Prieš dvidešimt metų televizorių gamybą Šiauliuose perėmė UAB „Šiaulių tauro televizoriai“, tačiau ir šią įmonę likimas šių metų pradžioje privedė prie bankroto. Vienas iš UAB „Kalvis“ steigėjų bei įmonės generalinio direktoriaus pavaduotojas Antanas Šarauskas tiki, kad kieto kuro katilus gaminančiai bendrovei pavyks įsigyti dalį bankrutavusio gamintojo patalpų: esamose įmonė jau neišsitenka. A. Šarauskui jo karjeros pradžią televizorių gamykloje visuomet primins išlikusi Televizorių gatvė.

Senus laikų, kai buvo gaminami televizoriai „Tauras“ ar „Šilelis“, prisiminimai A. Šarauskui sugrįžta ir užėjus į gamybines patalpas, kur matyti kelis dešimtmečius išlaikytas interjeras. O ant vienos iš pagrindinių gamybos salių sienos kabo daug pokyčių matęs paveikslas.

Visą savo karjerą toje pačioje vietoje pradirbęs įmonės generalinio direktoriaus pavaduotojas pasakoja, kad bankrutavus televizorių gamyklai, jis kartu su kolega Petru Goberiu įsigijo nestandartinių įrenginių cechą. Kadangi jame buvo apdirbamas metalas įmonei suteikė „Šiaulių tauro kalvio“ pavadinimą. Norint plėsti veiklą teko įsigyti patalpų ir aplinkui. 2007 m. paliktas tik „Kalvio“ vardas.

Naujas galimybes atveria laboratorija

Pernai metais bendrovės pajamos siekė apie 11 mln. eurų. Apie 65 proc. produkcijos eksportuojama. Įmonėje šiuo metu dirba apie 300 darbuotojų. Be kieto kuro katilų, kurie sudaro apie 55 proc. pagamintos produkcijos, įmonė pagal užsakymus gamina nestandartines metalo detales, įrengimus.

A. Šarauskas pasakoja, kad mažų, buitinių kieto kuro katilų rinka jau beveik persisotinus, todėl įmonė savo žvilgsnį kreipia į pramoninius katilus. Kaip tik vienas neseniai iškeliavo į katilinę Kretingoje.

Būtent negalėdama prisiimti tam tikrų užsakymų dėl reikiamos įrangos trūkumo, o turimos įrangos ribotų galimybių, bendrovė „Kalvis“ įsirengė specialią laboratoriją, kurioje tikrina ir tobulina naujai kuriamus kieto kuro katilus. Papildomai sukurtos 4-5 darbo vietos.

Iš viso inovacinei plėtrai ir naujų darbo vietų kūrimui iš Europos Sąjungos fondų bendrovė gavo 1,931 mln. eurų. Bendra projekto vertė – 2,271 mln. eurų.

A. Šarauskas atviravo, kad nupirkti bendrovę buvo bandyta ne kartą, tačiau jos įkūrėjai nuo visų pagundų atsilaikė.

„Pats pirmas buvo dar pradžioje. Buvome sutarę su „Viessmann“ vadovu. Jis turėjo atskristi su lėktuvu pas mus, bet taip ir neatvažiavo, o nupirko lenkų kompaniją“, – nesigailėdamas prarastu galimu sandoriu kalbėjo pašnekovas. Pasak jo, neseniai „Kalviu“ domėjosi ir bendrovė „Axis“.

Tikisi, kad gamintojai taps galingesni

Įmonės generalinio direktoriaus pavaduotojas su viltimi pasakoja apie neseniai sudarytą Šiaulių metalo apdirbimo įmonių klasterį. Jį sudaro tokios įmonės kaip UAB „Elga“, UAB „Statga“, UAB „Salda“, UAB „Mechanika“.

„Personalo ruošimas, galbūt medžiagų įsigijimas didesniais kiekiais, – savo lūkesčius vardija verslininkas. – Kitas dalykas perspektyvoje gali būti tas, kad apsijungusios stambesnės įmonės turėtų daugiau nei 1 tūkst. darbuotojų, o tai leistų vykdyti stambesnius užsakymus ir būtų galima eiti į stambesnes rinkas“.

