Ketvirtadienį už įstatymo pataisas balsavo 95 Seimo nariai, prieš – 7, o susilaikė – 19.

Pataisoms pritarė ne tik valdančiųjų, bet ir opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai. Tačiau Liberalų sąjūdžio atstovai akcizų didinimui nepritarė. Daugiausia susilaikiusių – tarp socialdemokratų ir liberalų.

Kad įstatymas įsigaliotų, jį dar turės pasirašyti prezidentė.

Nors valdantieji anksčiau buvo užsimoję akcizus kasmet didinti iki pat 2020 m., tačiau galiausiai nutarė tik dėl pirmojo didinimo etapo 2017 m. Dalis parlamentarų kritiškai vertino šį žingsnį, nes nežinodamas, kaip akcizai didės ateityje, verslas negalės pasiruošti pokyčiams.

Pagal galutines įstatymo pataisas stipriems alkoholiniams gėrimams akcizą nuspręsta padidinti kiek labiau nei buvo siūlyta pirminėje pataisų versijoje.

Tiesa, Seimas atmetė Aušros Maldeikienės siūlymą natūralų vynuogių vyną branginti ne taip sparčiai kaip kitus gėrimus.

Lietuvos aludarių gildijos skaičiavimu, dėl padidintų akcizų kitąmet 0,5 l tūrio butelis alaus parduotuvėse gali pabrangti maždaug 0,11 Eur, toks pats kiekis sidro ir kitų fermentuotų gėrimų – apie 0,17 Eur, vynuogių vyno – apie 0,43 Eur, stipriųjų gėrimų – apie 0,62 Eur.

Ragindamas balsuoti už įstatymo pataisų projektą konservatorius Andrius Kubilius abejojo, ar gera idėja didinti branginti alkoholį nebus diskredituota:

„Svarstymas buvo sukėlęs nemažai abejonių, nes pradinis pasiūlymas vėl gi buvo iš to, ką aš vadinu, „kavaleristinė ataka“, kai buvo siūlyta didinti tiktai lengvų gėrimų, tai yra alaus ir vyno, akcizą virš 100 proc. 2017 m. paliekant stiprius gėrimus praktiškai nedidinamus.

Gerai, kad ši nuostata yra ištaisyta. Nėra gerai, kad nebuvo atsižvelgta į mūsų pasiūlymą, alų ir vyno akcizą didinti šiek tiek santūriau – apie 60 proc. Pasiliktas variantas pakankamai radikalus – didinti 100 proc.

Akcizų didinimas yra geras dalykas tam, kad būtų mažinimas alkoholio vartojimas. Tačiau klausimas, į kurį aš neturiu atsakymo, ar iš tikrųjų tokiam didinimui tinkamai pasiruošusi Vyriausybė ir kitos institucijos. <...> Yra pavojaus, kad toks radikalus didinimas iš tikrųjų gali diskredituoti pačią gerą idėją, kad akcizus reikia didinti“.

Liberalų sąjūdžio narys Kęstutis Glaveckas kritikavo tokį akcizų didinimą, nes jis esą šaliai gali turėti liūdnų pasekmių:

„Liberalai pasisako prieš bet kokių mokesčių didinimą taip pat ir alkoholio. Juo labiau, kad praėjusi Vyriausybė buvo numačiusi akcizų didinimą kitiems metams ir jis buvo pakankamai nuoseklus. O toks pripuolamas didinimas, kaip dabar atsitiko, jis primena tuos laikus kai Jungtinėse Amerikos Valstijose 1918 m. pereita prie „sauso įstatymo“ arba prohibicijos įstatymo, tai pasekmės išėjo galų gale 1929 m. Didžioji depresija, plius susikūrė mafija ir kiti dalykai.

Jeigu prisiminsime sauso įstatymo istorją, suomiai buvo įvedusi sausą įstatymą nuo 1920 iki 1933 m. metų, kuo baigėsi irgi žinome. Rusija penkis kartus įvedinėjo sausą įstatymą, žinome, visiškai baigia prasigerti visa. Toks dramatiškas išbalansuotas kainų didinimas gali atvesti į nelegalų gėrimą ir pirkimą kitose rinkose, ir samanės varymą“.

Pagal priimtas įstatymo pataisas alui taikomas akcizas didinamas nuo 3,63 Eur iki 7,11 Eur už 1 procentą faktinės tūrinės alkoholio koncentracijos procentais.

Vynui ir kitiems fermentuotiems gėrimams, kurių faktinė tūrinė etilo alkoholio koncentracija (kitų fermentuotų gėrimų atveju – gauta tik fermentuojant) procentais yra ne didesnė kaip 8,5 procento, – akcizas didinamas nuo 33,44 Eur iki 65,46 euro už produkto hektolitrą; kitiems šios rūšies gėrimams – nuo 84,12 Eur iki 164,67 Eur už produkto hektolitrą.

Tarpiniams produktams, kurių faktinė tūrinė alkoholio koncentracija procentais yra ne didesnė kaip 15 procentų, akcizas didinamas nuo 104,38 Eur iki 185,82 Eur už produkto hektolitrą. Tarpiniams produktams, kurių faktinė tūrinė alkoholio koncentracija procentais yra didesnė kaip 15 procentų, – nuo 147,28 Eur iki 264,52 euro už produkto hektolitrą.

Etilo alkoholiui (t. y. degtinei ir kitiems stipriems gėrimams) akcizas didinamas nuo 1 387,53 Eur iki 1665,04 Eur už gryno etilo alkoholio hektolitrą akcizų tarifas.

Tikimasi, kad dėl akcizų padidinimo į valstybės biudžetą papildomai bus surinkta kiek daugiau nei 40 mln. Eur. Be to, įstatymo projekto iniciatoriai viliasi, jog alkoholio suvartojimas šalyje sumažės 25 proc.

Didesni akcizai alkoholiniams gėrimams turėtų būti taikomi nuo 2017 m. kovo 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (591)