Toks sprendimas priimtas trečiadienį vykusiame komiteto posėdyje. Iš 13 posėdyje dalyvavusių parlamentarų 10 balsavo už prezidento siūlymo atmetimą, 3 buvo prieš.

Liepą V. Adamkus vetavo šešių įstatymų, susijusių su Klaipėdos uosto statusu ir plėtra, pataisas. Tai - Saugios laivybos, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto įstatymo pakeitimo, Prekybinės laivybos įstatymo pakeitimo ir papildymo, Vidaus vandenų transporto kodekso pakeitimo ir papildymo, Hipotekos įstatymo pakeitimo, Muitinės kodekso pakeitimo ir papildymo įstatymai.

Prezidentas pasiūlė, kad šie įstatymai įsigaliotų ne nuo spalio 1 dienos, kaip buvo numatyta Seimo, o nuo kitų metų liepos 1 dienos.

Klaipėdos uosto įstatymų pataisas Seimas svarstys kitą antradienį. V. Adamkaus siūlymo atmetimui reikalingas mažiausiai 71 parlamentaro balsas.

Ekonomikos komiteto pirmininkas A. Šimėnas trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė, jog komitetas iš esmės neturi ką svarstyti, nes prezidentas, grąžindamas Seimui pataisyti priimtus įstatymus, pateikė tik vieną siūlymą - atidėti įstatymų įsigaliojimą.

"Kitų oficialių pasiūlymų mes negavome", pažymėjo A. Šimėnas. Jis pridūrė, jog nepaisant to, ar prezidento siūlymas bus atmestas, ar ne, įstatymus vis tiek bus galima pataisyti.

Pasak parlamentaro, visa problemas kyla todėl, kad dėl Klaipėdos laisvojo uosto statuso gali nukentėti Klaipėdos laisvoji ekonominė zona. Šioje zonoje ketinantys investuoti verslininkai yra nepatenkinti galima uosto konkurencija.

Kita galimo nesutarimo priežastimi gali būti tai, jog įsigaliojus įstatymams bus keičiama Klaipėdos uosto administracija. Jei įstatymas įsigaliotų iki spalio 8 dieną vyksiančių Seimo rinkimų, dar valdantieji konservatoriai spręstų, kas valdys Klaipėdos uostą.

Antradienį Seime pristatydamas prezidento dekretą dėl įstatymų grąžinimo, prezidento patarėjas Armanas Abramavičius teigė, jog dėl liepos pabaigoje Prezidentūrą užgriuvusios Seimo priimtų įstatymų lavinos, jos atstovai neturėjo laiko ir galimybių peržiūrėti įstatymus ir pateikti daugiau pasiūlymų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją