Jau kurį laiką JAV ir Europos Sąjunga stengiasi suderinti ir pasirašyti laisvosios prekybos susitarimą, kuris abiem regionams galėtų kasmet atnešti ekonominės naudos už maždaug 100 mlrd. JAV dolerių. Tiesa, derybų pažanga pastaruoju metu sulėtėjo dėl stipraus privačių grupių ir Vokietijos pasipriešinimo Investuotojų ir valstybės ginčų sprendimo punktui (ISDS), leidžiančiam tarptautinėms įmonėms imtis teisinių veiksmų prieš valstybių vyriausybės.

Kritikai teigia, kad investicijų apsauga turėtų būti pašalinta iš ES derybų įgaliojimus reguliuojančių nuostatų. „Jei mes bandysime pakeisti įgaliojimus, toks sprendimas prilygtų derybų atsisakymui apskritai“, – duodamas interviu „Reuters“ sakė po ES prekybos ministrų susitikimo už prekybą atsakingas Italijos pramonės ministro pavaduotojas Carlo Calenda.

„Toks sprendimas taptų ne vien neišnaudotomis galimybėmis, nes visam pasauliui šiuo metu judant itin didele sparta bet kokie nesutarimai priverčia prarasti dalį rinkos“, – mano pareigūnas.

Europos Komisija, atstovaujanti derybose visos Europos Sąjungos interesams, šiuo metu sustabdė derybas dėl investicijų apsaugos nuostatų – norima surengti viešas konsultacijas, kurių rezultatai turėtų būti paskelbti jau artimiausiais mėnesiais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)