Tai numatančioms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms penktadienį pritarė Seimas.

Už pataisas balsavo 96 Seimo nariai iš 108, 4 pasisakė prieš, 8 susilaikė. Dokumentą dar turėtų pasirašyti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Seimas balsuodamas apsisprendė, kad nuo Naujųjų metų viešojo maitinimo įstaigose 22-8 val. nebus galima prekiauti alkoholiu išsinešimui. Taip pat turėtų įsigalioti griežtesnės higienos normos, išnaikinsiančios barais save vadinančias parduotuves.

„Fiktyvūs barai galės neva pardavinėti alkoholį vartoti vietoje, kol atsiras higienos norma. Šiandien priimtas įstatymas Vyriausybę taip pat įpareigoja priimti teisės aktą, kuriuo bus apibrėžta, kas yra viešo maitinimo įmonė: ji turės vykdyti maitinimą, bus nustatyta kvadratūra, bus pagalbinės patalpos, maisto gaminimo patalpos. Visi tie fiktyvūs barai jų neatitiks“, – DELFI po įstatymo priėmimo komentavo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Įstatyme taip pat numatyta, kad mažmeninės prekybos įmonėse nebus galima alaus, sidro, alaus mišinių su nealkoholiniais gėrimais, alkoholinių kokteilių pilstyti į didesnę nei 1 litro tarą. Lietuvoje nebus galima mažmeninėje prekybos neliks ir stipresnio nei 7,5 laipsnio alaus, tačiau stipresniu alų bus galima pardavinėti kavinėse ir restoranuose.

„Nuo 2013 m. mažmeninėje prekyboje neliks stipresnio nei 7,5 laipsniai alaus, tačiau viešojo maitinimo įstaigose bus galima vartoti bet kokį alų, kad ir supilstytą į bačkas, laipsnių galės būti daugiau. Kai kurie klausė, kaip čia bus su stipresniu belgišku alumi, tai viešo maitinimo įstaigose alaus laipsniai neribojami“, – aiškino jis.

Anksčiau buvo užsimota apskritai drausti prekiauti tokiu alumi, tokiu atveju Lietuvoje tai būtų išnaikinę ne tik pigų su cukrumi gaminamą alaus, bet ir tradicinį lietuvišką, stiprų belgišką alų.

Priimtame projekte taip pat numatyta, kad alkoholio pardavinėti ir vartoti negalima sporto renginių metu, salėse, kuriose vyksta šie renginiai.

Nuo 2016 m. degalinėse turėtų būti visiškai draudžiama prekyba alkoholiniais gėrimais.

Per priėmimo procedūrą Seimo nariai teikė nemažai pataisų, tačiau daugeliui jų nebuvo pritarta. „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Julius Veselka siūlė mažoms įmonėms netaikyti griežtų nuostatų nepilstyti gėrimų į „bambalius“ ir drausti virti stipresnį nei 7,5 laipsniai alų. Tačiau balsuodamas Seimas tam nepritarė.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas yra įsitikinęs, kad tokia išlyga prieštarautų konkurencijos įstatymams.

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė prieš balsavimą ragino kolegas pritarti pataisoms: „Aš manau, kad reikia labai pritarti šiam projektui, nes pagaliau bus realizuota nuostata, kad po 22 val. nebus galima prekiauti alkoholiu pseudobaruose, kurie buvo pasistatę vieną stalelį ir vaidino barus“.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Naglis Puteikis pasisakė prieš įstatymą: „Noriu kolegoms pacituoti mokytojo knygos penktai klasei uždavinuką: „Atėjo į barą trys vyrukai ir užsisakė butelį degtinės, baro šeimininkas iš jų paprašė 30 Lt“. Toliau vardinama kas ten ką kaip skaičiavo ir dalino. Šį uždavinį man atnešė penktokė dukra iš vidurinės mokyklos“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)