Seimas, antradienį svarstydamas naujojo Darbo kodekso pataisas, atmetė „valstiečių“ siūlymą kol kas nereglamentuoti darbuotojų ir darbdavių susitarimų dėl nekonkuravimo: už pataisą balsavo 42, prieš - 20, o susilaikė 29 Seimo nariai.

Trišalė taryba dėl nekonkuravimo susitarimų neturi vieningos pozicijos, todėl „valstiečiai“ siūlė šio klausimo Seimui nesvarstyti, kol nebus gauta Trišalės tarybos išvada.

Jeigu Seimas per galutinį balsavimą pritars šių sutarčių reglamentavimui, darbdaviai jas galėtų sudaryti su darbuotojais, turinčiais specialių žinių ar gebėjimų, kurie gali būti pritaikyti konkuruojančioje įmonėje ar pradėjus savarankišką veiklą ir taip padaryti darbdaviui žalos.

Komiteto pirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas anksčiau BNS yra sakęs, kad nekonkuravimo sutartis darbdaviai galėtų sudaryti su brangiai kainuojančiais vadybininkais, informacinių technologijų ir kitais specialistais, pavyzdžiui, biochemikais, kurie gali išsinešti ankstesnėse darbovietėse pradėtus kurti ar sukurtus produktus, idėjas.

Naujasis kodeksas nustato, kad nekonkuravimo kompensacija siektų ne mažiau kaip 40 proc. darbuotojo algos.

Dabar veikiantis Darbo kodeksas nekonkuravimo sutarčių nereglamentuoja.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)