Nors UAB „Kalvis“ įkūrėjas svajoja apie didesnes rinkas, Šiauliuose pagaminti kieto kuro katilai jau pasklidę po pasaulį.

A. Šarauskas pasakoja apie prieš maždaug penkerius metus turėtą įdomų užsakymą. Kieto kuro katilo prireikė Kenijoje rožių plantacijas turintiems škotams. Iš užaugintų rožių gaminamas aliejus, o kaip šiukšlės augintojams lieka rožių stiebai. Taigi UAB „Kalvis“ pagamino kieto kuro katilą, kuriame Afrikoje deginami rožių stiebai.

Dar vienas įmonės gaminys stovi viename iš Tailando viešbučių.

Užrašą „Kalvis“ ant katilų galima išvysti ir Ukrainoje. Tiesa, čia kartais kaip kuras pasirenkami saulėgrąžų lukštai.

A. Šarausktas teigia, kad skirtingam kietam kurui nereikia kurti visiškai naujų technologijų. Tiesiog įmonei tenka kiekvieną katilą pritaikyti prie kuro, kurį žadama naudoti.

„Tenka modifikuoti. Pavyzdžiui, Baltarusijai sukūrėme katilą, kuriame galima deginti grūdų atliekas – antrinio valymo, lieka visiškos dulkės, – kalba pašnekovas. – Net buvo premjero įsakymas baltarusiams nukopijuoti jį ir gaminti, bet kol kas jiems nepasisekė“.

Įmonės įkūrėjas džiaugiasi, kad kol kas Šiauliuose sukurtiems katilams pavyksta konkuruoti rinkoje klientus tenkinančiu kokybės ir kainos santykiu.

„Jei paimsime konkurentų katilą, tai kaina bus bent porą kartų didesnė. Žinoma, į rinką nėra paprasta patekti, reikia įgyti vardą ir kartu kaina konkuruoti, būti patikimu. Bet kai jau veikia daug objektų, tai jau yra gera reklama“, – tvirtina pašnekovas.

Naujam vadovui – nauji iššūkiai

Ilgametį UAB „Kalvis“ generalinį direktorių artimu metu ruošiasi pakeisti Arnas Goberis, šiuo metu esantis įmonės direktoriaus pavaduotoju.

Šiauliuose įsikūrusios gamyklos patalpas ir gamybos procesą žurnalistams aprodęs verslininkas teigia, kad vietoje nestovės ir įmonės laukia nauji vėjai.

„Pirmiausia numatytas „Lean“ sistemos diegimas“, – prisipažįsta jis.

Jaunasis vadovas tikisi artimu metu stipriau įsitvirtinti ir Lenkijos rinkoje. Be to, UAB „Kalvis“ atstovai iš parodos, kurioje neseniai dalyvavo, atsivežė daug naujų kontaktų.

„Prisigaudėme ir egzotiškesnių kontaktų – Čilė, Australija, kur, atrodo, būtų poreikis“, – svarsto jis.

A. Goberis prisipažįsta, kad prie „Kalvio“ sėkmės prisideda ir politikų sprendimai bei pasirenkamos strategijos.

Valstybės parama persiorientuojant į biokurą didiną įmonės galimybes auginti pardavimus. Šiuo metu rimtai dirbama su Didžiosios Britanijos rinka. Valstybės paramos etapai jau buvo ir Švedijoje, Vokietijoje, Danijoje.

„Kalvis“ tokiu pačiu prekės ženklu kieto kuro katilus gamina ir Ukrainoje. Šaliai jau kuris laikas jaučiant dujų trūkumą, čia persiorientavimas į biokurą vyksta pakankamai sparčiai. Ukrainos gamykloje dirba apie 100 žmonių.

Prekybos taškų bendrovė turėjo ir Kryme. Bendrovės atstovai tikina, kad šioje teritorijoje pas prekybininkus dar yra likę įmonės katilų, tačiau juos bendrovė jau nusiteikusi nurašyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)