktas bedarbio statusas, kuriems teritorinė darbo birža nepasiūlė tinkamo darbo ar aktyvios darbo rinkos politikos priemonių.

Be to, per paskutinius 36 mėn. iki įsiregistravimo biržoje dienos reikia turėti ne mažesnį kaip 18 mėn. nedarbo draudimo stažą.

„Sodros“ duomenimis, šių metų balandį nedarbo draudimo išmokos buvo mokėtos 47,6 tūkst. asmenų, tarp jų gavėjų – 51 proc. moterų. Vidutinė nedarbo draudimo išmoka šiuo metu yra 180 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (378)