„Aš vertinu kaip tikrai pagrįstą reikalavimą, dėl to ir minėjau, kad antros pakopos kaupimo pensijų sistema bus peržiūrėta“, - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė S. Skvernelis, atsakydamas į klausimą kaip vertina Lietuvos pensininkų sąjungos siūlymus stabdyti „Sodros“ pervedimus antros pakopos pensijų fondams.

Tačiau, anot jo, staigų sprendimų šioje srityje nebus - jie bus priimami bendros pensijų kaupimo sistemos reformos kontekste.

„Tiktai tai nebus padaryta nuo balandžio 1 dienos. Aš suprantu pensininkų lūkestį, jie tą girdėjo, tą žino, tuos skaičius maždaug įsivaizduoja., kokie yra, bet mes privalome skatinti kaupti žmones pensijas patiems (....) Pirmiausiai kalbame iš tiesų apie tuos žmones, kurie nori dalyvauti, kad daugiau prisidėtų savo kaupiamosiomis lėšomis, nesitikėtų tokios pačios apimties (pensijos - BNS) gauti ne tik iš „Sodros“, bet ir valstybės biudžeto“, - aiškino S. Skvernelis.

Pasak jo, taip pat būtina spręsti ir problemą, kai antros pakopos fonduose pensijai kaupia žmonės, kuriems „Sodra“ perveda 2 proc. įmoką ir kurie savo lėšomis neprisideda.

„Turime labai aiškiai pasakyti, žinant mūsų teisinį ir finansinį raštingumą, kad dalis žmonių, tai nėra maža dalis - keli šimtai tūkstančių žmonių - šiandien nesuvokia pasekmių, pasirinkus šitą pensijų kaupimą. Ateis ta diena, kai bus maža „Sodros“ pensija, vienkartinė (pensijų fonde sukauptų lėšų - BNS) išmoka, kurią labai lengva išleisti kalbant apie tą sluoksnį žmonių, kuriems tikrai yra socialiniai poreikiai ne visi patenkinti. O kas toliau bus? Dėl to pritariu, reikalavimai keliami teisingi, tikrai reforma bus surasta, kaip spręsti šį klausimą“, - tvirtino S. Skvernelis.

Valdantieji jau anksčiau yra teigę, kad šie gyventojai, kurie gauna mažus atlyginimus ir savo lėšomis neprisideda prie kaupimo, nesukaups pakankamai lėšų pensijų anuitetui įsigyti, todėl jiems turėtų būti sudaryta galimybė grįžti į „Sodrą“.

„Tie žmonės gaus tiesiog vienkartinę išmoką 1,5-2 tūkst. eurų ir turės mažą „Sodros“ pensiją. Vienkartinė išmoka gali būti per mėnesį ar pusmetį tiesiog išleista ir jie po to vėl ateis pas mus su ištiesta ranka prašyti socialinės paramos. Dėl šitų žmonių kokį sprendimą pasirinksime - ar reikės pareikšti valią tiems, kurie lieka (antros pakopos kaupime - BNS), ar pareikšti valią, kurie išeina, - dar nėra apsispręsta, bet tokia galimybė bus sudaryta“, - teigė S. Skvernelis.

Tai, kad antros pakopos pensijų kaupimo sistema yra nepakanki mažas pajamas gaunantiems žmonėms, pabrėžė ir finansų ministras Vilnius Šapoka.

Vilius Šapoka

„Kaupti vien tik 2 proc. ir susikurti iliuziją, kad bus sukauptos reikšmingos sumos ir mes galėsime būdami senjorais keliauti, kaip vokiečiai, iš tikrųjų taip nėra. Šita sistemos dalis neefektyvi ir dėl jos reikės apsispręsti, sudaryti taip pat papildomas sąlygas ir paskatas žmonės, kad kauptų patys papildomai, nes demografinė situacija yra tokia - pensijinio amžiaus žmonių smarkiai daugės, tai turime ne tik remtis „Sodros“ sistema, turime galvoti patys, kaip sukaupti tam, kad galėtume normaliai gyventi senatvėje“, - spaudos konferencijoje sakė V. Šapoka.

Kaip vyks pensijų kaupimas privačiuose fonduose, įgyvendinus planuojamas pertvarkas, jei bus atsisakyta pervedimų iš „Sodros“, nei S.Skvernelis, nei V.Šapoka konkrečiai neatsakė. Į fondus pervedamos „Sodros“ įmokos dalis šiuo metu yra 2 proc., o nuo 2020 metų ji turėtų padidėti iki 3,5 procento.

„Aš manau, kad įvertinę sistemą, pasiūlysime tokį variantą, kuris tikrai bus subalansuotas, kad galėtų tikrai prie įmonių prisidėti ne tik pats žmogus, bet ir jo darbdavys, kad senatvėje būtų galima lengviau gyventi“, - teigė V. Šapoka.

„Antra pensijų sistemos pakopa, tikrai bus kaupimas ir skatinimas iš valstybės keičiamas. Lygiai tą patį galiu paminėti ir apie trečią pakopą, greičiausiai tai būtų antros ir trečios pensijų pakopų sujungimas, tikrai nebūtų nieko atsisakoma arba jokiu būdu sukauptos lėšos nusavintos“, - sakė S. Skvernelis.

2016 metų pabaigoje Lietuvoje veikė 21 antros pakopos ir 12 trečios pakopos pensijų fondų, pensiją juose kaupė atitinkamai 1,255 mln. ir 51,6 tūkst. dalyvių - 3,4 proc. ir 9 proc. daugiau nei metų pradžioje. Antros pakopos pensijų fondų bendra investicinių portfelių vertė gruodžio pabaigoje buvo 2,487mlrd. eurų, trečios pakopos - 79,503 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (321)